Hlavní obsah

Pro módní pamětníky. Co je krimplen nebo dederonka?

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Reklama

Módní branže je dnes protkaná cizojazyčnými termíny, a pokud se v ní alespoň trochu orientujete, určitě ovládáte většinu cizích názvů na jedničku. Jak si ale poradíte s výrazy z dob minulých? Otestujte se v našem kvízu.

Článek

Některá slova z módního světa, která se ještě před pár desetiletími běžně používala v konverzaci či při nákupu, jsou téměř zapomenuta, a tak je nejvyšší čas oživit paměť a zavzpomínat na vzdálenou i nedávnou historii odívání. Držíme palce!

1. Důležitou součástí dívčího spartakiádního úboru byla cvičební obuv, které se přezdívalo jarmilky. Jak se nazývala varianta s tkaničkami určená pro chlapce?
2. Je symbolem ženského kroje i tradičního venkovského šatníku. Svršek do pasu s dlouhými rukávy připomíná propínací halenku. Znáte jeho lidový název?
3. Slovo šlajfka byste našli ve slovníku, ale z ostatních míst už moc nezaznívá. Víte, jaký kousek pánského oblečení se za ním skrývá?
4. Výraz krimplen byl hojně rozšířený především v 70. letech minulého století. Která z následujích tří vět dává smysl?
5. Vymysleli je soudruzi z DDR (NDR), nemusely se žehlit a v Tuzexu šly na dračku. Pánské košile z umělého vlákna podobného nylonu byly tak bílé, že svítily na kilometry daleko. Jak se jim říkalo?
6. V 60. letech minulého století patřily legíny se zvýrazněnými puky a úchyty na paty k nejpopulárnějším módním trendům. Vzpomenete si, jak se jim přezdívalo?
7. Štucel býval nepostradatelným doplňkem v zimní sezoně. Nosily jej děti i ženy a mráz se jim vyhýbal obloukem. Jaký výrobek máme na mysli?
8. Jak se říkalo vyšším zimním botám s kožíškem uvnitř i zvenčí? Jejich název byl odvozen od zvířete, ze kterého byly vyrobeny. Toto pojmenování však platilo i pro stejný typ kozaček z umělé srsti.
9. V 19. století nosily ženy pod sukní drátěnou či proutěnou spodničku připevněnou k pasu. Sloužila ke zvýraznění pouze zadních partií. Pro tento vynález máme i krásné české slůvko. Jaké?
10. V každém obchodě dnes objevíte džíny, rifle nebo denimové kalhoty, které se kdysi označovaly ještě jiným termínem. Ten zazněl i v slavné písni, kterou nazpíval Josef Zíma (87) pro filmový muzikál Starci na chmelu (1964). Víte, pro co milenci horovali?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám