Hlavní obsah

Křehký čokoládový koláč s pomerančem

Hodnocení:
(99)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Čokoláda a pomeranče, pomeranče a čokoláda. Oblíbenou dvojici si můžete užít v tomto jemném koláči z domácího tmavého křehkého těsta. Pomeranče v něm najdete v podobě pomerančového sirupu. Chutná skvěle!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na sirup
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 skořice celá
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče
Na těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 120 g měkkého másla
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň
  • 400 g hořké čokolády
  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání 30%
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Na dozdobení
  • 30 g kandované pomerančové kůry
  • kakao
Článek

Postup

Krok 1: V hluboké pánvi svařte hrnek vody s cukrem a skořicí (stačí asi 3 cm tyčinky). Přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Na středním plameni vařte zhruba 20 minut, až vznikne středně hustý sirup. Skořici vyndejte. 

Krok 2: Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte s kakaem a skořicí, přidejte na kostky nakrájené máslo, moučkový cukr a sůl a propracujte. Nakonec přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.

Krok 3: Těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sloupněte, pomocí druhého papíru překlopte do dortové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné kraje a dno propíchejte vidličkou. Nechte asi 3040 minut odpočinout v lednici.

Krok 4: Troubu zahřejte na 180 stupňů. Formu s těstem vložte do trouby a pozvolna pečte asi 20 minut. 

Krok 5: Tento čas využijte k přípravě náplně. Čokoládu nalámejte na kousky. V hrnci smíchejte mléko a smetanu, přidejte asi 70 ml hotového pomerančového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte přes sítko škrob, který jste nejdříve rozmíchali v trošičce vody. Metlou ustavičně šlehejte, aby se škrob nezavařil do hrudek. 

Krok 6: Vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát, dokud se čokoláda nerozpustí, přidejte vanilkový extrakt a špetku soli a metlou prošlehejte do hladkého krému. Ten nalijte do předpečené krusty, uhlaďte a nechte zhruba 34 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici. 

Krok 7: Podávejte ozdobené kandovanou kůrou, případně i lehce poprášené kakaem.

Máte rádi kombinaci čokoládu? Udělejte si svoji vlastní!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama