Hlavní obsah

Dýňový cheesecake s perníčkovým korpusem

Hodnocení:
(40)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
nízká

Domácí cheesecake upečete i bez sušenek, korpus z mouky navíc netrvá o nic déle a můžete ho dochutit přesně podle sebe. V případě tohoto krémového dortu jsem zvolila voňavé perníkové koření.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na korpus
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 750 g sýru žervé
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • kůra z jednoho citronu
  • 350 g dýně hokkaido
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
K podávání (lze vynechat)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 30%
Článek

Postup

Krok 1: Žervé a vajíčka vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Tentokrát jsem dělala korpus z mouky místo ze sušenek

Krok 2: Dýni pokrájejte na kostky a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Poté slijte a nechte zchladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Dýni hokkaido nemusíte loupat, stačí vydlabat semínka

Krok 3: Mezitím smíchejte mouku, koření, sůl, cukr a rozpuštěné máslo na korpus.

Foto: Jakub Jurdič

Příprava korpusu z křehkého těsta je rychlá

Krok 4: Rukama těsto natlačte do dortové formy (já dno vyložila papírem, ale není to potřeba), propíchejte ho vidličkou a dejte do lednice. Mezitím si připravíte zbytek.

Foto: Jakub Jurdič

Korpus dejte chladit. Mezitím umíchejte krém

Krok 5: Žervé rozmixujte nebo prošlehejte s oběma cukry, solí, vejci a citronovou kůrou.

Foto: Jakub Jurdič

Žervé ochuťte citronovu kůrou a vanilkovým cukrem a prošlehejte s vejci

Krok 6: Polovinu krému vlijte na vychlazený korpus a druhou půlku rozmixujte s uvařenou dýní. Pro jistotu můžete přidat lžíci hladké mouky, krém pak lépe zatuhne.

Foto: Jakub Jurdič

Krém rozdělte na dvě poloviny, jednu nalijte na korpus, do zbytku přidejte změklou a vychladlou dýni a rozmixujte

Krok 7: Dýňovou náplň nepravidelně nalijte na bílý krém a dejte na 40 až 50 minut při 170 °C péct. Když je střed ještě lehounce třaslavý, ale jinak zatuhlý, máte hotovo. Cheesecake nechte ještě 10 minut vychladnout v troubě, a až poté vyndejte.

Foto: Jakub Jurdič

Dýňovou náplň opatrně vlijte do bílého krému a dejte péct

Krok 8: Vychladlý koláč můžete ozdobit ušlehanou smetanou a oblíbeným sirupem (já dala dýňový), karamelizovaným kondenzovaným mlékem či slaným karamelem

Foto: Jakub Jurdič

Šlehačka je nejlepším pomocníkem i ve chvíli, kdy vám cheesecake při pečení praskne

Tip: Na koláč udělejte i výbornou glazuru ze zakysané smetany, postup najdete v článku Cheesecake po česku: z tvarohu, máku a zakysané smetany.

Foto: Jakub Jurdič

Dokonale podzimní koláč, nemyslíte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama