Hlavní obsah

Ze starého nové aneb Upcycling hýbe (nejen) módním světem. Trend lásky k oděvu i planetě

Foto: Věra Křeháčková

Foto: Věra Křeháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend, který býval kdysi nutnost, standard, ale i realita všedních dní, se po několika dekádách pauzy dostává opět na výsluní. Nejedná se o pouhé zašívání a přešívání, vznešeně se mluví o upcyclingu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Naše babičky a možná i maminky měly šicí stroje, pletací jehlice a ke spotřebním věcem byly přirozeně šetrné. Automaticky udržovaly vše v co nejlepší kondici, a pokud se někde vytvořila díra, uměly oděv upravit tak, že se dal nosit dál. Staré džíny (tehdy se spíš používal výraz rifle) přešívaly na minisukně, prošoupané svetry páraly a pletly nové a modlou byl časopis Burda ze západního Německa plný skvělých střihů. V obchodech nic moc nebylo a kdo chtěl mít originální a moderní kousek, musel si buď sehnat bony, nebo se naučit zručnosti.

Pak ale přišel čas nadbytku a slev, black fridayů a dalších vymožeností kapitalistické společnosti a na šetrný způsob života se zapomnělo. Nyní se ale vrací zpět a nejenže je nutností, vzhledem k environmentálnímu dopadu a tlaku na recyklaci a udržitelný způsob života, navíc je i trendy.

Second handy jsou v kurzu

Second handy s takřka kurátorským přístupem k výběru jednotlivých kousků rostou jak houby po dešti. Jejich majitelé bedlivě sledují aktuální street style i nejnovější módní přehlídky a oděvy do svých butiků vybírají tak, aby uspokojili i ty nejnáročnější zákazníky. Moc dobře totiž vědí, že vše už bylo vyrobeno, stačí to jen najít. Skvělé džíny a kožené kousky tak najdete například v Young Dust Vintage Store. Saka, baloňáky, ale i kabelky nebo boty od renomovaných značek zase seženete u Lucie Kratochvílové v Lula Vintage Prague. A pokud sháníte džínovou bundu, hedvábnou košili nebo klasické Levi's 501, zkrátka styl z devadesátek nebo přelomu milénia, zajděte do 1981 Secondhand. „Vnímání second handů a přístup k nim se od roku 2014, kdy jsme 1981 zakládali, neuvěřitelně změnil. Paradoxně i možná díky nárůstu produkce fast fashion. Víc a víc zákazníků chce jedinečný kousek, který nebude celý z umělých materiálů a po pár nošeních se nezačne rozpadat. Navíc povědomí o negativním dopadu módního průmyslu na životní prostředí je dnes o mnoho větší než dříve a to pro spoustu zákazníků znamená zásadní rozdíl v tom, kde nakupují. V Praze za posledních několik let přibylo spoustu second handů a nové se stále otevírají a je úžasné vidět, kolik zákazníků dá raději přednost udržitelnému pre-loved oblečení,“ říká zakladatelka second handu 1981 Barbora Vilišová.

Foto: Věra Křeháčková

Nejde jen o to, že ušetříte, ale přešívat staré věci je docela zábavaFoto: Věra Křeháčková

Upcyklované oblečení

Ostatně, jak Lula Vintage, tak 1981 spolupracují i s designéry, takže u nich najdete rovněž originální kousky, které jsou vyrobené právě z těch starých a nepotřebných. Tedy jsou upcyklované. Paradoxně se dnes věci, které vypadají jako upcyklované, vyrábí i úplně nové. Jak už to tak totiž bývá, trendy netvoří módní domy, ale lidé v ulicích. Návrháři si pak pečlivě vybírají ty nejstylovější a inspirují se jimi ve svých kolekcích. Koukněte třeba na poslední kolekci Y/Projectu nebo Victorie Beckham, která sakům ustřihla rukávy a udělala z nich šaty, co vypadají jako panské vesty, nebo dokonce rukávy u sak nechala jen tak volně poletovat kolem siluety a nechala jim holá záda.

Šicí stroj do každé domácnosti

Takže pokud jste i vy zatoužili po nějakém trendy kousku, zamyslete se nad tím, jestli něco podobného už nemáte ve skříni a nestálo by za to oprášit šicí stroj. Časově to sice bude náročnější, ale ušetříte jak peněženku, tak naši planetu, a navíc si takového kousku budete mnohem víc vážit. A budete jedineční!

Pokud se na takovou úpravu necítíte, zabruste na internetu a pod heslem „upcycling“ určitě najdete nějakého designéra ve vaší blízkosti, který vám s úpravou pomůže. Upcycling totiž není jednosezonní záležitost, ale láska na celý život. Láska k oděvu i planetě.

Načítám