Hlavní obsah

Květinové nádoby téměř zadarmo? Vyrobte si je!

Foto: Profimedia

Pro pěstování sazenic ze semínek, ale i jahod nebo bylinek, můžete zvolit o méně tradiční nádobyFoto: Profimedia

Reklama

Potřebujete někam rychle nasadit jahody, bylinky nebo najít místo pro výsadbu semínek? Nemusíte ihned běžet do obchodu a kupovat květináče nebo truhlíky. Raději se rozhlédněte doma a vyrobte si je!

Článek

Opravdu pěkný květináč nebo truhlík jsou někdy i pěkně drahé. Ale na vypěstování sadby, první jarní cibuloviny, nebo na jahody, můžete zvolit méně tradiční, ale jistě o hodně levnější variantu. Možná se i vám na zahradě nebo ve sklepě povalují suroviny, ze kterých nádobu na pěstování hravě vyrobíte.

Jahody na stojáka

Hlavně na balkoně, v koutě zahrady nebo jinde, kde máte málo místa, oceníte jahodový záhonek „na stojáka“. Při jeho výrobě upotřebíte zbytek odpadní trubky. Opatřete jí nějakou ucpávku nebo krytku, která zabrání vypadávání zeminy zespodu. Pak do ní vyvrtejte nebo vypalte otvory v dostatečném rozestupu.

Dovnitř této trubky vsuňte ještě jednu tenkou, děrovanou – díky ní budete zalévat ke kořenům. Pak už stačí jen nasypat zeminu, trochu ji přitlačit, a až se dostane do výše otvoru, zasadit do něj jahody. Tak postupujte až nahoru, kam můžete také nasadit jednu sazenici – jen tak, aby se vešla vedle zalévací středové trubky.

Foto: Eva Malúšová

Trubka může být samozřejmě jakkoli dlouhá, ale jen tak kolem metru s ní lze pohodlně manipulovatFoto: Eva Malúšová

Pěstování v barelu

Nádoby od tekutého prášku na prádlo, od náplně ostřikovačů nebo dalších přípravků nemusí skončit v popelnici na plast. Díky většímu objemu mohou posloužit k výsadbě semínek, zakořenění sadby nebo pěstování bylinek. Zvlášť, jestli je dáváte na společnou chodbu, balkon nebo jiná místa, kde se občas květináče ztrácejí. Těch „barelových“ vám nebude líto – ale svou práci také odvedou.

Foto: Eva Malúšová

Nádobu můžete rozpůlit nebo odříznout v požadovaném místě řezákem na koberce, jen pozor na prstyFoto: Eva Malúšová

Zahrádka v polenu

Máte na zahradě naskládaná polena, připravená na topení? Vyberte ta nejhezčí a můžete udělat truhlíky z nich. Otvor pro rostliny můžete vyříznout a následně odsekat majzlíkem. Šikovnější si poradí i sekerou.

Foto: Eva Malúšová

Je jedno, z jakého stromu poleno je, ale lepší jsou samozřejmě ty s měkčím dřevem. Pokud truhlík nestojí, podložte ho nebo zespodu přitlučte na boky tenká polínkaFoto: Eva Malúšová

Posviťte si na to

Každý, kdo má zahradu, nashromáždí dřív nebo později několik solárních lampiček, které už nesvítí. Někdy stačí vyměnit baterie nebo opravit kontakty, ale pokud to nejde a mají hezký tvar, mohou se stát mini květináčem. Hodí se do něj samozřejmě druhy, které nemají velké nároky na množství ani kvalitu půdy – například skalničky a sukulenty.

Když zachováte lampičce nožku se zápichem, můžete ji umístit do skalky, kde bude zajímavým detailem. Vzhledem k velikosti se hodí ale i do truhlíku nebo do květináče vedle vchodu.

Foto: Eva Malúšová

Malé kulaté lampičky se na tuto proměnu nehodí, ale ostatní mohou vypadat zajímavěFoto: Eva Malúšová

Vzdušné pěstování

V případě pěstování bylinek, ale třeba i orchidejí a sukulentů, můžete sáhnout i po variantě, která připomíná japonské kokedamy. To jsou koule, které kolem kořenů rostliny vyloženě „uplácáte“ ze zeminy, obalíte mechem a svážete provázkem, na který je pak i zavěsíte. Tato varianta je méně náročná na šikovnost – na kořenový bal sice také nanesete dostatečně vlhkou zeminu, ale pak už daleko snadněji omotáte jutou a zavěsíte.

Foto: Eva Malúšová

Takto pěstované rostliny podle potřeby namočíte do vody – celý kořenový bal i s obalem – a po odkapání zas pověsíte. Pokud nechcete, aby případně cokoli kapalo na zem pod rostlinou, můžete je postavit třeba na skleněnou miskuFoto: Eva Malúšová

Vyrobili jste si také originální květináč? Budeme rádi, když jeho fotografii vložíte do této fotogalerie.

Reklama

Načítám