Hlavní obsah

Jak se měnil ideál krásy? Od Twiggy k Ashley Graham

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Představa o ženské kráse se mění v průběhu staletí. Kterým kráskám se chtěly ženy po celém světě podobat v posledních desetiletích? A která ikona šedesátek dnes slaví 70. narozeniny?

Článek

Standardy krásy nejsou historicky univerzální a v průběhu let se měnily stejně tak jako další společenské trendy. V pravěku byla v kurzu Věstonická venuše a její kypré tělo předurčené k rození dětí. A o několik století později nám módní firmy prezentují oblečení na dívkách, které vypadají hodně hladově. Co dělá ženu krásnou? Bujná hříva, vyvinutý hrudník a vosí pas, nebo ultraštíhlá postava? Jisté je, že ženy celého světa se touží svému ideálu přiblížit.

Dnes slaví narozeniny žena, která předdefinovala krásu v 60. letech. Vyhublá Twiggy vypadající jako okatý kluk vyšoupla z piedestalu Marilyn Monroe a její křivky. Pojďme se podívat, komu se chtěly ženy podobat v posledních několika desetiletích.

50. léta: Křivky vládnou

Postava snů byla ve tvaru „přesýpacích hodin“: velká prsa a úzký pas. To dokonale splňovaly symboly krásy této doby, Marilyn Monroe (†36) a její tmavovlasá kolegyně Elizabeth Taylor (†79), která sice nebyla tak obdařena, ale dohnala to smyslným pohledem. Křivkám dávaly vyniknout šaty, áčkové sukně, těsné halenky na knoflíčky a vysoké podpatky. Měkké vlny na vlasech pod ramena podtrhovaly ženskost.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda filmu Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) byla snem mužů a idolem žen Foto: Profimedia.cz

60. léta: Fenomén Twiggy

A pak se objevila šestnáctiletá Angličanka Lesley Hornby, kterou celý svět znal později jako Twiggy (70), s chlapeckou postavou i účesem, velkýma očima, jejichž hloubku podtrhovaly smetáky umělých řas a nánosy řasenky. Zkracovaly se sukně až na mini délku a pomocí vysokých platforem prodlužovaly nohy. Prsa a zadek už nikoho nezajímaly. Společnost se v této době plně vzpamatovala z poválečných traumat a nedostatku a Twiggy se stala symbolem opovrhování přebytkem a konzumem. Ona měla svoji štíhlost v genech, tisíce dívek po celém světě hladověly (dnes bychom řekli, že trpěly anorexií) ve snaze podobat se svému idolu.

Foto: Profimedia.cz

Twiggy dnes slaví narozeniny a módou stále žije - spolupracuje s britskou značkou Marks & Spencer a navrhuje i vlastní kolekceFoto: Profimedia.cz

70. léta: Sportem ku zdraví

Trend štíhlosti pokračoval i v sedmdesátých letech, ale ideálem krásy se stalo tělo vysportované a ženské. Prototypem dokonalé krásky byla například herečka Farah Fawcett (†62), kterou si pamětníci spojí s televizním seriálem Charlieho andílci (1976–1981). Byla sice drobná, ale na rozdíl od klukovské Twiggy měla prsa a bohatý načechraný účes. Ženy sundaly umělé řasy a ztenčily oční linky, nasadily obrovské sluneční brýle, nosily džíny do pasu a prahly po opálené pokožce a bílých zubech.

Foto: Profimedia.cz

Ženám roste sebevědomí i vlasy a i andílci můžou jezdit na skejtu (na snímku Farah Fawcett)Foto: Profimedia.cz

80. léta: 90-60-90

Krása se v 80. letech točila kolem zdraví a kondice, frčela atleticky vytvarovaná těla, trikoty a návleky na lýtka. Ano, pamatujete si správně, osmdesátky ovládlo „Cvičme v rytme“, ženy chtěly být zdravé, štíhlé a fit. Za krásné byly považovány Kylie Minogue (51) nebo Madonna (61), Jane Fonda (81) natáčela svá aerobiková videa a modelingu kralovala supermodelka Cindy Crawford (53) a její kolegyně. Byly vysoké, ženské, krásné, s mírami 90-60-90.

Foto: Profimedia.cz

Kylie Minogue svou ženskost uměla vždy prodatFoto: Profimedia.cz

90. léta: Heroine chic

A když se zdálo, že ideální tělo se už nebude tenčit, přišly devadesátky a s nimi Kate Moss (45) se svým BMI 16, který je hluboko pod indexem tělesné hmostnosti zdravé štíhlé ženy. Módním trendem se stal tzv. „heroine chic“, superštíhlá postava, propadlé tváře a tmavé kruhy pod očima, tedy opak zdravého vzhledu. Dosahovalo se toho pomocí drog a pařením v nočních klubech nejlépe až do rána - v té době významně vzrostlo i užívání heroinu. Módní průmysl, modelky jako Kate Moss (45) a Jamie King (40) nebo film Trainspotting (1996) byly obviňovány, že užívání těžkých drog popularizují.

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní modelka byla hvězdou kampaní mnoha návrhářůFoto: Profimedia.cz

21. století: Svoboda tvarů

Naštěstí nezdravému trendu odzvonilo, v roce 1999 se na titulní straně Vogue objevila brazilská supermodelka Gisele Bündchen (39) a začátek 21. století se nesl ve znamení nové éry a hlásal „návrat sexy těl“. A tak tu máme na jedné straně andílky z Victoria´s Secrets s postavami bez gramu tuku a na straně druhé plus size modelky v čele s Ashley Graham (31), které pyšně vyjdou na molo a své kypré křivky neskrývají. Ikonami jsou ženy razící přirozený vzhled i ty, které se opakovaně svěřují do péče plastických chirurgů. Být sexy má v novém století mnoho podob.

Foto: Profimedia.cz

Módní ikona Ashley Graham ukázala, že i plus size ženy mohou být zatraceně sexyFoto: Profimedia.cz

Jaký ideál krásy je vám nejbližší? Znáte další XXL modelky, které jsou na své tělo pyšné?

Reklama

Načítám