Hlavní obsah

Jak vybrat sluneční brýle: Do města stačí světlejší skla, nejtmavší pořiďte do hor!

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď počasí hlásí na tento týden tropy a to znamená, že sluneční paprsky budou velmi silné. Je proto potřeba chránit nejen kůži přípravky s SPF, ale poskytnout ochranu také očím. Víte, jak správně vybrat sluneční brýle?

Článek

Vybíráte sluneční brýle jako stylový doplněk, ale už se nestaráte, jakou mají barvu skel nebo ochranný filtr? Děláte chybu! Je potřeba sledovat i tyto údaje, abyste oči dostatečně šetřili. Během léta totiž kvůli slunečnímu záření dostávají opravdu zabrat a hrozí zdravotní komplikace. Jak se zorientovat v nabídce slunečních brýlí?

Sluneční filtr a jeho kategorie

Nejdůležitější je sledovat kategorii slunečního filtru: obvykle ji najdete vyznačenou na vnitřní straně brýlí. Sluneční filtry lze rozdělit do pěti kategorií od 0 do 4, přičemž dané číslo označuje propustnost světla. Čím je vyšší, tím méně světla brýlové čočky propouštějí a jsou tmavší.

  • Pro lepší představu: U kategorie 3 je propustnost záření 8–18 %, v případě označení 4 je propustnost ještě nižší, a to 3–8 %, a brýle jsou velmi tmavé.

Filtr 4 nejvíc oceníte u moře nebo na horách, ovšem pozor: Čtyřka není vhodná pro řízení auta! Do města stačí stupeň filtru 2–3, přičemž dvojka je ideální na slabší jarní sluníčko, trojku nasaďte na celé léto. Ptáte se, k čemu je stupeň 0–1? Slouží spíše jako módní doplněk a ochrana proti nečistotám, prachu či větru.

Proč záleží na barvě čoček

Důležitým faktorem při výběru slunečních brýlí je nejen filtr, ale také tónování skel. K nejoblíbenějším a nejuniverzálnějším barvám čoček patří šedá a hnědá. „Šedá umožňuje nezkreslené vnímání barev a výrazně snižuje intenzitu slunečního záření. Hodí se pro celou řadu outdoorových sportů, jako je cyklistika, turistika, golf nebo vodní sporty. Hnědá barva zase zlepšuje kontrasty barev – je to univerzální tónování, které oceníte v jakékoli situaci v přírodě i ve městě,“ upřesňuje oční optička Klára Kašparová z e-shopu OptikDoDomu a dodává, že mezi modernější barvy skel dnes patří zelená a modrá.

  • Na co ještě dávat pozor? „Na letní období vybírejte sluneční brýle spíše s velkými skly. Poskytují mnohem větší ochranu než brýle zakrývající pouze oči,“ doplňuje optometristka Kristýna Štěbetáková z firmy Alensa a apeluje na rodiče, aby sluneční brýle dávali také dětem, které mají oči citlivější.

Jakou barvu slunečních brýlí?

Černá a šedá skla jsou vhodná pro každou příležitost a do všech světelných podmínek. Zachovávají vnímání přirozených barev a poskytují kvalitní ochranu zraku. Využijete je při řízení, běhu, cyklistice či golfu.

Hnědá je nejběžnější barva čoček slunečních brýlí a je velmi efektivní za všech světelných podmínek. Nejlépe funguje za slunečného počasí nebo když je částečně zataženo. Skvěle se hodí třeba na pěší turistiku.

Zelená a modrá barva čoček umožňuje kvalitní vnímání kontrastů, brýle jsou proto vhodné nejen pro běžné použití, ale také pro vysokohorské a vodní sporty, dále pro baseball či volejbal.

Žlutá skla zajišťují jasné vidění za zhoršených světelných podmínek, tedy za pošmourného dne nebo v mlze. Jsou skvělou volbou pro horská kola či tenis.

Červená a oranžová skla snižují oslnění a díky tomu nejsou oči tolik unavené, navíc prohlubují vnímání barev. Jsou volbou číslo jedna zejména do sněhových podmínek.

Kdy zvolit polarizační filtr

Jistě jste už slyšeli o polarizovaných brýlových čočkách. O co se jedná? „Jde o speciální filtr, který blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění, a dodává tak očím větší ochranu,“ popisuje Kristýna Štěbetáková. Filtr je možné aplikovat na všechny barevné čočky a sluneční brýle s polarizačním filtrem lze používat po celý rok – ocení je především řidiči a cyklisté, v zimě lyžaři. Redukují dobře odlesky z vodní hladiny a zlepšují viditelnost vody, proto se hodí také na dovolenou k vodě, rybářům i fanouškům vodních sportů.

Nevýhody polarizačních brýlí

Polarizační filtr ale není univerzální řešení. „Jako nevýhodu zde vnímám pohled na LCD monitory, chytré telefony či digitální palubní desky. Tady totiž díky polarizaci, tedy eliminaci světla v určité rovině, někdy dochází až k úplnému ztmavení digitálního displeje, takže na něm v těchto brýlích nic nevidíte,“ upozorňuje Jakub Odcházel, optometrista a vedoucí optik Lentiamo.

Načítám