Hlavní obsah

Nesmrtelné jarmilky! Legendární cvičky s gumou přes nárt se vyrábějí téměř šedesát let

Foto: bata.cz

Foto: bata.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomenete si ještě na povinný cvičební úbor, který měly mít při hodinách tělesné výchovy všechny dívky na základních školách? Jeho nedílnou součástí byly bílé plátěnky s gumou přes nárt. K tomu se nosilo bílé tričko a modré trenýrky s kapsičkou na zadku.

Článek

Jejich hlavním posláním byly sice bezesporu hodiny tělesné výchovy, ale za socialismu byly k vidění snad všude. Cvičky, nebo také jarmilky, jak se jim říká, jsou lehká plátěná obuv. Vršek je vyroben z textilního materiálu a ve spodní části je zalisován do lité gumy. Přes nárt mají cvičky gumu, a proto drží dobře na noze. Podrážka je neklouzavá a navíc bílá, tudíž nedělá čáry na podlaze.

Dědictví spartakiády

Není tedy divu, že se jarmilky staly vhodnou a velmi žádanou obuví do tělocvičen s parketami. „Představovaly typ jednoduché plátěné obuvi určené ke sportu. Byly vyráběny v socialistickém Československu od poloviny 60. let, kdy se objevily na trhu v souvislosti s třetí celostátní spartakiádou v roce 1965,“ říká historik Adam Havlík.

Jarmilky se používaly také k tanečním tréninkům, byly součástí různých krojů a kostýmů a pro tyto účely se často barvily načerno. Děvčata je ale nosila také jako domácí i venkovní letní boty, a své využití měly dokonce jako obuv do vody, kdy dětské nožky chránily proti ostrým kamenům.

Proč právě jarmilky

Dohadů o tom, jak vznikl název oblíbených lehkých botek, je hned několik. Lidová slovesnost například nabízí možnost, že označení pro cvičky bylo inspirováno jménem manželky tehdejšího prezidenta Antonína Novotného. S jarmilkami se totiž vyráběly i plátěnky pro chlapce pod názvem „Toník“ a lišily se pouze v tom, že místo gumy měly přes nárt tkaničky. Jenže prezidentova manželka se jmenovala Božena… A jak to bylo doopravdy? „Jarmila byl oficiální výrobní název,“ uvádí domněnky na pravou míru historik.

Tyto sportovní plátěné boty, někdy také nazývané spartakiádky, se téměř beze změn vyrábějí už úctyhodných 58 let. „Svým designem navazovaly na původní ‚baťovské‘ cvičky a popularitu si získaly především pro svoji dostupnost a univerzálnost,“ říká Adam Havlík.

Oblíbené byly i pro svou cenu

Důvodem veliké popularity byla také příznivá cena – jarmilky byly levnější než klasické tenisky. Zatímco za ně jste tehdy zaplatili 30–40 korun československých, dětské jarmilky stály 17,50 a dámské 21 Kčs. A navíc – prvňáčci se nemuseli trápit se zavazováním tkaniček. Éra suchého zipu totiž přišla až v 90. letech.

Foto: ČTK

Jarmilky byly součástí spartakiádního úboruFoto: ČTK

Originální pár pro každého

Z jarmilek určených především pro hodiny tělesné výchovy se postupně staly designové letní botky. Některé dívky si je vyšívaly, jiné barvily textilní barvou Duha. Na plátěnky se dalo malovat fixem i barvami na plátno a snadno se na ně našívaly korálky, ať už dřevěné, nebo skleněné. Bílou látku někteří dokonce zdobili nápisy svých oblíbených skupin. Každý tedy mohl popustit uzdu fantazii a „vyrobit“ si vlastní originální pár.

A módním prvkem jsou dodnes. Vzhledem k podobnosti s balerínami je mladé dívky občas nosí jako levnou náhradu za tyto stylové letní boty. V současné době se vyrábějí nejen v bílé, k dostání je celá škála barev včetně módních pastelových odstínů a zajímavých vzorů. Černé cvičky je zase možné pořídit i s černou gumou a lemem. Cena za jarmilky se na internetu pohybuje od 119 Kč.

Zaslouží si obdiv

Tyto nesmrtelné plátěnky si zaslouží obdiv, jelikož se dožily úctyhodného věku a během života zatím udělaly slušnou kariéru. Zacvičily si na populárních spartakiádách, s nejednou dívkou absolvovaly první rande a úspěch zaznamenaly také z obchodního hlediska. Dokonce překročily hranice tehdejšího Československa a staly se populární například v Polsku.

Jarmilky se často objevují také jako rekvizita na vzpomínkových akcích či jako retro ikona. A zahlédnout je můžete také na sokolských sletech. Tyhle bílé plátěné cvičky prostě dobyly nejen Československo. Lidé si na ně pamatují, s úsměvem vzpomínají a hlavně je stále rádi kupují.

Načítám