Hlavní obsah

Oči v ohrožení: Ve 20 pozor na sluneční brýle, ve 30 na počítač a ve 40 na tlak

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zrak se zhoršuje nejen vlivem věku, škodit mu můžete například v práci nebo na letní dovolené. Jak o něj v průběhu let správně pečovat a nevědomky si ho nezhoršovat?

Článek

Oči máte jen jedny a jak vám budou sloužit, záleží z velké části na vás. Zrak by vám měl orientačně vyšetřit praktický lékař během preventivní prohlídky a objednat se na oční můžete i bez doporučení, zejména když cítíte jakékoli změny v kvalitě vidění anebo pociťujete v oku nepříjemné pocity.

Jak chránit zrak v každém věku

  1. Dbejte na bezpečnost - při sportu, v přírodě, u ohně, při úklidu a práci, kdy hrozí poleptání či třeba odlétnutí třísky.
  2. Pozor na záření - chraňte oči před UV zářením slunečními brýlemi a před modrým světlem speciálním filtrem na monitor.
  3. Hlídejte dostatek živin - aby dobře fungovaly, potřebují oči vitamin A, karotenoidy lutein a zeaxantin a další antioxidanty.
  4. Do očí si nesahejte - vyvarujte se zbytečného sahání do očí, nemněte je, pozor na škrábnutí. I drobná poranění svěřte do rukou lékaře.

Ve 20 se chraňte před UV zářením

Pokud dosáhnete plnoletosti bez očních potíží, můžete péči o zrak ponechat na praktikovi v rámci preventivních prohlídek. Máte-li ale v rodině oční vadu či onemocnění, je lepší navštívit očního lékaře. Některé potíže se vyvíjejí nepozorovaně a lze je odhalit jen specializovaným vyšetřením.

Možná ještě nepotřebujete dioptrickou korekci, ale rozhodně nepodceňujte výběr slunečních brýlí. „Tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, do očí tak – nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem – proniká více slunečních paprsků, které mohou zrak ohrozit,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Dlouhodobé vystavování UV záření může způsobit šedý zákal nebo rakovinné bujení.

Ve 30 relaxujte a trénujte

Trávíte hodiny u počítače? „Lidské oči byly původně zvyklé zaostřovat spíše do dálky. Dnes jsou dlouhodobě zatížené na blízko, což vede k únavě. Při soustředěné práci na počítači navíc často zapomínáte mrkat, rohovka pak není dostatečně hydratovaná, oči mohou pálit či řezat a vidění může být neostré,“ upozorňuje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Hrozí nepříjemný syndrom suchého oka a roste i riziko infekcí oka nebo vředů na rohovce.

Jak oči udržovat ve formě? U počítače dodržujte pravidlo 20-20-20: po 20 minutách přeostřete na 20 vteřin na předmět ve vzdálenosti 20 stop (asi 6 metrů). Díky tomu si oči odpočinou. Předejít zhoršování zraku lze i zrakovým tréninkem, což je speciální oční cvičení, které mimo jiné pomáhá předcházet nutnosti nosit brýle u některých vad. Nejúčinnější je zhruba do pětatřiceti let, pak jeho efekt slábne.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Hodiny u počítače, tabletů a telefonů znamenají velký nápor na oči, je třeba dopřát jim i pravidelnou relaxaciFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ve 40 myslete na budoucnost

Po čtyřicítce se většina lidí neobejde bez brýlí na čtení. Důvodem je vetchozrakost, kdy stárnoucí čočka ztrácí schopnost zaostřovat. Řada lidí sáhne po levných brýlích z drogerie, aniž by si nechali přeměřit odborně zrak, a způsobují si tak zbytečné problémy. „Pokud používáte nevhodnou brýlovou korekci, můžete si tím způsobit nejen bolest očí, ale také bolest hlavy a celkovou únavu,“ varuje Šárka Skorkovská. Ovšem mnohem zásadnější pro zachování zraku v pozdějším věku je začít si včas hlídat hladinu cukru v krvi a krevní tlak.

V 50 není nač čekat

Stárnutí samo o sobě vede ke zhoršování zdraví a přidává se i to, jak se o sebe (ne)staráte. Mnoho problémů se dá (alespoň částečně) ovlivnit životním stylem, a když se už objeví, je nutné je důsledně léčit – i kvůli zraku! Sem patří cukrovka 2. typu a vysoký krevní tlak. Obě tyto choroby nenápadně devastují cévy a způsobují hypertenzní a diabetickou retinopatii, což je onemocnění sítnice, které ničí zrak a často vede ke slepotě.

S věkem roste také pravděpodobnost vzniku makulární degenerace, která je po šedesátce nejčastější příčinou ztráty zraku ve vyspělém světě. Toto nebezpečné poškození sítnice hrozí víc modrookým lidem, riziko zvyšuje kouření, cukrovka i pobyt ve znečištěném prostředí.

Všechny tyto potíže se dlouho nijak neprojevují, proto je nutné chodit pravidelně k očnímu lékaři a omezit všechny rizikové faktory, které můžete ovlivnit.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Při makulární degeneraci se zhoršuje centrální vidění, nemocní vidí uprostřed zorného pole skvrnu, která se postupně rozšiřuje a nakonec znemožní cokoliv vidětFoto: Rido, Shutterstock.com

Po 60 pozor na zákaly

Nepřestávejte chodit na prohlídky. Dále roste výskyt nejen makulární degenerace, ale také šedého a zeleného zákalu. Příčiny jsou rozmanité, ovšem i tady hrají určitou roli poruchy krevního tlaku, cukrovka, kouření, alkohol, UV záření... Při šedém zákalu se svět jeví jakoby zatažený tmavou záclonou – věkem se zakaluje oční čočka a lze ji operativně vyměnit. Zelený zákal nebolí a zpočátku ani zrak viditelně nezhoršuje, jakmile však už kvůli němu špatně vidíte, bývají změny nevratné.

Reklama

Související témata:

Načítám