Hlavní obsah

Nejkrásnější toaletní stolky: Klenot dámského nábytku se hodí do každého interiéru!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sice se neřadí mezi nezbytnou výbavu každé domácnosti, přesto může jít o velmi praktický kousek nábytku, který posune váš domov k lepšímu. Řeč je o toaletním stolku. V posledních letech zažívá velkou renesanci. Podle čeho si ho vybírat?

Článek

Kdysi bylo zkrášlování výsadou nejbohatších vrstev, dnes jde o běžnou, každodenní rutinu. A právě toaletní stolek vám může tento proces značně zpříjemnit. Přečtěte si, jaký má tenhle kousek nábytku historii a jak postupovat při výběru.

Dějiny toaletního stolku

Toaletka není nic nového pod sluncem. Původ má už v antice, kde šlo často o umělecké kousky: velmi zdobné, vyřezávané, často se zvířecími motivy. Největší boom, jak možná tušíte, zažila toilette ve Francii za vlády Ludvíka XIV. Tehdejší toaletka byla potažená jemným plátnem a na něm spočívaly hřebeny, masti, krémy, stuhy do vlasů, líčidla a další pečující a zkrášlující předměty.

Ve 20. století pak toaletní stolek nechalo zazářit stříbrné plátno: V hollywoodských filmech ze 20. a 30. let často spatříte hlavní hrdinku, jak sedí u svého toaletního stolku a přemýšlí nebo konverzuje. Zatímco v druhé polovině 20. století byl tenhle kousek nábytku možná krapet pozapomenutý, dnes opět pomalu, ale jistě získává na oblibě.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Toaletní stolek si můžete i jednoduše vyrobit z komody a zrcadla. Záleží jen na vás, jak své „místo pro krásu“ pojmeteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Vyberte si styl

Vzhledem k tomu, že stále jde o dekorativní kousek, určitě má smysl řešit designové zpracování. Pokud vám záleží na autentičnosti, můžete se porozhlédnout po historických, často dřevěných kouscích ve starožitnictví. A i v moderních interiérech se hezky vyjímají zdobné kousky vyvedené ve stylu art deco.

I v běžných obchodech s nábytkem najdete celou řadu provedení, počínaje zdobnými kousky odkazujícími na někdejší francouzskou estetiku přes roztomilé retro a venkovské styly až po jednoduché linie typické pro scandi styl. Navzdory účelu dokonce seženete i toaletky v radikálním, industriálním stylu. Působivé jsou takzvané hollywoodské stolky, u kterých je zrcadlo lemované žárovkami.

Vejde se i do garsonky

Jako u každého kousku nábytku, i zde je třeba řešit prostorové možnosti. V první řadě si rozmyslete, kam chcete stolek umístit. Uplatní se v zásadě téměř kdekoli, přičemž nejméně vhodná je koupelna. Jednak proto, že byste zde měli pravděpodobně dva solitéry se zrcadlem – toaletní stolek a umyvadlo, a také proto, že toaletka má sloužit k pomalému, pohodovému zkrášlování, samozřejmě vsedě. A to vás po ránu v koupelně spíš nečeká. Nejužívanějším místem je ložnice – zejména proto, že zkrášlování a relax tu probíhají v soukromí. Toaletky se ale uplatní klidně i v obýváku, předsíni, dokonce i v jídelně.

Pokud toužíte po toaletním stolku a přitom máte malý byt, možná i garsonku, vůbec to neznamená stopku. Vyberte si rozkládací kousek nábytku, který má úložný prostor jako součást hlavní desky. Dá se složit na úplně rovnou plochu, a tím pádem může sloužit i jako psací stůl. Co se sedací části týká, nejčastější je taburet, který se jednoduše zasune pod stolek, hodí se i nižší křesílko. Můžete zvolit také variantu s lehkou židlí, což je vhodné, chcete-li toaletku užívat zároveň jako psací stůl.

Na toaletní stolek se parádně hodí i luxusní organizér na kosmetiku. Jak ho vyrobit?

Načítám