Hlavní obsah

Obléká první dámu Evu Pavlovou i přední české herečky: Módní návrhářka Jaroslava Procházková

Foto: Profimedia.cz

Módní návrhářka Jaroslava Procházková (uprostřed) s herečkami Klárou Cibulkovou (vlevo) a Klárou Melíškovou.Foto: Profimedia.cz

Reklama

První dáma Eva Pavlová nosí oblečení českých značek, a tak se jí povedlo zviditelnit některé naše módní návrháře. Mezi ně patří i Jaroslava Procházková, jejíž přehlídky chodí herečky Eva Holubová, Světlana Nálepková, Ivana Chýlková, Klára Cibulková, Petra Hřebíčková či Klára Melíšková. Jaká je její tvorba a co podle ní manželce prezidenta nejvíc sluší?

Článek

Když jsem se v práci zmínila, že budu dělat rozhovor s módní návrhářkou Jaroslavou Procházkovou, která stojí za značkou JAROSLAVA, ozvaly se kolegyně se slovy: „No jo, JAROSLAVA, to je ve světě módy pojem!“ A mají pravdu, návrhářka má za sebou pestrou historii, včetně studií v Londýně ještě za komunismu, kostýmní práce u mnoha filmů, ale i bohaté účasti na prestižních týdnech módy či přehlídky ve Velkém sále Lucerny.

Jaroslava Procházková žije na pražské Malé Straně. Její ateliér se nachází nad jejím obchodem v pasáži Lucerna, kde jsme se spolu sešly a mezi štendry se spoustou úpletových modelů a fotkami z přehlídek probraly její život i spolupráci s první dámou.

V první řadě mě zajímá, jak vznikla vaše spolupráce s Evou Pavlovou a které kousky od vás na ní můžeme vidět?

Bylo to velmi narychlo. Po inauguraci se plánovaly zahraniční cesty prezidentského páru a nebylo nic dopředu vytvořeného. Zavolal mi Milan Šteindler, který zná dobře mou práci v módní oblasti, a navíc jsem s ním pracovala jako kostýmní výtvarnice na několika filmech. Slovo dalo slovo a najednou jsem se ocitla na schůzce s paní Pavlovou. Donesla jsem pár vybraných kousků, dala jsem k dispozici své úpletové modely doplněné různými šátky a plédy a paní Pavlová si vše pečlivě vyzkoušela a vybrala si. Pak jsem je na ní viděla na fotkách z cest.

Vím, že od vás má šedý kabát, který měla na návštěvě Německa. Co dalšího?

Protože se specializuji na úpletovou módu, vybrala jsem pro ni krásné úpletové šaty s plizovanou sukní v mididélce, v odstínu královské modré, které velmi lichotí její postavě, vlněné sako, plizovanou sukni nebo šaty v pudrově růžovém odstínu. Mám jasnou představu, jak paní Pavlovou oblékat. Protože moje móda není extravagantní, ale je naopak založená na klasických střizích, dokonalých proporcích v kvalitním provedení, přesně se pro ni hodí. S tím souvisí i motto - moje móda je o lidech a pro lidi. Eva Pavlová je pro mě typickou zákaznicí, která má zájem o nadčasový styl a jednoduchou eleganci s praktickou podobou pohodlnosti.

Foto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Modré šaty s plizovanou sukní v královské modré nosí i první dáma Eva PavlováFoto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Jaké střihy a barvy se podle vás na první dámu hodí a co byste jí naopak nedoporučila?

Sluší jí zvýšený pas a veškeré šaty zdůrazňující ženskou siluetu. Určitě bych jí doporučila pastelové jemné barvy, ale zároveň budou velmi vhodné i některé výrazné odstíny. Ty musí být ovšem zvolené tak, aby zdůraznily její osobnost, a nikoliv ji zastínily. Rozhodně bych vypustila šaty rozšířené do áčka bez pasu.

S tím souvisí i motto - moje móda je o lidech a pro lidi. Eva Pavlová je pro mě typickou zákaznicí, která má zájem o nadčasový styl a jednoduchou eleganci

Máte pocit, že oblékat první dámu je pro vás nejprestižnější meta, kterou jste dosáhla?

V současné chvíli určitě.

Bude vaše spolupráce probíhat i nadále?

Doufám, že ano. Cítím, že je zde prostor pro to, jak skloubit práci módního designéra se zkušeností filmového výtvarníka, a vytvářet „jednotlivé postavy na míru dle daného scénáře“. Ale všechno běží za pochodu, a když jsem o tom s první dámou mluvila, říkala, že by chtěla dávat prostor všem návrhářům, nejen jednomu, čemuž rozumím.

Když je řeč o českých návrhářích, tento víkend se u nás koná týden módy s názvem Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Kdysi jste se ho také účastnila, proč už vaše jméno na seznamu návrhářů není?

Když to před lety začínalo, tak se oslovoval velký okruh českých návrhářů, mezi něž jsem patřila. Poslední dobou se ale okruh dost zúžil a změnila se koncepce, do které jaksi zřejmě moje práce nezapadá, a ani se s ní neztotožňuje. Takže jsem se zaměřila na organizování vlastních autorských přehlídek v Lucerně, kde mám přímo i butik, což je velice praktická kombinace.

Vaše přehlídky jsou významné tím, že se na nich pravidelně objevují v roli modelek i známé herečky. Patří k vašim zákaznicím?

Dělám to takhle už dlouhodobě. Vím, že známé tváře dají přehlídce větší atraktivnost, a já s nimi mám tímto způsobem domluvenou určitou formu spolupráce. Místo honoráře je obléknu, což je příjemné řešení pro obě strany.

Foto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Na přehlídkách Jaroslavy Procházkové se pravidelně objevují české herečky včetně Kláry MelíškovéFoto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Dokonce jste několikrát vyprodala Velký sál Lucerny, to není jen tak, ne?

Doteď vůbec nevím, kde jsem na to vzala koule a odvahu, navíc jsem si produkci celé přehlídky zařizovala sama. Atmosféra byla neuvěřitelná, zpěváci a tanečníci předvedli úžasný výkon a ta energie, kterou do toho herečky vložily, se jim neuvěřitelným způsobem vrátila z publika. To bylo ale ještě před covidem, teď už je to všechno zase trochu jinak.

Jak poznáte, že se módní přehlídka povedla a měla úspěch?

To vám řeknu přesně. Lidé, kteří přijdou na moje módní show, neříkají - to bylo hezké, tohle se mi nelíbilo… ale rovnou se vysloví, že by chtěli to, co měla na sobě ta a ta modelka, nebo přijdou a objednají si celý outfit. Spolupracuju s výtvarníkem, co vyrábí ručně šité kožené kabelky, a s berlínskou šperkařkou, která vytváří šperky přímo na míru ke každé kolekci, takže zákazníkům nabízím outfity komplet i s originálními doplňky.

Nakupuje u vás i zahraniční klientela?

Dá se říct, že ano. Měla jsem třeba klientku Rakušanku, která žila v Praze a oblékala se u mě pravidelně. Ze všech mých kolekcí vlastnila snad úplně všechno a šila jsem pro ni i na míru a na různé příležitosti. Teď ale žije v Rakousku. Pomáhá mi také, že mám butik v Lucerně, a když ke mně zavítá nějaký cizinec, tak je většinou jisté, že se při další návštěvě Prahy vrátí. Tak se moje zahraniční klientela rozšiřuje a z toho mám obrovskou radost. Na základě osobních zkušeností si zahraniční klienti u mě objednávají i na e-shopu.

Co vás inspiruje k tvorbě nových kolekcí a navštěvujete vy sama nějaké módní přehlídky?

Inspirují mě barvy. Některé se prolínají mými kolekcemi napříč tak, aby si člověk mohl pořídit jeden model z jedné kolekce, a další třeba když přijde příště, aby k sobě dohromady oba kousky ladily. Většina mých žakárů je navíc oboustranných, což umožňuje nošení z lícové i z rubové strany, tedy koupí jednoho úpletu získáte dva různě barevné modely. Nápady ale sbírám i na cestách, ráda navštěvuju fashion weeky v zahraničí. Ale v Berlíně jsem měla naposledy pocit, že všechno maličko upadlo, v halách bylo víc nabízejících než kupujících. Spousta obchodníků se přesouvá na on-line.

Inspirují mě barvy. Některé se prolínají mými kolekcemi napříč tak, aby si člověk mohl pořídit jeden model z jedné kolekce, a další třeba když přijde příště

To ale není váš případ, nebo?

Mé kolekce jsou převážně z úpletu, ten si musí zákazník spíš osahat, nacítit a vyzkoušet. Navíc mám ráda osobní přístup, také šijeme hodně na zakázku, takže je nutné klientku osobně změřit. Lépe se mi prodává v kamenné prodejně, kde zákaznicím mohu rovnou demonstrovat případné kombinace, vybrat, co se k nim hodí, co bych jim doporučila a co by ony samy třeba neměly odvahu vyzkoušet nebo nosit dohromady. Snažím se posouvat hranice a podporovat tak osobnost každé ženy.

Foto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Jaroslava Procházková se živí také jako kostýmní výtvarnice. Oblékala například i film Mazaný Filip a stvořila sexy šaty pro Vilmu CibulkovouFoto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Kromě klasických módních kolekcí tvoříte filmové a divadelní kostýmy. Kompletně jste oblékla například film Václava Marhoula Mazaný Filip s Vilmou Cibulkovou, která tam září jako sexbomba ve vašich stříbrných šatech. Jaké další filmy máte na kontě?

S Václavem Marhoulem jsem spolupracovala také na válečném historickém snímku Tobruk z roku 2008, který získal tři České lvy za hudbu, kameru a zvuk a za který jsem byla oceněna nakonec i já v Americe – v roce 2010 mi udělila filmová akademie v Los Angeles první místo za kostýmy. Oblékala jsem i oceněný film Děti noci režisérky Michaely Pavlátové, také z roku 2008. V současné době jsem spolupracovala na dvou filmech. Jedním je Vánoční příběh Ireny Pavláskové a druhý je letošní novinka Přání k narozeninám v režii Marty Ferencové.

Dočetla jsem se, že jste dostala cenu nejen za kostýmy pro film Tobruk, ale že jste byla oceněna už v době svých studií v Londýně. Jak se vám povedlo za komunismu dostat na tak prestižní školu oděvního návrhářství, jako je Saint Martin’s School of Art, kde jste studovala v letech 1986–1988?

Měla jsem trochu štěstí, ale i velké odhodlání. V Praze jsem vystudovala nejdřív uměleckoprůmyslovou školu a získala titul akademická malířka. Pak jsem ale chtěla ještě do Londýna, kam se mi nejprve podařilo odjet složit zkoušky. Teprve poté jsem u nás mohla žádat o povolení, abych tam mohla studovat. UMPRUM tehdy patřila pod svaz umělců v Mánesu, kde jsem narazila na zahořklou paní, která mi řekla, ať na taková studia rovnou zapomenu. To mě dost namíchlo a byl to pro mě impulz, že jsem se kousla a zkrátka nakonec svůj sen zrealizovala. Zároveň jsem našla firmu, která mi studium sponzorovala. Musela jsem si vždycky vyjednat cestovní výjezdní doložku a každý semestr se sem vracet pro novou.

Foto: Archiv Jaroslavy Procházkové

Oceněné šaty z denimu z dob, kdy návrhářka studovala v 80. letech prestižní školu v LondýněFoto: Archiv Jaroslavy Procházkové

A to ocenění?

To přišlo v závěru studií při mé konečné práci, která byla namísto diplomky. Navrhli jsme oděvní kolekce, na které se přišli podívat různí návrháři a firmy, a mě si vybrali z celého ročníku jako nejlepší návrhářku Italové. Bohužel s nimi už mi spolupráce nevyšla, neboť jsem tehdy žádala o italské vízum, jehož vyřízení trvalo tak dlouho, až na mě přestali čekat a já zůstala nakonec v Československu.

Prozraďte nám ještě, jaké jsou vaše plány na letošní sezonu?

Na tu se nesmírně těším. Kolekci jaro/léto 2023 budu prezentovat 16. května v Design pasáži Art-n-Coffee, pak budou následovat komorní prezentace v mém studiu v Lucerně a chystám také letní show pod širým nebem. Podzimní sezonu jsem pojala opět v duchu tradice, což znamená, že 10. října se odehraje moje velká přehlídka v paláci Lucerna a hlavní hvězdou bude už podruhé moje milovaná Klárka Melíšková.

Reklama

Načítám