Hlavní obsah

Delší a pevnější nehty. Důležité je pilovat ve správném směru a nechat odrůst.

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Reklama

Dlouhé a pevné nehty nemusí být jen zbožným přáním. Lze jich dosáhnout, i když je ve vašem genofondu nemáte. Tajemství tkví v podkladových lacích, správném pilování a doplňcích stravy. A pak jen vydržet - nehty se bohužel nezlepší přes noc.

Článek

Můžete mít sebelepší make-up, krásně vyfoukané vlasy, ale pokud máte neupravené nehty, je to vždycky špatná vizitka. Ne každá z nás ale má to štěstí, že má svoje nehty pevné od přírody. Dá se tomu pomoci, jen musíte být trpělivé a podpořit jejich růst i pevnost na více frontách. Neobejdete se bez vnější i vnitřní péče.

1. Lakujte posilujícím lakem

Nejjednodušší variantou jak začít jsou vyživovací laky. „Nehty dokážou dobře posilovat ty s obsahem kalcia,“ doporučuje manikérka Andrea Procházková. Většinou je najdete v průhledné nebo mléčné variantě, takže po nalakování vypadají ruce hezky upraveně a máte dvě mouchy jednu ranou - upravené ruce a zároveň pečujete o nehty. Pokud si chcete dopřát barvu, dejte pečující podkladový lak dospodu. Pozornost věnujte i odlakovači a volte jemnější složení bez acetonu, který nehty tolik nevysuší.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ochranný a posilující lak na nehty Mavala, 580 Kč, prodává Fann parfumerie. Posilující lak na nehty Gabriella Salvete, 100 Kč, prodává RossmanFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zpevňující péče na nehty Yves Rocher, 179 Kč. Obnovující lak pro silně poškozené nehty Sally Hansen, 199 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

2. Nehty promazávejte

Nezbytné jsou výživné olejíčky, které vmasírujte okolo nehtu do kůžičky, ale i na nehet, kdykoli během dne vás napadne. Díky tomu zůstane promaštěný, a tudíž bude odolnější. K tomu můžete využít i nehtová séra (ano, opravdu existují)!

Foto: Archiv firem

Zleva: Přírodní olej pro nehtovou kůžičku Margaret Dabbs London, 690 Kč, prodává Fann parfumerie. Posilující sérum na nehty Saloos, 131 KčFoto: Archiv firem

3. Pilujte správně

Nehty můžete oslabovat i špatným pilováním – pilujte je vždy jen v jednom směru, nikoliv sem tam, a vyhněte se jejich upravování po sprchování, kdy jsou měkké a náchylné k roztřepení. Nikdy nehet nepilujte seshora, abyste ho vyhladili, k tomu existují speciální laky, které povrch nehtu vyrovnají a vyživí ho.

Foto: Archiv firem

Vyhlazující podkladový lak na nehty Sundays, 440 Kč, prodává Líčírna. Vyrovnávací báze na nehty Herzlack, 279 Kč, prodává ElobeFoto: Archiv firem

4. Dopujte vitaminy

Doplňte kolagen a nejen ten! Speciálně namíchané směsi doplňků stravy se postarají nejen o nehty, ale i krásu vlasů a pleti. Co by určitě měly obsahovat? Namíchané jsou různě, ale nejdůležitější je kolagen, biotin a zinek. Vitaminy C, E, skupiny B nebo A jsou pak přidanou hodnotou.

„Biotin neboli vitamin B7, patří do skupiny vitagenů, které v našem těle nesmí chybět. Pokud jejich hladina klesne, naše pleť, vlasy i nehty nám to dají okamžitě vědět. Vlasy se začnou lámat a vypadávat, nehty jsou slabé a třepí se,“ vysvětluje Pavla Pešková Gazdíková, expertka na výživu ze společnosti Amway.

Síla doplňků stravy je v jejich pravidelnosti. Užívejte je dle popisu a cca za měsíc byste měly pozorovat lepší stav (nejen) nehtů. A podpořte to také pestrou stravou: „Doporučuji zařadit do jídelníčku mandle, mrkev, ryby či květák, které vitamin B7 obsahují,“ vysvětluje expertka.

Foto: Archiv firem

Zleva: Doplněk stravy s biotinem, vitaminem C, A a E, Nutrilite Beauty You Glow, 870 Kč (60 tobolek), prodává Amway. Veganský kolagen Vollagen Terranova, 619 Kč (50 tobolek), prodává BioooFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lady Kolagen My Beauty, 890 Kč (160 g). Kapsle pro vlasy, nehty a pleť Venira, 699 Kč (40denní kúra)Foto: Archiv firem

5. Gel nechte odrůst

Pokud nosíte dlouhá léta gelové nehty nebo gel-lak a plánujete jejich sundání a rekonvalescenci, vyvarujte se toho, že vrstvu gelu z nehtu strhnete. Dá se to vyřešit mnohem elegantněji – manikérka vám spiluje vrstvu gelu tak, jak je to jen možné, a vy ji necháte jednoduše odrůst. Tak se vám nestane, že byste si s gelem strhli i vrchní vrstvu nehtu a zbyla by jen měkká „šlupička“. Mezitím se můžete o nehty náležitě starat podle popisu výše.

6. Salonní procedura

Pokud nejste s vašimi nehty spokojené a chcete jejich vylepšení hned teď, můžete vyrazit do salonu a požádat o službu P.shine. Jedná se o starou japonskou metodu péče o nehty a je určená pro všechny, kteří touží po pěstěných nehtech. Vyjde vás na cca 200 až 500 korun, záleží na každém salonu. „Do nehtu se zalešťuje včelí vosk a následně pak ještě tenká vrstva křemíku. Výsledným efektem jsou vyživené, hladké a lesklé nehty,“ dodává Andrea Procházková.

Jaké trendy v manikúře letos letí? Pofrčí barva roku, obrácená francouzská manikúra i přirozený vzhled

Reklama

Související témata:

Načítám