Hlavní obsah

Má ženské křivky a značky se o ni perou. Modelka Georgina Burke se stala hvězdou plavkové kampaně

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonická značka plavek Seafolly má novou ambasadorku. Její tváří – a především tělem – je dvaatřicetiletá Georgina Burke, která vyplňuje širokou mezeru mezi modelkami s velikostí XS a XL. A nadhazuje k tomu důležitou otázku – není už nálepka plus size (případně i real size) tak trochu přežitkem?

Článek

Poslední dekádu v modelingu protíná slovo různorodost. Zatímco před třinácti lety jsme vám psali o první modelce s křivkami Crystal Renn, dnes vám představíme nejobsazovanější plus size modelky současnosti. A jakkoli vítáme, že se na týdnech módy a v kampaních objevují i ženy s plnou postavou, nutně musela přijít otázka, kde je ten zbytek, který je v populaci zastoupen nejvíc. Modelky, jež se sice nevejdou do stejných šatů jako Kendall Jenner, ale zároveň nemají ani tvary jako Ashley Graham.

Kdo je vlastně plus size?

Ve světě módy se operuje s termínem plus size, který může být pro spoustu lidí matoucí. Zatímco laik si totiž pod tímto pojmem představí někoho s plnoštíhlou postavou, agentury do této škatulky zahrnují všechny modelky, které nemají typickou velikost XS-S. Najdete tam tak například i ženy, jež nosí oblečení 38, 40 i 42, což ale odpovídá postavě s BMI v normě a zároveň jde o nejběžnější velikosti. Obchody nabízející plus size kolekce zpravidla začínají na velikostech 44 a právě u dvou čtyřek spousta konfekcí končí, i pokud mají nabídku rozšířenou. Je ale opravdu nutné oblečení (a jeho prostřednictvím naše těla) takhle škatulkovat?

Plus size modelka nebo jen modelka?

Že je termín plus size v dnešní době zbytečný, míní i modelka Georgina Burke. V nedávném rozhovoru pro magazín Body & Soul řekla: „Je to zajímavý termín. Když vidím titulky mluvící o plus size modelce, říkám si, jestli by nestačilo napsat zkrátka jen modelka? Proč musíme každého onálepkovat?“ řekla Australanka s tím, že to může v podobně stavěných ženách vyvolávat pocit, že s nimi není něco v pořádku a jsou „mimo normu“. I když mají třeba zdravou, žensky tvarovanou postavu. Svět modelingu sice prošel v minulých letech velkou proměnou, možná je ale načase se posunout zase o kus dál. Zrušit nálepky a přijmout fakt, že modelka je zkrátka modelka a může mít velikost XS, XL, ale i obyčejné M.

Georgina Burke už nehladoví

Georgina Burke přiznává, že si v dětství kvůli plnější postavě prošla šikanou a těžká pro ni byla i střední škola, kdy se pořád snažila vyrovnat štíhlejším spolužačkám. Až poté, co omdlela během jedné z hladovek, jí došlo, že není stavěná na to, aby nosila džíny velikosti S.

Úspěch přišel, když se přijala

Jak se vůbec stala světoznámou modelkou? Ve dvaceti letech pracovala jako recepční v jedné právnické firmě, když ji oslovil modelingový agent. „Myslela jsem, že je to vtip. I když jsem tehdy měla velikost 38-40, rozhodně jsem neměla tradiční modelkovské míry. Byl to tehdy nový koncept, mít v časopise ‚větší‘ holku,“ vzpomíná Georgina. A tak se ukázalo, že být sama sebou je to nejlepší, co mohla pro sebe a svou kariéru udělat.

Blondýnku poslali na focení do Londýna, kde po ní chňapla velká agentura z New Yorku. Georgina odletěla do Ameriky, kde se jí dařilo získávat jednu zakázku za druhou. A ani po třicítce, která se dříve považovala za modelingový důchod, se práce nepřestala hrnout. Kromě spolupráce se Seafolly se modelka nedávno objevila na stránkách prestižního magazínu Sports Illustrated, což je v tomto oboru splněný sen.

Načítám