Hlavní obsah

Jarní trendy kousky, které potěší vaši peněženku i planetu: lokální a z recyklovaných materiálů

Foto: miljko - GettyImages.com

Foto: miljko - GettyImages.com

Reklama

Udržitelná móda není už dávno cizí slovo. I známé značky zařazují do kolekcí kousky, které za sebou zanechají o něco menší ekologickou stopu, než je běžné. Navíc v tuzemsku najdete čím dál víc lokálních výrobců, do nichž se vyplatí investovat. Kde se poohlédnout po kvalitních a pěkných jarních kouscích, které splňují požadavky udržitelnosti?

Článek

Neunáhlovat se při nakupování, uvažovat, zda kousek zapadne do mého šatníku, nehromadit zbytečně věci a vnímat, z jakého materiálu a kde byly vyrobeny. A ideálně podporovat lokální výrobce. To jsou novodobé zásady, co se nakupování módy týče. Potvrzuje to i průzkum módního vyhledávače Glami - udržitelnost ovlivňuje při nákupech nových kousků do šatníku každého druhého z nás. Udržitelná móda neboli slow fashion dbá na ohleduplnost k životnímu prostředí, ale i k lidem, kteří ji vyrábějí. Je protipólem takzvané fast fashion, jež je založená na levných, ne příliš kvalitních kouscích podléhajících trendům.

Jak poznám udržitelnou značku?

Spousta obchodů a značek uvádí zásady udržitelnosti na svých stránkách. Pokud chcete nad oblečením přemýšlet více, vyplatí se chvilku věnovat štítkům. Neutrácejte bezhlavě za desítky levných triček, která na sebe vezmete párkrát a nakonec se vám srazí v sušičce. Vyhlédněte si střih a vaši oblíbenou barvu a pořiďte si raději tričko z biobavlny nebo bambusového vlákna, které je extrémně příjemné na těle. Čím dál víc můžete také vídat ve složení recyklovaný polyester, který je v udržitelných kolekcích velmi oblíbený a používá se buď jako příměs, nebo z něj můžete najít vyrobený i komplet trenčkot.

Jarní kousky bez výčitek

Po jakých kouscích koukat tohle jaro? Pusťte do šatníku především barvy – růžovou, limetkovou nebo lila. Nic nezkazíte květovanými šaty, které najdete v rozmanitých podobách. Nutností je opět trenčkot a také pohodlné legíny, jež si znovu prošlapaly cestu mezi trendy. Také vám nesmí chybět volnější džíny a klidně sáhněte i po střihu boyfriend s nižším sedem, který ať chceme, nebo ne, je opět v kurzu. Inspirujte se v galerii naším výběrem.

Reklama

Načítám