Hlavní obsah

Královna hororů i dětských knih: Jamie Lee Curtis slaví 60!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jestli se o někom dá říct, že stárne s grácií, tak o Jamii Lee Curtis (60). Herečka nevyhledává estetické zákroky a plastické operace jako jiné hvězdy a skvěle se vyrovnala i s nastupujícími šedinami. Podpořila je stříbrným přelivem a je velmi šik. A to dnes sfoukne na dortu už šedesát svíček!

Článek

Oblíbená herečka Jamie Lee Curtis je ženou protikladů. Na jedné straně jsou její doménou hlavně hororové snímky, které jí vynesly přezdívku „ječící královna“. Na straně druhé se realizuje jako autorka zábavných knížek pro děti.

Nadání pro horory pravděpodobně podědila po matce, herečce Janet Leigh (✝77), která získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara za slavnou koupelnovou vraždu v thrilleru „Psycho“ (1960) Alfreda Hitchcocka (†80). Hvězdou první kategorie byl i hereččin otec Tony Curtis (†85) – ve filmu „Někdo to rád horké“ (1959) si zahrál Josefínu.

Foto: Profimedia.cz

Takhle si Jamie Lee Curtis zopakovala slavnou koupelnovou scénu své matkyFoto: Profimedia.cz

Nahota

Kromě hororových snímků, jako je například „Halloween“ (1978), znají čeští diváci Jamii Lee Curtis zejména z akční komedie „Pravdivé lži“ (1994), kde si zahrála po boku Arnolda Schwarzeneggera (71). Při jedné z dramatických scén dokonce osobně visela z vrtulníku, protože odmítla dubléra. Z „Pravdivých lží“ pochází také ikonická striptýzová scéna, v níž Jamie Lee Curtis ukázala, že má v této oblasti nesporné nadání.

Za připomenutí stojí také film „Dokonalí“ (1985), kde hrála s dalším tehdejším idolem Johnem Travoltou (64). V přiléhavých trikotech ztvárnila instruktorku aerobiku a zejména mužští diváci si přišli na své, když rozhýbala bezchybné křivky. A možná ji znáte i jako prohnanou lupičku z proslulé komedie „Ryba jménem Wanda“ (1988), kde se objevila vedle Kevina Kleina (71) a Johna Cleese (79).

Foto: Profimedia.cz

Jamie Lee Curtis měla vždy postavičku jako lusk a jako cvičitelka aerobiku byla neodolatelnáFoto: Profimedia.cz

S nahotou neměla herečka nikdy problém a tělo hrdě vystavila hned v několika filmech. Její ňadra tak můžete spatřit například v snímcích „Záměna“ (1983) nebo „Agent z Panamy“ (2001). Do starého železa ovšem nepatří ani o několik desítek let později – figuru si totiž udržuje pravidelným sportem, zejména rychlou chůzí.

Adopce

Jamie Lee Curtis se může pochlubit jedním z nejstabilnějších manželství v Hollywoodu. Se scenáristou Christopherem Guestem (70) jsou svoji už od roku 1984, tedy úctyhodných čtyřiatřicet let. Jejich manželství však bohužel nebylo plodné. Děti tak musel pár adoptovat, dnes už jsou z nich dospěláci: dceři Annie je 31 a synovi Thomasovi 22.

Foto: Profimedia.cz

S manželem vypadají spokojeně i po více než třiceti letech manželstvíFoto: Profimedia.cz

Závislosti

Stále se usmívající herečka má za sebou i méně radostné životní etapy. Po operaci očních víček, kterou podstoupila v 35 letech, se stala závislou na lécích proti bolesti. Trvalo to celých deset let. Prášky nějaký čas dokonce kombinovala s alkoholem. Že se ze závislostí dostala, považuje herečka za svůj největší životní úspěch. O temném období se nebojí hovořit, protože se snaží pomáhat lidem, kteří bojují s něčím podobným jako dříve ona.

Foto: Profimedia.cz

Herečka často a ráda sportujeFoto: Profimedia.cz

Závislosti bohužel provázely i další členy její rodiny. Alkoholu, heroinu a kokainu holdoval hereččin otec Tony Curtis a nevlastního bratra Nicholase (✝23) připravil v roce 1994 o život heroin, jímž se předávkoval.

V kterém filmu se vám Jamie Lee Curtis líbila nejvíc?

Reklama

Načítám