Hlavní obsah

Když nehty bolí: Na vině může být plíseň, lupénka, ale i rezavé kleštičky, kterými je stříháte

Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jsou nehty pevné a hodně vydrží, i ony dokážou bolet a zadělat vám na nepříjemné patálie. A to nejen v případě zatrženého nehtu.

Článek

Nehty tvoří ztvrdlá rohovina, kterou neprorůstají žádné nervy, a tak nebolí. Přesto mohou onemocnět a způsobovat bolest ve svém okolí. V případě nemocí nehtů vždy platí, že čím dřív potíže začnete řešit, tím lépe. Může to totiž nezřídka skončit i bolestivým zánětem a ztrátou nehtu.

Potíže nehtů se mohou projevovat už na pohled, třepí se, žloutnou, vznikají na nich praskliny, barevné změny, hrubnou. To často souvisí s chybným jídelníčkem, nemocemi některých orgánů, například ledvin nebo srdce, vysokou horečkou, ale i mechanickým poškozením nebo zvýšeným vystavováním rukou vlivům chemikálií a odmašťovadel. Nehty ale mohou také svědit a bolet bez viditelných příčin.

Suvenýr z bazénu i salonu

Bolestí se může hlásit například plísňové onemocnění onychomykóza. Postihuje častěji nehty na nohou, nakazit se můžete v bazénu, ale plíseň se může rozvinout také v provlhlých nebo neprodyšných botách.

Mykóza se ale nevyhýbá ani nehtům na rukách, k infekci může dojít z nedostatečně vyčištěných nástrojů při manikúře nebo z kousání nehtů. Nehet ztrácí lesk a žloutne, ale především začíná tvrdnout a drobit se, jeho okolí je zarudlé a může začít i hnisat. Tvrdá nehtová ploténka se postupně odděluje od nehtového lůžka a může zcela odpadnout. Nemoc provází bolest a citlivost na sebemenší dotyk.

Foto: Bricolage, Shutterstock.com

Většinou nebolí nehty samotné, ale jejich okolíFoto: Bricolage, Shutterstock.com

Na nehty je dobrý hypermangan

Při vracejících se potížích dbejte na zvýšenou hygienu. „Vhodné je pravidelně ošetřovat obuv sprejem obsahujícím antimykotické látky a na nohy užívat jednou až dvakrát denně přípravky s antibakteriálními účinky. Zvláště důležité je to pro každého, kdo sportuje, navštěvuje koupaliště, sauny a podobně. Po návštěvě takového zařízení si umyjte nohy ve správně koncentrovaném roztoku hypermanganu,“ radí Jiří Vykydal ze společnosti Odel Laboratories, která se specializuje na pedikúru a podologii. Myslete i na dezinfekci prádla, zejména ponožek, ručníků a povlečení, které je dobré prát na 60–90 °C.

V lékárně pořídíte volně dostupné přípravky pro léčbu plísní (např. Excilor, Lamisil, Canesten), rozsáhlejší, vleklé nebo vracející se potíže řešte ale s lékařem. Léky zpravidla fungují tak, že okyselují nehtové lůžko. „Plísně přestávají růst a množit se v nehtu, jakmile dojde ke snížení místního pH, tedy acidifikaci,“ říká doktor Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Počítejte ale s tím, že léčba je zdlouhavá. „Nehtové mykózy vyžadují kúru trvající několik týdnů, spíše měsíců, přičemž se doporučuje v léčbě ještě určitou dobu setrvat i poté, co už klinické příznaky onemocnění odezněly,“ dodává Jiří Slíva.

Foto: Vitalis83, Shutterstock.com

Stav nehtů hodně prozrazuje o vašem zdravíFoto: Vitalis83, Shutterstock.com

Lupénka není jen nemoc kůže

Za bolestí nehtů může stát také autoimunitní choroba psoriáza neboli lupénka. Postihuje nejčastěji kůži, ale může zasáhnout i vlasy a nehty. Zatímco na kůži vyrůstají zaschlé zarudlé skvrny, nehty stižené lupénkou se oddělují od nehtového lůžka, křehnou, praskají, mohou se v nich objevit prohlubně a hnědé skvrny. Nepříjemně v nich pulsuje, bolí a znemožňují běžné činnosti. Uleví aplikace lokálních léčiv, fototerapie UV světlem, potýkáte-li se ale s psoriázou i na kůži, je důležitá systémová léčba léky.

Zarůstající nehet z nevhodných nůžek

Bolestivé jsou i zarůstající nehty. Nejčastěji postihují palec nohy, mohou se objevit ale i na jiných prstech a na rukách. Výjimečně jde o nemoc vrozenou, častěji vzniká v důsledku nošení těsné obuvi (pozor u malých dětí) nebo nesprávného zastřihávání nehtů. Pak dochází k chronickému dráždění okolí nehtu a případně i k zánětu.

Nehet vždy stříhejte několika tahy, aby kvůli své přirozené oválnosti nepraskl. Na rukou se stříhají do kulata, na nohou rovně. Nezkracujte je také příliš, volný okraj nehtu by měl přečnívat přes prst. „Nůžky jsou vhodné pro péči o nehty na rukou. Na nehty na nohou by se však měly používat ostré kleště z chromu nebo oceli. V žádném případě nesmí být rezavé,“ radí Jiří Vykydal.

Reklama

Načítám