Hlavní obsah

Nejbláznivější parfémy světa: Je libo parfém za miliony?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Parfumerie přetékají pestrým výběrem flakonků všech tvarů a barev a mnohé z nich se mohou pochlubit ojedinělou ingrediencí, jménem známého parfuméra nebo ikonické celebrity, která se na tvorbě produktu podílela. A některé parfémy jsou opravdu mimořádné.

Článek

Jistě vás potěší, když svůj parfém ucítíte ještě dlouhé hodiny po nanesení nebo vám ho pochválí kamarádky. Jsou ale vůně, které vzbudí mnohem větší rozruch. Stály byste o ně?

Nejdražší parfém na světě

Titulem nejdražší parfém světa se může honosit unisexová vůně Shumukh z řady The Spirit of Dubai. Vytvořila ji kosmetická společnost Nabeel ze Spojených arabských emirátů a svůj výtvor ocenila na 1,295 milionu dolarů! Získat zákazníky si má nejen omamným odérem, ale i okouzlujícím křišťálovým flakonem, který zdobí pravé diamanty, topazy, perly a zlato. Prohlédnout si ho můžete v oblíbeném obchodním domě Dubai Mall. V parfému, jehož název lze přeložit jako „zaslouží si to nejlepší“, se mísí kadidlo, pižmo, turecká růže, santalové a arganové dřevo nebo jantar.

Foto: Profimedia.cz

Arabští parfuméři vyvíjeli luxusní vůni dlouhé tři rokyFoto: Profimedia.cz

Flakon s křivkami skutečné ženy

Vlastní voňavou kreací se může pochlubit řada hereček, zpěvaček či modelek. Kim Kardashian (38) ráda provokuje, a to i ve světě parfémů – poslední vůně nesoucí její jméno nabízí něco extra. Flakon, který halí vůni s příznačným názvem KKW Body, je totiž dokonalou zmenšeninou jejích skutečných křivek. Dokonce kvůli němu musela podstoupit nijak příjemný sádrový odlitek – fotografii odlévané Kim najdete v článku Prsatý parfém.

Foto: Profimedia.cz

Fotky, které vznikly během vytváření odlitku těla Kim Kardashian, vidělo na Instagramu skoro pět milionů lidí. A takhle vypadá výsledný flakonFoto: Profimedia.cz

Jak voní pohřeb

Možná si vybavíte film Parfém: Příběh vraha (2006) natočený podle bestselleru Patricka Süskinda. (Jednu z hlavních rolí ztvárnil Alan Rickman.) Hlavní hrdina v touze po vytvoření dokonalého parfému vraždí okouzlující dívky a snaží se zachytit jejich jedinečnou vůni. Zda se mu to povede, se dozvíte v zdařilém příběhu, a navonět se přitom můžete jinou vůní – jejím hlavním motivem je právě smrt. Nese bizarní název Funeral Home (Pohřební ústav) a mísí v sobě aromata, které mají evokovat pohřeb: tedy například omamné karafiáty a lilie, mahagon, orientální dřeva i svěží trávu.

Foto: Archiv firmy

Příznivci goth, tajemna či dekadence se mohou obklopit omamnou vůní smrti a pohřbuFoto: Archiv firmy

Vůně bazénu, lepidla i nových knih

Čicháte rádi ke knihám, krabici od nových bot nebo milujete aroma lepidla? Pokud se takovým odérem chcete obklopit každý den, máte možnost. Na atypické vůně se specializuje newyorská firma Demeter Fragrance Library, která vás obklopí vůní čerstvě vypraného prádla, špíny, pizzy, slaniny, slaného mořského vzduchu nebo deště. Nezvyklá aromata nabízí i značka État libre d'Orange, ta se ale nebojí větší provokace: v nabídce má například vůni, která má evokovat sex, odpadky nebo hodinku strávenou v posilovně, parfém Secretions Magnifiques má zas imitovat směs potu, slin a krve. Mezi jejich největší bomby patří kousek s názvem Fat Electrician (Tlustý elektrikář) – i přes nelibé jméno v něm ucítíte šlehačku, myrhu nebo kandované kaštany.

Foto: Archiv firmy

V českých dopravních prostředcích to je často cítit tak, jako by některé bizarní vůně používal každý druhý mužFoto: Archiv firmy

Jak voní miminko nebo koťátko

Ještě jedno zastavení u značky Demeter Fragrance Library. V pětici jejich vůbec nejoblíbenějších produktů najdete i vůni novorozence či dětského pudru, úplnou jedničkou je pak parfém s názvem Kitten Fur (Srst koťátka). Zachytit vůni, která evokuje heboučký kočičí kožíšek i spokojené předení, trvalo dlouhých patnáct let.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vám miminko nebo koťátko už vyrostlo a stýská se vám po jejich mámivé vůni, pořídíte si ji už od šesti dolarůFoto: Profimedia.cz

Ryzí vůně ženy

Některé vůně slibují, že mají afrodiziakální účinky anebo obsahují feromony, které k vám přivábí zástupy mužů. Na trhu dokonce seženete parfém, který má připomínat aroma ženské vaginy. Vůně Vulva Original je určena pro ženy. Když si ji nanesete na pulzní body (krk, loketní jamky, vnitřní strana zápěstí) a vyrazíte do společnosti, měla by vám zajistit mimořádný zájem ze strany mužů.

Foto: Archiv firmy

Ve vůni má být rozpoznatelný med a mléko, ale i pot a močFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám