Hlavní obsah

Fenomén na vzestupu: Slow! Pomalá je móda, jídlo i sex 

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Dnes se všechno řítí závratnou rychlostí – co bylo loni, letos neplatí. Ovšem jsou oblasti, kde se prosazuje zpomalení. Proč je dobré podlehnout slow trendu?

Článek

Díky sociálním sítím víte hned, kde se co děje, elektrokola vás všude dovezou rychleji než ta obyčejná a do Benátek si můžete fofrem zaletět na víkend. Ovšem čím více rozptýlení se nabízí, tím rychleji vás nutí je konzumovat, někdy ani nemáte čas si vychutnat jejich krásu. Asi proto se uchytil trend zpomalení (anglicky slow), který vybízí k hlubšímu prožitku, důrazu na kvalitu (ne na kvantitu) a ohledu k přírodě. V kterých třech oblastech se zpomaluje nejlépe?

Slow fashion: Oblečení noste dlouho

V módě je rychlost zásadní veličinou: z pohledu výrobce je potřeba oblečení rychle navrhnout, rychle a levně vyrobit, rychle prodat a klient by ho měl i rychle vyhodit, aby si koupil další kousek. „Slow fashion upozorňuje na to, že tento způsob konzumace oděvů je dlouhodobě neudržitelný. Klade příliš vysoké nároky na ekosystém i dělníky v rozvojových zemích,“ vysvětluje Kamila Boudová, módní návrhářka a propagátorka slow fashion – česky pomalé nebo taky zodpovědné módy. „Učíme zákazníky nakupovat chytře, vybírat kvalitní kousky, které vydrží. Znát svůj styl a tím snížit obrat oblečení v šatníku, nevytvářet hromady textilního odpadu.“

Pravidla slow fashion:

  • Než něco koupím, dvakrát se sama sebe zeptám, jestli to mám k čemu nosit nebo zda už podobný kousek nevlastním -
  • Při nákupu hledám menší značky, které používají organické či recyklované materiály -
  • Pokud neumím sama šít, alespoň si vyrobím třeba šálu -
  • Oblečení a boty dávám opravit a nevyhazuji je při drobném poškození -
  • Když mi oblečení nesedí, nejprve ho nabídnu příbuzným a známým, případně ho přešiji -

Slow food: Jezte pomalu a kvalitně

Když se řekne fast food, každý ví, že jde o rychlé občerstvení, ale co slow food? Hnutí tohoto jména vzniklo v osmdesátých letech minulého století a razí docela obyčejné věci, jako že jídlo by mělo být kvalitní, mít vynikající chuť, být připravené šetrně k životnímu prostředí a jíst byste ho měli v poklidu. Nemělo by být geneticky modifikované ani naplněné chemickými látkami. Součástí slow food je i důraz na původ produktu. Znamená to, že si radši koupíte hrušky, rajčata, ale i maso nebo vajíčka buď přímo na farmě, nebo od konkrétního pěstitele na farmářských trzích. Také se celkem dobře uchytilo rozvážení bedýnek naplněných produkty od farmářů a dovezených až k vám domů.

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Hnutí slow food se vrací ke kořenům. Jezme zdravě, přírodně a pomaluFoto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Slow sex: Nespěchejte na orgasmus

Díky masírce filmů a médií by měl sex být bezvýhradně plný vášně a touhy. Jenže nespoutanost ve vztahu většinou rychle vyprchá a po několika letech se vkrade nuda a šeď. Receptem může být vědomé milování (slow sex). Základem je vědomé vnímání celého těla a všech pocitů, k čemuž se dopracujete jedině tak, že zásadně zpomalíte. Slow sex probíhá téměř bez pohybu. Místo klasického fyzického dráždění, vlastních obrazů a fantazií je důležitější hloubka vnitřního prožitku obou partnerů a vzájemné vnímání energie.

„Vědomé milování je cesta, která může mít i terapeutické účinky. Uvolňuje z ženského těla napětí a zvyšuje imunitu. Dokáže zbavit bolestivé menstruace, migrén a mnoho žen počne, i když se o to před tím léta bez úspěchu snažily,“ popisuje Richard Vojík, průvodce osobním a partnerským rozvojem. Shrnuje také základní pravidlo pro muže: „Zpomalte podle ženy. Řiďte se jejím rytmem.“

Jsou vám některá pravidla pomalého životního stylu blízká? 

Reklama

Související témata: