Hlavní obsah

Vůně na míru: Vlastnoručně vyrobený parfém je známkou neotřelého vkusu i skvělou aromaterapií

Foto: Kristina Strasunske, Gettyimages.com

Foto: Kristina Strasunske, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako věnujete úsilí vlasům, make-upu a doplňkům, věnujte ho i výběru parfému. Proč mít svoji osobní vůni a jak probíhá míchání vlastního parfému?

Článek

Tajemství vytříbeného osobního stylu? Kromě nadčasového šatníku je to i osobní vůně, která vás obklopuje. Některé ženy mění vůni podle nálady, příležitosti i ročního nebo životního období, ale spousta módních nadšenkyň radí vybrat si jen jeden jediný parfém (signature perfume) a toho se držet. Jestli vás to láká, tak si přečtěte, jak a proč najít ten pravý parfém, který bude odrážet vaše já. A možná si ho i vyrobit.

Vůně vystihuje osobnost

Proč věnovat parfému takovou pozornost? „Protože vůně je náš podvědomý podpis. Mluví o naší osobnosti stejně jako oblečení nebo barvy, které volíme třeba do bytu. Definujeme tím, jací jsme a co máme rádi,“ vysvětluje Radka Cvoligová, která pomáhá lidem najít jejich vůni v pražském Atelieru of Senses.

Toužíte-li po originální, opravdu osobní a jedinečné vůni, můžete si ji vlastnoručně namíchat na některém ze speciálních workshopů, které dnes nabízejí mnozí výrobci i prodejci přírodní kosmetiky. Nakouknete tam do tajů parfumářství, očicháte si nejrůznější vonné ingredience, jako je třeba neroli, pačuli, tonka, ylang-ylang nebo třeba bergamot, a odejdete s vlastním parfémem podle svého gusta.

Foto: nasicomy, Shutterstock.com

Míchání vlastního parfému je pěkný a příjemný zážitek, a můžete tak vytvořit i originální dárek třeba pro kamarádku nebo maminkuFoto: nasicomy, Shutterstock.com

I parfém vyjadřuje názor

Proč někoho výroba vlastní vůně tolik láká? „Parfémem, který si koupíte hotový, pouze souhlasíte s názorem parfuméra. Vytvořením vlastního vyjadřujete svoje názory,“ říká Radka Cvoligová.

„Metod tvorby parfémů je spousta, ale stále je nejlepší začít s klasickou vonnou neboli olfaktorickou pyramidou. Podle ní se zorientujete ve vonných složkách a ujasníte si, co chcete ze svého parfému nejvíc cítit,“ vysvětluje Barbora Hrdličková, certifikovaná lektorka aromaterapie, která vede workshopy v pražské BiOOO Akademii.

  • Olfaktorická pyramida se dělí na základ, srdce a hlavu, přičemž v základu najdete nejhutnější vonné ingredience – a tímto spodním patrem se začíná. Srdce obsahuje nejzdobnější vonné suroviny a hodí se do něj květy, svěží tóny koření a aromatické byliny. Hlava se skládá z nejprchavějších, svěžích ingrediencí a voní nejkratší dobu.

Osobní zkušenost

Míchání parfémů jsem si vyzkoušela už dvakrát a kombinování složek není jen tak! Poprvé jsem dala moc neroli, jež způsobilo, že byl parfém až skoro „hořký“. Podruhé jsem to přehnala s citrusy, které přebily tonku v základu, magnolii v srdci a limetu v hlavě.

  • A co když se vám parfém nepovede tak, jak jste si představovali? Vždycky z něj můžete udělat difuzér, který provoní domov: stačí lahvičku otevřít a postavit do ní pár špejlí.
Foto: etonastenka, Shutterstock.com

Z parfému, který si namícháte sami, můžete mít o to větší radostFoto: etonastenka, Shutterstock.com

Jak si namíchat parfém

Začíná se tím, že vám lektorka představí množství esenciálních olejíčků a s jejich pomocí budete tvořit svoji vlastní pyramidu. Nejdřív si budete muset odpovědět na otázky, jak chcete, abyste se při navonění cítili a jaká máte očekávání od svého parfému snů. Vůně může odrážet to, jak se cítíte právě teď, ale také to, jací chcete být, a tím pádem si s každým navoněním dodáte dávku sebejistoty.

  • Lektor vám samozřejmě bude k ruce a nabídne vám svoje zkušenosti a vědomosti. „Třeba magnolie, ta většinou dokáže vylepšit každý parfém,“ prozradila Barbora Hrdličková. „Nepřehánějte to ale s citrusovými tóny. Kdybyste je přidali k sladké kompozici, mohla by se stát paradoxně ještě sladší.“

Až budete znát odpovědi na svoje otázky a podle toho si vyberete finální mix vonných složek, můžete začít míchat. Do nosiče vůně, což může být například alkohol nebo jojobový olej (což je snazší varianta), nakapete zvolený počet kapek různých esenciálních olejů, promícháte, přelijete do nádobky s roll-onem nebo rozprašovačem. A je hotovo.

  • Počítejte s tím, že parfém voní jinak, když si k němu přičichnete v lahvičce a jinak na kůži, když se rozvoní. „Parfém se ještě rozleží. Probíhá v něm spousta reakcí, vonné esence reagují s olejem i mezi sebou. A to je právě ta ošemetná část výroby,“ říká Barbora Hrdličková. „Lektor vás může navádět, schválit vám vaši zamýšlenou kompozici, zda dává smysl a bude nositelná, ale nakonec nejvíc záleží na tom, co cítí váš nos a co vyhodnocuje váš mozek,“ dodává na závěr.

Načítám