Hlavní obsah

Gel lak pro samouky: Jak na odolné a krásné nehty doma?

Foto: Dev_Maryna, Shutterstock.com

Foto: Dev_Maryna, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upravené nehty – v co nejkratším čase, za co nejméně peněz a aby vydržely co nejdéle? Budete se divit, ale řešení existuje a jmenuje se gel lak. Co potřebujete vědět, než se pustíte do nehtů svépomocí a doma?

Článek

Na ozdobení nehtů můžete použít tradiční lak, ale dokonalý efekt moc dlouho nevydrží. Odolnější variantu představuje gel lak, který nehet zpevní, snadno se nanáší a vypadá stejně přirozeně. Nemusíte přitom nic modelovat, jen lakujete, a výsledek vydrží krásný dva týdny až měsíc. Nehty si tímto způsobem můžete nechat upravit v salonu, nebo se o to pokusit doma. My jsme vyzkoušely druhou možnost. Jak to dopadlo?

Gel lak, lekce první

Moje nehty nikdy nebyly nic extra. Jsou spíš křehčí a lámou se, a proto jsem během let chodila občas na gelové nehty. Nikdy jsem ale nezkusila gel lak, protože jsem byla přesvědčená, že na mých tenkých nehtech nebude držet. Pandemie leccos změnila, a protože jsem si nechala gelové nehty sundat, rozhodla jsem se zkusit, co všichni na tom gel laku mají.

Na internetu najdete množství značek, které nabízejí sady pro domácí použití. Zahrnují většinou:

  • UV nebo LED lampu -
  • primer pro odmaštění nehtů -
  • podkladovou bázi -
  • barevný gel lak -
  • top coat -
  • aceton (na odstranění gel laku) -
  • cleaner (na odstranění výpotku) -
  • pilníky a pomerančové dřívko -
  • buničinu (tamponek) -
Foto: Anton27, Shutterstock.com

Sady na domácí použití gel laků seženete většinou od jednoho do dvou tisíc korunFoto: Anton27, Shutterstock.com

1. Příprava nehtu

Nehet nejdřív upravte pilníkem do požadovaného tvaru a brusným blokem nebo jemnějším pilníkem lehce (!) zdrsněte celý jeho povrch. Poté pomerančovým dřívkem jemně zatlačte kůžičku. Zásadní je, aby byl nehet před nanášením gel laku suchý a odmaštěný, proto se hodí mít primer. Je to vodička, kterou se nehet přetře, a hned usychá. Na nehet pak už vůbec nesahejte a začněte s lakováním.

2. Lakování a tvrzení

Některé gel laky nemusejí mít podkladovou bázi, jiné ano. Záleží na tom, co si vyberete. Tak či tak, každou vrstvu musíte vytvrdit v lampě. Pokud máte UV, pečete nehty 60 sekund, pokud LED, trvá to 30 sekund. Pokaždé se ale řiďte instrukcemi výrobce.

Nehet lakujte pomalu a co nejprecizněji. Jen tak můžete být s výsledkem spokojené i dva týdny. Začínejte uprostřed nehtu a nanášejte spíš tenčí a rovnoměrnou vrstvu. Většinou jsou nejlepší dvě vrstvy barvy, u hodně světlého laku můžete zkusit i tři.

Foto: Liza Kras, Shutterstock.com

Každou nanesenou vrstvu musíte vytvrdit v lampěFoto: Liza Kras, Shutterstock.com

3. Náprava chyb

Může se stát, že když naberete příliš barvy, rozlije se do krajů. V takovém případě přebytečný lak ihned setřete ostrým hrotem pomerančového dřívka! Kdybyste takto nehet vytvrdily v lampě, mohl by se pak dříve odloupnout. Vytvrzené vrstvy laku už pak nijak nepilujete.

U některých laků musíte nakonec setřít pomocí tamponku a cleaneru lepkavý výpotek. Jedná se o tekutinu, která se na nehtu vytvoří během tvrzení.

A můj tip? Zatlačte kůžičku mezi každou vrstvou laku. Díky tomu bude barva opravdu co nejvíc u krajů a nehty vydrží déle bez odrostu. Po proceduře stačí kůžičku ošetřit olejíčkem či krémem a je hotovo.

Foto: Evgeny Hmur, Shutterstock.com

S gel laky můžete experimentovat stejně jako s klasickými laky, kombinovat je se třpytkami nebo si pořídit matný top coat. Nejlepší je však začít s nude barvou, která vám promine nějaké to méně precizní naneseníFoto: Evgeny Hmur, Shutterstock.com

4. Odstranění gel laku

Sundávání gel laků by mělo jít jedna báseň. Některé jsou slupovací, to znamená, že je trochu narušíte dřívkem a sloupnete jako samolepku. Jestli to takhle lehce nejde, dobře funguje alobalová metoda. Na nehet přiložíte tamponek (buničinu) namočený v acetonu a nehet zabalíte do alobalu. Počkáte patnáct minut, kdy gel lak změkne, a pak ho můžete dřívkem odloupat. Nesmíte to ale provádět silou, jinak si strhnete i horní vrstvu nehtu!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Nehty zabalte do alobalu s tamponkem napuštěným acetonem a nechte působit čtvrt hodiny. Gel lak se naruší a jde snadno sundat Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Moje zkušenost a tipy

Překvapilo mě, že gel lak vydrží krásný týden, klidně i dva (ale to už se sem tam maličký kousek odloupne). Je pro mě lepší, když mám nehty maličko delší, a tím pádem se mi povede lak nanést až skoro za hranu nehtu. Aby mi gel lak lépe držel, zvolila jsem kombinaci podkladové báze, barevného laku a top coatu.

Velmi se mi osvědčilo nanést trochu silnější vrstvu báze, i když doporučení zní dělat vrstvy tenké. Díky tomu je nehet tvrdší, neohýbá se a pak mi nepraská barevný gel lak.

Horší je sundávání: trvá mi skoro hodinu. Některé kousky gel laku nepovolí ani po acetonové „lázni“ (nechápu, jak je to možné), takže je musím trochu spilovat pilníkem, znovu použít aceton a teprve pak jdou odloupnout. Tudíž ne vždy je odstraňování tak rychlé, jak bych si představovala. Celkově mi pak manikúra zabere cca dvě hodiny času. Jestli vás ale péče o sebe baví a pustíte si k tomu nějaký pěkný film, je to vlastně skvělý relax.

Načítám