Hlavní obsah

To nej z jarní módy: Těšit se můžete na dlouhé šaty, bokové kalhoty i kontroverzní legíny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Co nás na jaře čeká a nemine? Pokud se na tuto otázku podíváme optikou módy, máme o budoucnosti docela jasnou představu. Všechny důležité kolekce už byly odprezentovány a tak je čas na pořádné shrnutí. Jak vypadá desítka nejsilnějších trendů nadcházející sezony?

Článek

Zajímáte-li se o trendy pro nadcházející sezonu, vydejte se s námi na týdny módy, kde všechna ta sranda začala. Prvky, které se na přehlídkách opakovaly nejčastěji, pak samozřejmě najdete v nejbližších týdnech i v obchodech.

Které trendy se vyplatí minimálně znát?

Nízký pas

Estetika nultých let je stále silná! Pokud jste čekali, jestli nízký pas z předchozí sezony nepůjde zase o kousek výš, tady máte odpověď. Nepůjde. Ať už si o low rise kalhotách myslíte cokoli, jsou oficiálně zpátky. Na boky se přitom nejčastěji nechávají padat kalhoty s alespoň mírně rozšířenými nohavicemi.

Foto: Profimedia.cz

Jarní sezoně bude dominovat nízký pas. Minimalistický oblek je z kolekce Victorie BeckhamFoto: Profimedia.cz

Transparentnost

S průsvitnými materiály si návrháři pohrávají pravidelně, letošní trend ale zachází mnohem dál. Skoro se zdá, že klíčovým kouskem sezony bude spíše spodní prádlo. Značka Bottega Veneta na molo vyslala modelky jen v punčocháčích, Prada byla štědřejší a udělala „jen“ průsvitné sukně. Nahota bude každopádně hrát v módě větší roli než kdy dříve.

Foto: Profimedia.cz

Průsvitná sukně v podání značky PradaFoto: Profimedia.cz

Limetka

Jaro a barvy – to je logické spojení, které se vyloženě nabízí. Trendy jsou především intenzivní barvy, mezi ty nejvyužívanější patřily odstíny na pomezí zelené a žluté. Na přehlídkách se nešetřilo ani s kobaltově modrou, červenou nebo růžovou, která dominovala předchozí sezoně.

Foto: Profimedia.cz

Na nejpopulárnější barvu z týdnů módy aspiruje svěží zelená. Kalhotový kostým je od Michaela KorseFoto: Profimedia.cz

Legíny

Pokud jste si v předchozích letech nakoupily spoustu širokých kalhot, klidně je noste dál. K trendu volných nohavic se nicméně přidají legíny, které se letos s velkou slávou vrátily do módy. Troufáte-li si, inspirujte se lookem z přehlídky Stelly McCartney a klidně sáhněte i po těch elastických, které byste obvykle nosily jen na sport.

Foto: Profimedia.cz

Že legíny nejsou kalhoty? Stella McCartney by nesouhlasilaFoto: Profimedia.cz

Dlouhé a strohé

Zatímco se někteří návrháři předhánějí v tom, kdo přijde s kratšími šaty nebo sukní, jiní na to jdou obráceně. Coby inspirace vám může posloužit ukázka z kolekce značky Saint Laurent, která přišla s celou řadou dlouhých šatů s rukávy. Ty sice zakrývají tělo, jsou ale přímo stvořené k tomu, aby smyslně vykreslily siluetu – nepočítejte proto s tím, že schovají jakékoli nedokonalosti.

Foto: Profimedia.cz

V jednoduchosti (a dlouhých šatech) je krása, míní značka Saint LaurentFoto: Profimedia.cz

Baggy džíny

Silné zastoupení bude v jarních kolekcích mít i denim. A ačkoli jste možná po odstavci o legínách mysleli, že tu narazíte na slimky, nejstylovějšími džínami sezony budou i nadále volnější baggy střihy. Těm vyloženě sluší, když k nim přidáte nějaký ženský nebo formálnější prvek – například sako!

Foto: Profimedia.cz

Džíny se budou i nadále nosit volnější. Look je z přehlídky značky RokhFoto: Profimedia.cz

Kapsáče

O vaši pozornost se budou bít také kapsáče, které můžete najít i pod ušlechtilejším názvem cargo kalhoty. Pokud už vám dávno není „náct“, doporučujeme je kombinovat s ženštějšími kousky nebo alespoň nějakou čistou módní klasikou. A pozor, extra kapsy se nebudou objevovat jen na kalhotách, ale na i sukních nebo bundách.

Foto: Profimedia.cz

Cargo kalhoty jsou dalším trendem, který do roku 2023 přeskočil z milénia. Model je z kolekce CoperniFoto: Profimedia.cz

Kůže

Je úplně jedno, jestli to budou kalhoty, sukně nebo třeba kabát. Kůže bude v nadcházející sezoně důležitá, a pokud jí fandíte, můžete ji do jarního šatníku přimíchat. Lpět přitom nemusíte jen na obligátní černé.

Foto: Profimedia.cz

Kožený kabát v podání značky Bottega VenetaFoto: Profimedia.cz

Flitry na den

Party se protáhla do ranních hodin a vy si nestíháte převléknout víc než jeden díl outfitu. Tak nějak by se dal popsat trend, který má za úkol odlehčit flitry a přenést je do našeho všedního života. Proč si efektní materiály užívat jen na večírku, když jim tak prospívá přítomnost jednoduchého tílka nebo trička?

Foto: Profimedia.cz

Flitry se snaží vymanit ze škatulky party materiálu. Celý look má na svědomí návrhář Michael KorsFoto: Profimedia.cz

Prolínání barev

Na týdnech módy se objevily i potisky připomínající oblohu nebo promíchané barvy, které vypadají jako zachycené při západu slunce. Prolínání odstínů je in a rozhodně to nemusí být jen ve stylu ombré, kdy se mění intenzita barvy.

Foto: Profimedia.cz

Možná to zní příliš poeticky, nové potisky ovšem opravdu připomínají ty nejkrásnější pohledy na oblohu. Šaty jsou z kolekce australské značky ZimmermannFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám