Hlavní obsah

Co se vyplatí koupit v second handech? Zaměřte se na kvalitní materiály a dobrý střih!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál častěji se v módě klade důraz na udržitelnost a recyklaci. I z toho důvodu se vyplatí nakupovat v second handech a vintage obchodech. Poradíme vám, co se tam vyplatí sledovat.

Článek

Second handy asi není třeba představovat, každý asi ví, že jde o obchody s použitým oblečením. Ovšem ne každý v nich umí hledat ty pravé poklady. A pokud chcete alespoň nepatrně šetřit naši planetu, která je zahlcená nadměrnou produkcí takzvané fast fashion neboli rychlé módy z běžných obchodů, možná byste se měli naučit v nich nakupovat. Poradíme vám, na co se zaměřit, a vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi sekáčem a vintage obchodem.

Second hand versus vintage obchod

Second handové oblečení je podstatně levnější než to, co nese nálepku vintage - tam přihlíží cenová nabídka ke stáří produktu, které je jednoznačně bráno jako plus. „Vintage totiž znamená, že se jedná o kousky, které nejsou produktem rychlé a konzumní výroby oděvního průmyslu, ale byly vyrobené minimálně 10-15 let zpátky. Jejich kvalita byla ověřená časem a často se jedná o ruční práci nebo o poklady, které se dědily z generace na generaci. Navíc se svou originalitou mohou začlenit do současných trendů,“ vysvětluje Patricia Madarová z obchodu Boho Vintage Concept Store.

Nabídka second handů i vintage obchodů se mnohdy různí, ale v obou případech byste se měli zaměřit pouze na kvalitní zboží, které vám vydrží delší dobu. „Jedná se určitě o nadčasové kousky z kvalitních materiálů. Proto sledujte štítky a zaměřte se na hedvábí, bavlnu, denim, len, kašmír, vlnu a pravou kůži,“ radí odbornice.

Podle ní se vyplatí na léto koupit z druhé ruky třeba hedvábnou halenku nebo šátek, lněné sako, ale i módní doplňky v podobě kožené kabelky a pásku. Na podzim a zimu to pak bude určitě kašmírový svetr, bavlněný trenčkot nebo vlněný kabát.

Stylistka Irena Vokrojová radí také sledovat kvalitní střih: „Ve vintage obchodech můžete narazit na opravdu výjimečné kousky. Kromě věhlasných módních značek zde najdete i opravdové skvosty, které ani po desítky let neztrácí na své hodnotě, ba naopak. Domů byste však měli odnést jen to, co vám opravdu sedí, jak velikostně, tak i střihově. Díky takovým pokladům bude váš šatník a následně i styl jedinečný.“

Foto: Archiv firmy

Stylistka Irena Vokrojová nákupy ve vintage obchodech miluje. Tyhle krásné letní šaty značky Pinko pořídila asi před dvěma lety za 1 800 Kč v second handu More Than FashionFoto: Archiv firmy

Proč nakupovat v sekáčích

  • Neutratíte tolik peněz
  • Šetříte zdroje a tím pádem planetu
  • Prodloužíte životnost kvalitnímu oblečení
  • Najdete tam unikátní kousky
  • Budete mít lepší pocit i větší radost z nákupu

Ulovte originalitu

Nabídky obchodů s módou z druhé ruky se ale samozřejmě různí. Některé si na výběru kvalitního zboží dávají záležet, jiné jen přeprodávají tuny rychlovýroby z běžných módních řetězců, jen levněji. Je pravda, že ušetříte, ale to ještě neznamená, že se vám nákup skutečně vyplatí.

„Nejlepší je jít do výběrového second handu, i když tam najdete věci, které jsou často stejně drahé jako nové. Možná si říkáte, že to nedává smysl, ale tento nákup se skutečně vyplatí. Ve výběrových sekáčích najdete věci, které už dnes nikde neseženete, takže budete naprostý originál. Navíc najdete-li v kvalitních second handech nebo vintage obchodech starou věc, která vypadá dobře, pravděpodobně se již moc nezmění,“ říká David Homola z obchodu 1981 Secondhand.

Foto: Archiv firmy

Pouliční styl majitele brněnského second handu Filipa Blažka - Levi’s kalhoty za 750 Kč z původních 2 000 Kč a Carhart vesta za 1 850 Kč zlevněná z 3 500 KčFoto: Archiv firmy

Speciální zaměření

Existují i second handy se speciálním zaměřením. Jeden takový s názvem Vintage No Introductions najdete v Brně. Zaměřuje se na kultovní trička, která vycházela jako limitky k filmům v 80. a 90. letech (například s potiskem Pulp Fiction), ale i ta, která se prodávala různě na koncertech. Další trochu odlišný sekáč se nachází v Pardubicích a jmenuje se La Roba. Nabízí výhradně britskou módu. Originální Hvězdný bazar je v Praze Karlíně, ten pomáhá handicapovaným osobám, které zaměstnává. Prostor slouží mimo jiné i k setkávání, například nad šálkem dobré kávy. Oblečení do bazaru věnují kromě jiných i herci, zpěváci, moderátoři nebo influenceři.

10 stylových tipů

Načítám