Hlavní obsah

Sardinky na nehty, ořechy na vlasy a vývar na pleť! Nejlepší potraviny a bylinky pro vaši krásu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Začaly se vám lámat nehty, vlasy ztratily lesk a objem a ani pokožka na tom není nejlépe? Možná to je špatnou péčí, ale mohou za tím být i zdravotní obtíže anebo jednoduše to, že mají hlad. Co si dopřát?

Článek

Některé „kosmetické“ potíže často naznačují nedostatek potřebných živin. Jestli chcete obnovit krásu vlasů, pevnost nehtů a mladistvý vzhled pokožky, zaměřte se na důležité látky, bez kterých nikdy nebudou vypadat dobře. Máme pro vás pár tipů, čím obohatit jídelníček. Nezapomeňte přitom, že kůže, nehty a vlasy spolu úzce souvisejí, takže co je dobré pro jedno, prospívá i ostatnímu.

Výživa pro zdravé nehty

Nehty jsou suché, třepí se a lámou? Zkuste je obnovit bohatou zdravou stravou. Pokud ale žloutnou a drolí se a domácí léčba nezabírá, je lepší stav konzultovat s kožním lékařem.

1. Omega-3 mastné kyseliny: jezte tučné ryby, rybí tuk, semínka, ořechy, avokádo, lněný, řepkový či olivový olej.

2. Vitamin A a betakaroten: normalizují stav nehtů i kůže, dopřávejte si játra, mléčné výrobky, žloutky, oranžovou zeleninu a ovoce (batáty, mrkev, meruňky), brokolici, kapustu, špenát.

3. Vitaminy skupiny B: mají velký vliv na pevnost a pružnost nehtů, proto se seznamte s potravinami, v nichž jsou vitaminy B-komplexu.

4. Vitamin C: bez céčka to nepůjde, je to zásadní antioxidant a ovlivňuje celý organismus. Nejvíc vitaminu C najdete v ovoci a zelenině.

5. Vápník: zpevňuje nehty, dodají ho mléčné výrobky, sardinky, vepřové maso, brokolice, sója, mák, lískové ořechy, mandle.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Zdravé tuky potřebují vaše nehty, vlasy i pokožka. Bez nich ztrácejí lesk a jsou matné a nevzhlednéFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Živiny pro krásné vlasy

Ztrácejí vlasy lesk, padají a lámou se? „Normální je 50 až 100 vypadaných vlasů denně, v zimě to může být i víc,“ uklidňuje dermatoveneroložka Jana Šrámeková ze společnosti Pharma MKL. Jestli jste na tom hůř, dopřejte kštici kromě výživy i správnou kosmetiku a péči. A pozor: vlasy ničí i některé účesy! Co vlasům obzvlášť prospěje?

1. Vitamin E: zásadní antioxidant pro lesk a jas dodají slunečnicová semínka a olej, mandle, arašídy, vlašské ořechy, kapusta, avokádo, dýně, mrkev...

2. Biotin (vitamin B7): výrazně prospívá vlasům i kůži, jezte žloutek, játra, droždí, sóju, rajčata, ovesné vločky i čočku.

3. Železo: nedostatek železa se na vlasech vždy projeví, proto zařaďte játra, maso, lískové ořechy, luštěniny, vejce i listovou zeleninu.

4. Zinek: klíčový minerál pro krásu i imunitu, jeho deficit mimo jiné poškozuje vlasovou pokožku. Využijte nejlepší zdroje zinku.

5. Jod: nedostatek zásadního stopového prvku způsobuje pomalý růst a padání vlasů. Jezte mořské ryby a řasy a užívejte jodidovanou či mořskou sůl.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Působení velkého tepla vlasům nesvědčí, obzvlášť v době, kdy nejsou v kondiciFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Výživa pro zdravou a krásnou kůži

Kůže citlivě reaguje na nedostatečný přísun minerálů a vitaminů. Potřebuje všechny výše zmíněné látky a ještě následující složky stravy.

1. Kolagen: základní bílkovina pro pružnost pleti ubývá s věkem. Doplnit ho lze hovězím vývarem, želatinou nebo žloutky, bohužel se přírodní kolagen tepelnou úpravou poškozuje a špatně se vstřebává. Doplňky stravy jsou rozumná volba.

2. Živiny podporující tvorbu kolagenu: jedná se především o vitamin C, bílkoviny, měď (játra, ovesné vločky, ořechy, tmavá čokoláda, houby) a zinek.

3. Kyselina hyaluronová: jeden ze základních stavebních prvků kůže na sebe váže vodu a vypíná a vyhlazuje pleť. Nejlepší zdroj je nejméně 12 hodin pomalu tažený vývar z kostí a chrupavek. Produkci kyseliny podporuje hořčík.

4. Přírodní hydratace: kůži dopřejte nejen dost tekutin v pitném režimu, ale i ve formě melounu, salátové okurky či rajčat: získáte nejen vodu, ale i důležité živiny.

5. Antioxidanty: významné látky, které zabraňují poškozování buněk, a brání tak před nemocemi a předčasným stárnutím. Najdete je třeba v bobulovém ovoci, červené řepě, zeleném čaji, čokoládě, kávě, sójové omáčce...

Nejlepší bylinky pro zpevnění pleti i nehtů

S vylepšením stavu vlasů, nehtů a pokožky pomůžou i bylinky: skvělé jsou čaje, oplachy, koupele i pleťové vody.

1. Přeslička rolní: „Je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů křemíku, přispívá ke správnému stavu pleti, nehtů, vlasů a k jejich optimální mineralizaci,“ říká Michaela Vaněčková, zakladatelka přírodní kosmetiky Caltha.

2. Kopřiva dvoudomá: osvědčená bylinka kromě minerálních látek tělu dodá i železo, kopřivový čaj pijte jednou denně.

3. Lopuch větší: pomůže udržet kůži zdravou. Přikládání listů hojí kožní defekty a oplach z kořene podporuje růst vlasů.

Reklama

Načítám