Hlavní obsah

Nejmódnější boty jara? Letos jsou to klasické balerínky! Hodí se k džínám i sukním

Foto: Edward Berthelot - GettyImages.com

Foto: Edward Berthelot - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věříme, že touto zprávou uděláme spoustě z vás radost: Balerínky jsou znovu v kurzu! Obuv inspirovaná tanečními piškoty neovládla jen přehlídková mola, ale i ulice a Instagram. Vrátíte se k nim i vy, nebo je pro vás tahle módní kapitola uzavřená?

Článek

Věděly jste, že dříve baletky tančily výhradně na podpatcích? Této módě se vzepřela kolem roku 1730 francouzská tanečnice Marie Camargo, která coby první baletka nosila na vystoupení ploché boty. A když její kolegyně zjistily, že nejsou jen pohodlné, ale dají se v nich zároveň dělat složitější pohyby, začaly ji následovat. Mimo jeviště se balerínky dostaly po roce 1940, kdy je přepracovala návrhářka Claire McCardell, největšího boomu si ale užily v 50. a 60. letech, kdy je proslavily tehdejší filmové superhvězdy, například Brigitte Bardot nebo Audrey Hepburn.

Trend nultých let je zpátky

Když přeskočíme do posledních dvou dekád, balerínky se staly masovou záležitostí kolem nultých let. Na sinusoidě trendů šly nahoru ještě kolem roku 2010 a v posledních letech byly odsunuty trendem „ošklivých bot“, kterým vévodily dad sneakers nebo mohutné sandály. V roce 2016 popularita balerínek vzrostla díky značce Miu Miu a extrémně se jim daří i od loňského roku, kdy na ně začala spoléhat spousta dalších návrhářů.

Pohodlí? Jak kdy

Protože jde o boty bez podpatku, častokrát se o nich dočtete, že jsou pohodlné. Vy ale nejspíš z vlastní zkušenosti víte, že u balerínek s tenoučkou podrážkou se o přílišném komfortu mluvit nedá. Pokud v nich chcete chodit dlouhodobě, připlaťte si za kvalitní kožený pár s pevnější podrážkou a klidně i mikro podpatkem. Vyzkoušet můžete i vložky do bot, se kterými postavíte mezi vaše chodidlo a povrch země další ochrannou vrstvu.

K čemu je nosit?

Chcete-li se na balerínkový trend naladit, podívejte se, s čím je nosí fashion holky na týdnech módy. Jasnou volbou jsou džíny všeho druhu, balerínky si ale ze své podstaty skvěle rozumí i s šaty a ještě více sukněmi, ideálně těmi áčkovými nebo objemnějšími. Obout je můžete také k moderním širším kalhotám (zkráceným i delším) nebo kapsáčům, které patří mezi čerstvé módní hity.

Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Jednoduchá košile, saténová sukně a balerínky. Nic víc není potřeba!Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Foto: Edward Berthelot - GettyImages.com

Balerínky si nejvíce rozumí s delšími a objemnějšími sukněmi.Foto: Edward Berthelot - GettyImages.com

Foto: Christian Vierig - GettyImages.com

Très chic! Pokud chcete kompletu dodat francouzský nádech, klidně do něj přimíchejte baret.Foto: Christian Vierig - GettyImages.com

Foto: Valentina Frugiuele - GettyImages.com

Balerínky se perfektně hodí i k šatům, zejména těm košilovým nebo v midi délce.Foto: Valentina Frugiuele - GettyImages.com

Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Obout je můžete i k aktuálnímu módnímu hitu – cargo kalhotám neboli kapsáčům.Foto: Jeremy Moeller - GettyImages.com

Balerínky z jarních kolekcí

Chcete si na jaro pořídit nové balerínky? V obchodech jich najdete dost a dost. Ke které stylové variantě se přitom přikloníte, je na vás. Letos se nejvíce nosí čistá kulatá klasika, trendy jsou ale i „autentické“ páry s useknutou, hranatou špičkou. Pokud tíhnete k jednoduchosti, vsaďte na klasickou černou nebo krémovou variantu, milovnice barev si pak mohou vyzkoušet balerínky v moderní zářivě zelené nebo třeba oranžové.

Foto: Archiv firem

Zleva: Jenny Fairy, prodává CCC, 649 Kč; Zara, 799 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Arket, 3470 Kč; Baťa, 1999 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Anna Field, prodává Zalando, 710 Kč; Vagabond, 2600 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Charles & Keith, 1380 Kč; H&M, 599 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Eva Longoria, prodává Modivo, 2287 Kč; Quazi, prodává Modivo, 1938 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dune London, prodává Zalando, 2210 Kč; Answear LAB, 1499 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vagabond, prodává Humanic, 2599 Kč; Charles & Keith, 1520 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kazar, 2290 Kč; Baťa, 1599 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kazar, 3490 Kč; Charles & Keith, 1140 Kč.Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Cesare Gaspari, prodává Zalando, 2906 Kč; Massimo Dutti, 2595 Kč.Foto: Archiv firem

Načítám