Hlavní obsah
4,0
(13)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Jedni žemlovku milují, druzí nesnášejí. Pokud patříte do první skupiny, vyzkoušejte tuhle rychlou žemlovku, která zasytí celou rodinu.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 10 ks rohlíku
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 150 g kompotovaných meruněk
  • 2 ks vejce
  • 2 ks bílku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g cukru krupice
  • 75 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Rohlíky nakrájejte na kolečka (a ty případně ještě na poloviny), meruňkový kompot sceďte a ovoce nakrájejte na menší kousky. Máslo rozpusťte.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Mléko smíchejte s vajíčky a oběma cukry (vyjma dvou lžic krupicového), až vznikne homogenní hmota. Podle nálady a času polovinu rohlíků buď vyskládejte na dno, na ně navrstvěte tvaroh rozmíchaný s trochou mléčné směsi a nakrájené meruňky, zarovnejte druhou polovinou rohlíků a zalijte zbylým mlékem a rozpuštěným máslem. Pokud nemáte času nazbyt, můžete smíchat pokrájené rohlíky s tvarohem, meruňkami, mlékem, vajíčky a máslem. Takto připravenou směs vložte do máslem vymazané formy.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Připravenou žemlovku posypte trochou skořice a vložte do trouby a pečte asi 35 minut.

04.

Dva vaječné bílky o pokojové teplotě vyšlehejte do tuhého sněhu (pomůže vám s tím přidaná špetka soli) a postupně do něj zašlehejte i zbylé dvě lžíce cukru krupice. Připravený sníh navrstvěte na předpečenou žemlovku, hezky ho zarovnejte a dejte dopéct ještě asi na 10 minut, dokud povrch nezezlátne.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hotovou žemlovku podávejte jako hlavní jídlo nebo klidně jen jako dezert :-).

Reklama

Související témata:

Načítám