Hlavní obsah

Letní rizika pro oči? Škodí voda, slunce i klimatizace!

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

Reklama

V létě čeká na vaše oči spousta nebezpečí. Jak je chránit ve vodě při plavání? Nebo v práci v klimatizované kanceláři? Poradíme obrýleným i těm, co nosí čočky!

Článek

Máte léto spojené s prázdninami a dovolenými, prostě spíš s tím příjemným? Oční lékaři to ale vidí i z jiné stránky – léto je totiž rizikovým obdobím pro vaše oči, a to hned z několika důvodů.

Slunce může oči trvale poškodit

Intenzivní sluneční záření, ať u moře, nebo naopak na horách, může způsobit bolestivé a nepříjemné poškození oční rohovky. UV záření zvyšuje i riziko šedého zákalu a poškození sítnice oka. „Většinu ultrafialových paprsků zachycuje rohovka a spojivka. Při nadměrném zatížení jejich ochranná funkce oslabuje a mohou vznikat bolestivé akutní záněty a další nevratná poškození zraku,“ říká Martina Němcová, zakladatelka firmy OpticLab.

To nejhorší, co můžete udělat, je dívat se přímo do sluníčka. „Intenzita světla dopadajícího na sítnici je tak vysoká, že může dojít až k vypálení díry. Zákeřné je, že u toho necítíte bolest a poškození se pozná až za několik hodin. Do dvou týdnů se v popáleném místě vytvoří jizva, která pak spolu se zhoršením vidění přetrvává celý život a nedá se vyléčit ani odstranit,“ upozorňuje Jan Vaverka z OptoVize Brno.

Proto je důležité nosit kvalitní sluneční brýle. Takové byste měli kupovat nikoli u stánku, ale tam, kde jsou jejich kvalitu schopni doložit a garantovat.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

UV záření může způsobit záněty očí, i jejich trvalé poškození, proto na kvalitních slunečních brýlích nešetřeteFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jaké sluneční brýle vybrat?

Kvalitní sluneční brýle musí mít UV filtr alespoň 400 nanometrů, což zaručuje téměř 100% pohlcování škodlivého UV záření. Zvolíte-li zrcadlové nebo polarizované brýle, které odrazí nebo usměrní paprsky, oči se navíc méně namáhají.

Nositelé dioptrických brýlí si mohou pořídit ty s UV filtrem, i když i ty čiré ho mají. Další možností je sluneční klip na brýle, který se na ně nasadí. UV filtr mohou mít i kontaktní čočky, ale nepokrývají a nechrání celé oko, takže je třeba je doplnit slunečními brýlemi.

U dětí do dvou let odborníci sluneční brýle nedoporučují kvůli riziku vzniku světloplachosti. „Zrak se v tomto věku stále rozvíjí. Nejlepší je děti slunci příliš nevystavovat a když, tak chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. K moři nebo vysoko do hor jim je určitě přibalte,” radí doktorka Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko.

Oči a klimatizace

A jak se mají vaše oči v létě, když jsou uvnitř? Je-li venku vedro, je příjemné pobývat v místnosti vychlazené klimatizací. Ovšem studený vzduch z ní může být příčinou toho, že dostanete angínu, ale i že vám vysuší oči. Je to pocit, jako byste v nich měli písek.

V případě, že používáte klimatizaci  nebo větrák, nenastavujte je přímo na sebe, teplotu udržujte jen asi o 5 °C nižší, než je venku, a vlhkost vzduchu udržujte na 40–50 %. Pokud i tak pociťujete pálení očí, použijte umělé slzy z lékárny.

Každá voda je rizikem

Také koupání může vaším očím uškodit, ať už v bazénu, rybníku nebo moři. Ve stojatých vodách se mohou vyskytovat sinice, jejichž toxiny způsobují zánět spojivek nebo rohovky, a v důsledku i její trvalé poškození. „Projevuje se to svěděním a pálením, někdy i zarudnutím a slzením. První pomocí je vypláchnout oči čistou vodou, nejlépe borovou nebo dezinfekčními očními kapkami. Pokud potíže přetrvávají, navštivte očního lékaře, aby vyloučil poškození rohovky,“ upozorňuje doktorka Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize.

Pokud možno se koupejte jen tam, kde je kvalita vody pravidelně kontrolována a používejte dobře padnoucí plavecké brýle, ideálně s UV filtrem.

Nositelé kontaktních čoček by měli nosit plavecké brýle vždy, ale i tak se doporučuje čočky před plaváním vyjmout nebo použít jednodenní, a ty po koupeli vyměnit. Vždy si ale vezměte brýle, pokud se chystáte potápět – a to v jakékoli vodě.

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Plavání je zdravé pro tělo, ale oči byste měli před vodou chránitFoto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Úrazy očí

O dovolené se spousta lidí pouští do zahradničení, oprav na chalupě a dalších aktivit, které mohou skončit i poraněním očí. „Poraněné oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami a vyhledejte lékaře. Pokud zůstane v oku něco zapíchnuté, nikdy se nesnažte to sami vyjmout, pouze oko překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře. V případě zasažení oka chemikálií jej vypláchněte co největším množstvím vlažné vody, vždy slabým proudem a od vnitřního koutku směrem ven,“ radí doktorka Jana Mikšovská.

Reklama

Načítám