Hlavní obsah

Nejlepší letní vůně, které vás zaručeně osvěží: přírodní, ovocné i s dotekem exotiky

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se nezadržitelně blíží a vy začínáte mít chuť zahalit se do jemnější a lehčí vůně, která vydrží? Máme pro vás hned několik tipů od čistě přírodních vůní až po luxusnější kousky.

Článek

Zimní kořeněné a těžší parfémy každá z nás postupně odkládá do šuplíku a kromě svých ověřených letních evergreenů se rády necháme inspirovat, co letos vyzkoušet za novinku, která by se nám dlouhodobě usadila na toaletním stolku. Najít ale novou vůni není vůbec snadná disciplína. To, co vám voní na kolegyni, na vás může vonět úplně jinak, a proto si dejte načas a nejlépe si vůni jděte osobně vyzkoušet.

Jak vonět co nejdéle

Než se vydáte na lov, nejdříve si ujasněte, co od vůně očekáváte. Pokud potřebujete dlouhou výdrž a přes den nemáte čas ani myšlenky na „čančání“, pak se poohlédněte po parfému nebo parfémové vodě, které vydrží nejdéle. Důvodem je vyšší procento esenciálních olejů – tedy vonných složek. Většinou ale půjde o vůně na základu, který je maličko těžší, jako jsou dřevité tóny nebo ambra. Pokud vám ale nevadí přes den flakonek nosit s sebou a převonět se, bude vám stačit toaletní voda, která nemá takovou výdrž, ale za to si můžete dovolit mnohem svěžejší vůni a i její cena je mnohem příznivější.

Louka - toaletní voda

Dokonale letní vůně od Manufaktury je plná lučního kvítí a šťavnatého ovoce. Zahalí vás do smyslného závoje sedmikrásek, pampelišek a zrajících zelených jablek. Srdce tvoří broskev a na jejím konci doznívají zelené lístky fialek, divoká růže, ambra, santalové dřevo a ženšen. Navíc je vhodná pro vegany!

Foto: Archiv firmy

Louka, 559 Kč (EdT 50 ml), prodává ManufakturaFoto: Archiv firmy

Light Blue Summer Vibes – toaletní voda

Dopřejte si upgrade ikonické vůně od známého italského návrhářského domu Dolce&Gabbana. Jak už samotný název napovídá, jde o skutečně letní dřevitě ovocnou vůni, v jejímž základu je bergamot, který doplňuje broskev a cedrový olej. Zaujme i veselý flakonek, jenž se na toaletním stolku bude vyjímat.

Foto: Archiv firmy

Dolce&Gabbana Light Blue Summer Vibes, 2 099 Kč (EdT 50 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firmy

Jour d'Hermès Absolu – Parfémová voda

Ne nadarmo má francouzská značka Hermès v portfoliu ty nejdražší kabelky světa. Vůně s delší výdrží, která je podle jejího tvůrce Jean-Claude Elleny oslavou ženskosti, rozhodně stojí za vyzkoušení. Na začátku vás okouzlí vůně meruňkového květu a kyselého grapefruitu. Následně gardénie, jasmínu Sambac a květin. Základ vůně tvoří dřevité tóny a dubový mech, který jí dodá sametový nádech.

Foto: Archiv firmy

Jour d'Hermès Absolu, 2 660 Kč (30 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firmy

Clinique Happy – parfémová voda

Tuhle vůni milují ženy na celém světě už několik desítek let. A díky bohu její obsah je neměnný. Tahle úžasná letní vůně má skutečně výdrž a měla by vám roztančit mysl. Důvodem jsou nejen citrusové plody, švestka a jablko, ale také základ v podobě bílé lilie, magnólie a mimózy. Zapomenout nesmíme ani na konvalinku, která jinak citrusovější vůni dodává říz.

Foto: Archiv firmy

Clinique Happy, 1 190 Kč (EdP 50 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firmy

APPLE LOVE - parfémová voda

Čistě přírodní parfém od Ellis Brooklyn, jehož flakon můžete použít opakovaně, je vyrobený bez parabenů, ftalátů a čistě vegansky. Je odkazem na město New York (Big Apple). Vůně šťavnatých jablek se mísí s vanilkou, ambrou a květy švestek. Budete tak mít pocit, že jste ve městě, které nikdy nespí.

Foto: Archiv firmy

Ellis Brooklyn, APPLE LOVE, 2 990 Kč (EdP 50 ml), prodává LíčírnaFoto: Archiv firmy

Pomélo Paradis Cologne Absolue - parfém

Šťavnatá, exotická vůně plná slunce a světových míst. Tak by se dala popsat Pomélo Paradis od Atelier Cologne. V hlavní roli je zde růžové pomelo z Floridy, které je svěží. Přidávají se k němu kalábrijské mandarinky a vůně černého rybízu z Burgundska. Po navonění si budete připadat prostě jako v ráji.

Foto: Archiv firmy

Atelier Cologne, Pomélo Paradis Cologne Absolue, 2 832 Kč (P 100 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firmy

Azabache Chapter 2 - parfém

Azabache Chapter 2 od značky Pigmentarium je nová verze parfému, který v limitované edici poprvé představil v roce 2021 španělský módní návrhář Artur Obegero. Na úvod vás omámí vůně muškátu a růžového pepře. Srdce tvoří květiny, a to zejména růže. Tuto veselou kombinaci postupně tlumí podmanivá dřevitá hřejivost labdana, kadidla a myrhy v základu. Nechybí ani cedr, ambra, jasmín nebo konvalinka.

Foto: Archiv firmy

Pigmentarium, Azabache Chapter 2, 3 960 Kč (P 50 ml), prodává Ingredients Store Foto: Archiv firmy

Související témata:

Načítám