Hlavní obsah

Vinný čokoládový dort s pečenými hrozny a svařákovým sirupem

Hodnocení:
(23)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Někdy mě opravdu mrzí, že vám spíš než recept nemůžu rovnou dodat kousek dortu na ochutnání. Protože ani tisíc slov nepopíše kombinaci vláčného kakaového těsta, nadýchaného smetanového krému, karamelizovaných hroznů a voňavého svařákového sirupu... Nebo si to představíte i jen tak?

Ingredience pro:
1 dort
Na korpus
  • 150 g másla
  • 120 g přírodního cukru
  • 60 g holandského kakaa
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžička instantní kávy
Na krém
  • 100 g bílé čokolády
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 ztužovač šlehačky
Na svařákovou polevu
  • 250 ml červeného vína
  • 50 g přírodního cukru
  • 1 svitek skořice
  • 4 hlavičky hřebíčku
  • 2 kuličky celého nového koření
  • 1 hvězdička badyánu
Na pečené hrozny
  • 1 hrnek hroznového vína bez peciček
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Pečené hrozny i sirup můžete vynechat, ale silně doporučuji to nedělat! Víno vyberte klidně sladší, já dala Merlot.

Foto: Eva Malúšová

Na dort nepotřebujete žádné exotické ingredience, jen nemít předsudky použít červené víno do sladkého!

Krok 2: Změklé máslo ušlehejte s cukrem a solí do pěny, zapracujte vajíčka a jogurt, a nakonec do těsta vmíchejte prosátou mouku, sodu a kakao. Zřeďte vínem a přidejte i lžičku rozpuštěné instantní kávy nebo malé silné espreso.

Foto: Eva Malúšová

Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny a postupně přidávejte i ostatní suroviny, včetně 250 ml vína

Krok 3: Těsto rozdělte do dvou forem o průměru 18 až 22 cm vyložených pečicím papírem a pečte asi 35 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a každý korpus pak jednou prokrojte.

Foto: Eva Malúšová

Těsto rozdělte do dvou forem, lépe a rychleji se tak upeče

Krok 4: Pořádnou hrst hroznů bez semínek pak dejte do trouby vyhřáté na 200 ° C a asi 20 minut je nechte opékat - díky pečení krásně zesládnou a zkaramelizují (to jste se ostatně mohli přesvědčit i v receptu na toto kuře s hrozny z jednoho hrnce).

Foto: Eva Malúšová

Upečené víno nevypadá kdovíjak, ale chuťově vás příjemně překvapí

Krok 5: Mezitím (nebo klidně den předem) přelijte rozlámanou čokoládu ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte vychladnout. Poté ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte mascarpone a případně i ztužovač šlehačky, aby krém lépe držel. Další víno spolu s kořením a cukrem zprudka asi 15 minut povařte, aby se tekutina zredukovala a vznikl vám hustý sirup. Sceďte koření a nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Nadýchaný krém s bílou čokoládou krásně ladí s vinným sirupem, který chutná a voní jako svařené víno

Krok 6: Teď už nezbývá než dort zkompletovat: korpusy pomažte krémem a mezi některé vrstvy rozdělte pečené hrozny.

Foto: Eva Malúšová

Nám se líbí krém jen mezi vrstvami dortu, ale samozřejmě si můžete díl nechat i na potření boků

Krok 7: Těsně před podáváním ještě povrch pokapejte kořeněným sirupem a máte hotovo!

Foto: Eva Malúšová

Voňavý svařákový sirup je dokonalou tečkou pro tento zimní dort

Tip: Jestli dort chystáte k narozeninám, vyrobte na něj vtipné stojánky na svíčky z korkových zátek. Jak na to, najdete v receptu na kakaovou bábovku s Merlotem.

Foto: Eva Malúšová

Odolali byste kousku takového dortu?

Foto: Eva Malúšová

Těsto je krásně vláčné a hodně kakaové, takže spolu s nadýchaným krémem, zkaramelizovanými hrozny a kořeněným sirupem tvoří silnou kombinaci

Z čeho by byl váš vysněný narozeninový dort?

ynezorPumanzeSaNyknalC