Článek
Postup
Krok 1: Žervé a vajíčka vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Tentokrát jsem dělala korpus z mouky místo ze sušenek
Krok 2: Dýni pokrájejte na kostky a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Poté slijte a nechte zchladnout.
Dýni hokkaido nemusíte loupat, stačí vydlabat semínka
Krok 3: Mezitím smíchejte mouku, koření, sůl, cukr a rozpuštěné máslo na korpus.
Příprava korpusu z křehkého těsta je rychlá
Krok 4: Rukama těsto natlačte do dortové formy (já dno vyložila papírem, ale není to potřeba), propíchejte ho vidličkou a dejte do lednice. Mezitím si připravíte zbytek.
Korpus dejte chladit. Mezitím umíchejte krém
Krok 5: Žervé rozmixujte nebo prošlehejte s oběma cukry, solí, vejci a citronovou kůrou.
Žervé ochuťte citronovu kůrou a vanilkovým cukrem a prošlehejte s vejci
Krok 6: Polovinu krému vlijte na vychlazený korpus a druhou půlku rozmixujte s uvařenou dýní. Pro jistotu můžete přidat lžíci hladké mouky, krém pak lépe zatuhne.
Krém rozdělte na dvě poloviny, jednu nalijte na korpus, do zbytku přidejte změklou a vychladlou dýni a rozmixujte
Krok 7: Dýňovou náplň nepravidelně nalijte na bílý krém a dejte na 40 až 50 minut při 170 °C péct. Když je střed ještě lehounce třaslavý, ale jinak zatuhlý, máte hotovo. Cheesecake nechte ještě 10 minut vychladnout v troubě, a až poté vyndejte.
Dýňovou náplň opatrně vlijte do bílého krému a dejte péct
Krok 8: Vychladlý koláč můžete ozdobit ušlehanou smetanou a oblíbeným sirupem (já dala dýňový), karamelizovaným kondenzovaným mlékem či slaným karamelem.
Šlehačka je nejlepším pomocníkem i ve chvíli, kdy vám cheesecake při pečení praskne
Tip: Na koláč udělejte i výbornou glazuru ze zakysané smetany, postup najdete v článku Cheesecake po česku: z tvarohu, máku a zakysané smetany.
Dokonale podzimní koláč, nemyslíte?
Baví vás barevné krémové dorty? Zkuste i fialový levandulový cheesecake, nepečený borůvkový dort nebo svěží citronový cheesecake.