Hlavní obsah

Křehký, voňavý a sladký francouzský toast

Hodnocení:
(20)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Když se řekne toast, většinou si představíte bílý toastový chléb se šunkou a sýrem, někdo přidá i zeleninu nebo kuřecí maso. Francouzi ale přesně vědí, jak ho dovést k dokonalosti v jeho sladké variantě. Je to hrozně nezdravé, ale o to lepší.

Ingredience pro:
4 porce
  • 8 plátků bílého toastového chleba
  • 2 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • mletá skořice
  • muškátový oříšek
  • mletý hřebíček
  • vanilkový extrakt
  • 100 g másla
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Toastový chléb se snažte vybrat co nejkvalitnější, ideálně takový, který má v názvu „máslový“ (bývá také označen jako „americký“). Je hutnější, sladší a voňavější. Nebo si ho rovnou upečte doma.

Krok 2: Vejce prošlehejte se smetanou a kořením – u nás vede kombinace skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a vanilky, použít ale můžete klidně jen některé z nich. Hodí se i mletý kardamom nebo nové koření. Od každého stačí jen špetka, vanilkového extraktu pár kapek podle jeho síly.

Krok 3: V pánvi rozehřejte vrstvu másla. Plátky chleba namočte ve vaječné směsi a na másle osmažte z obou stran dozlatova. Usmažené toasty pocukrujte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Tip: Francouzské toasty se hodí na snídani nebo dopolední svačinu. Skvělé jsou namazané oříškovo-čokoládovou pomazánkou nebo s ovocnou omáčkou.

Lákají vás tyhle francouzské „chleby ve vajíčku“ nasladko?

ynezorPumanzeSaNyknalC