Hlavní obsah

Kam nanášet parfém, aby dlouho vydržel?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každá žena chce vonět co nejpříjemněji – a co nejdéle. Jenže po celém dnu práce a zařizování se to zdá jako nadlidský úkol. Víte, že trvanlivost parfému či toaletní vody se dá prodloužit? Záleží na jejich aplikaci. Jak to dělat správně a co je naopak úplně špatně?

Článek

Také si stříkáte parfém na oblečení? Problematické to je především ze dvou důvodů. Prvním jsou mokré stopy a skvrny na oděvu – může je způsobit obsažený alkohol, olejové složky i barviva, která se do řady parfémů přidávají. U čeho naopak aplikace na oděvy nevadí, jsou toaletní vody, protože mívají nižší obsah olejové složky. Druhým aspektem je, že z látky je voňavka cítit jinak než z lidské kůže. Pokud vám to nevadí a parfém neničí oblečení, nic vám v tom nebrání.

Tam, kde proudí krev

Nejlepší je vůni nanášet na místa, která se dobře prokrvují – během dne se postupně zahřeje a rozvoní. Šplíchněte si pár kapek na pokožku za ušima, na zápěstí, do oblasti krční tepny, do výstřihu a v létě i do loketní a podkolenní jamky.

Body o sebe ovšem netřete, jinak snížíte intenzitu vůně. Je na vás, jestli využijete všechna jmenovaná místa, nebo jen některá. Zápěstí by ovšem nemuselo být vhodné, pracujete-li s počítačovou myší nebo na něm nosíte hodinky.

Suchá pokožka vůni nefandí

Na to, jak dlouho vůně vydrží, má vliv také stav pokožky. Jestliže je suchá, aroma se rychle vsákne. Proto je nejlepší voňavku nanášet chvíli po namazání, poté co krém dobře zapracujete. Nejvhodnější je použít mazadlo stejné vůně, aby se aroma obou produktů nerušilo. Popřípadě vydržte, až vůně mléka z pokožky vyprchá anebo si pořiďte neparfémované. A určitě se podívejte na video, jak obyčejná vazelína prodlouží výdrž parfému.

Je jistě příjemné, když partner přivoní k vašim vlasům a ucítí krásnou vůni. Ale parfém do nich aplikujte spíše výjimečně – vaši hřívu by totiž mohl vysušovat. Nechcete-li se vůně ve vlasech vzdát, využijte vlasové parfémy, popřípadě vlasové mlhy, které mají nižší procento alkoholu.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Každá žena chce, aby její voňavka vydržela co nejdéleFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Dejte produktu čas se rozvonět

Mezi jednotlivými dávkami vůně by mělo uplynout 4 až 6 hodin, parfém totiž potřebuje čas, aby se rozvoněl, a na každou jeho složku se dostane v  jinou dobu. Nejdříve se rozvinou lehčí svrchní tóny, které odeznějí po pár desítkách minut. Další dvě až tři hodiny jsou cítit i střední tóny, těžší spodní tóny tvořící základ vůně vydrží čtyři hodiny i déle.

Intenzita a trvanlivost záleží kromě typu vůně také na druhu produktu. Je totiž rozdíl, jestli si pořídíte parfém, parfémovanou vodu, toaletní vodu nebo kolínskou. A to nejen cenový.

  • Nejméně vonné esence (3 až 5 %) obsahuje kolínská voda, na obale se můžete setkat s francouzským pojmenováním Eau de Cologne (EdC).
  • Následuje toaletní voda (4 až 8 %), francouzsky Eau de Toilette (EdT).
  • O něco lépe je na tom parfémovaná voda, která má 8 až 15 % esence a je označována jako Eau de Parfum (EdP).
  • Abychom mohli hovořit o parfému (Parfum, P) a výrobci si mohli dát toto označení na obal, musí být obsah vonných složek nad 15 %.
Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Vybírat novou vůni může být náročný procesFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte

Vůni je vždy vhodné si před nákupem ozkoušet. To, že něco dobře voní na kamarádce, neznamená, že bude i na vás. Testovací papírky, které jsou v drogeriích a parfumeriích k dispozici, ovšem nemusejí být nejvhodnější – parfém na nich voní trochu jinak než na kůži. S jejich pomocí ale můžete vyloučit produkty, které nepřicházejí v úvahu.

Může se stát, že po několika vůních budou vaše čichové buňky zahlcené. U každého je to individuální. Proto bývají v parfumeriích k dispozici zrnka kávy, která mají pomoci pachy neutralizovat. Oblíbená voňavka je také skvělý tip na dárek ke Dni matek.

Pozor na sluneční záření

Poté je vhodné produkt vyzkoušet na kůži, ale vždy jen jeden. Sice můžete stříkat na různá místa, ale vůně se budou vzájemně mísit. Před testováním byste také neměly použít vlastní vůni. Jestli máte dostatek času, jděte se po nanesení vzorku na pokožku na dvě hodinky třeba projít po obchodech a nechte vůni rozvinout.

Důležité je i správné skladování. Základem je nevystavovat flakon slunečnímu záření ani příliš vysokým teplotám, ideální je pokojová. Obsah by se mohl zkazit a byl by cítit úplně jinak než původně.

Sluneční paprsky neškodí jen voňavce ve flakonku. Mohou způsobit velice nepříjemný zánět navoněné pokožky. Jakým parfémům je lepší se v létě vyhnout?

Související témata:

Načítám