Hlavní obsah

Příběh džínů – nejslavnějších montérek, které před 170 lety dobyly svět

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šatník bez džínů? To si už nedokážeme představit. Modré kalhoty se staly součástí našich životů. Nosí je skutečně téměř každý, a to po celé planetě. Dá se v nadsázce říct, že si podmanily celý svět. Jaká je jejich historie?

Článek

Oblíbily si je děti, puberťáci, podnikatelé, maminky, ale i senioři… Nosíme je zkrátka všichni. Džíny, jeden z nejoblíbenějších módních kousků v šatníku mnoha lidí, spatřily světlo světa v roce 1853. Za jejich vynálezem stojí Levi Strauss, mladík, který chtěl tehdy jako většina Američanů zbohatnout. A povedlo se mu to dokonale. Založil podnik Levi Strauss & Co., ve kterém nabízel látky. A ty se líbily krejčímu Jacobu Davisovi, který přišel s nápadem vyrábět pevnější kalhoty. Vrchní roh kapes opatřil nýty a tím prodloužil jejich životnost. 20. května 1873 si nechali Jacob Davis a Levi Strauss kalhoty patentovat a oblíbené džíny byly na světě.

Levisky jsou populární dodnes

Krátce poté, co byly džíny patentovány, spatřil světlo světa nejznámější model Levi's 501, který je stále v kurzu. Oblíbily si ho hlavně „máničky“ 70. let a nedají na něj dodnes dopustit. V počátcích ovšem nikdo kalhoty nenazýval džíny, ale montérkami. Jednalo se totiž o pracovní kalhoty.

Montérky měly jednu zadní kapsu s prošitým lemem, hodinkovou kapsu, knoflík na šle a poklopec na knoflíky. V průběhu dalších let prošly džíny mnoha změnami – přibyly kapsy, poutka na pásek, knoflíky na poklopci nahradil zip a přibyla také ochranná známka. Pořád to ale byly montérky. Až od roku 1960 se mluví o džínech a tento název se uchytil.

Foto: Profimedia.cz

Legendární džíny Levi's 501 se nosí dodnesFoto: Profimedia.cz

Texasky - symbol Západu

V Evropě byly první džíny ušity v roce 1948 v továrně Mustang Jeans. Postupně si modré kalhoty zamiloval celý svět. Nosily je hvězdy, jako například James Dean, Marlon Brando nebo Marilyn Monroe, které je prezentovaly i ve svých filmech a díky tomu se dostaly džíny do povědomí všech. Pamatujete si ještě na zvonáče? Symbol Woodstocku a svobody 60. let?

Džíny, texasky, rifle

Slovo džíny je odvozené od barviva blue de Genes neboli janovská modř. Právě ta se na barvení denimu používala. Český název rifle, který se ujal ve druhé polovině 20. století, zase vznikl podle jména italské oděvní společnosti. Ta oblíbené kalhoty vyráběla a dodávala do celé Evropy. A pak je tady dnes zřídka používaný pojem texasky. Ten je zase odvozen od texaských kovbojů, kteří si tyto kalhoty také oblíbili.

Levi's, Wrangler, Lee

Kromě značky Levi's vyrábí džíny spousta firem, ale mezi absolutní špičky patří Wrangler a Lee. V době socialismu byly džíny označovány jako symbol amerického úpadku, ale každý je chtěl mít. U nás se daly sehnat převážně v Tuzexu. „Jejich cena se pohybovala od 100 do 200 bonů, podle značky a střihu, což bylo hodně peněz. Bon se na černém trhu kupoval za 5 Kčs,“ říká historik Adam Havlík.

To, že byly džíny opravdu drahé, potvrzuje i autor knihy Jeans Story Michal Petrov. „Za průměrnou výplatu v 80. letech jste si mohli koupit zhruba čtyři a kousek džínů,“ uvádí ve své knize. V osmdesátých letech byly v Tuzexu k dostání klasické levisky, ale také džíny Wrangler, Lee nebo His. Stály se na ně fronty a všichni jsme je nosili s hrdostí. Ke kalhotám postupně přibyly sukně, bundy džísky nebo džínové vestičky.

Foto: Profimedia.cz

Mezi absolutní džínové špičky patří Wrangler a LeeFoto: Profimedia.cz

Džíny jako podpultové zboží

V době socialismu byly ve větších městech obchody s mladou módou. Také tam se dalo tu a tam sehnat džínové oblečení. Bylo ho ale málo. „Většinou přišly tak tři kousky, které jsme si rozebraly my prodavačky. Nebo když nám nepadla velikost, tak jsme je přenechaly kamarádům a známým. Byla to vlastně podpultovka,“ vzpomíná prodavačka z Kotvy paní Jarmila.

Prim vede Čína

Největším výrobcem populárních kalhot jsou asijské země jako Čína, Indie, Bangladéš, Turecko, Pákistán, Vietnam, Srí Lanka a Japonsko. Hlavním střediskem výroby je čínské město Xintang, ročně jich tu ušijí až 300 milionů. Džíny se však vyrábějí také v Mexiku a Egyptě. I u nás existuje řada firem, které džíny vyrábějí, některé z nich je šijí dokonce na míru. Jejich cena je vyšší - pohybuje se od 6 200 Kč. České džíny vyráběla také společnost OP Prostějov, která je od roku 2010 v konkurzu. Kalhoty z denimu šije například i značka Pietro Filipi.

Jak často prát džíny

Zdá se vám to divné? Přesně to ovšem doporučují výrobci džínů svým zákazníkům - perte je maximálně jednou za měsíc. Kalhotám, stejně jako sukni nebo bundě z denimu, prý bude stačit, když je budete prát ve chvíli, kdy je začnete cítit. „Otočte je naruby, hoďte do pračky na program při nízké teplotě a přidejte trochu pracího prostředku. Nemusíte je prát zvlášť, klidně je přidejte k várce tmavého prádla,“ nabádá značka Levi's, která zároveň varuje před používáním sušičky, protože vysoké teploty prý neprospívají textilnímu vláknu. A teď se přiznejte - kolik máte doma džínů?

Související témata:
Wrangler

Načítám