Hlavní obsah

Krémová celerovo-jablečná polévka s ořechy a krutony

Hodnocení:
(3)
Foto: Jakub Karda, Kublanka vaří doma
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Výtečná podzimní polévka z celeru? To není nic nového. Ale zkuste do ní přidat jablka a ořechy a uvidíte! S krutony z opečené slaniny a kváskového chleba je neuvěřitelně dobrá.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 2 kyselá jablka
  • 50 g másla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
Na krutony
  • 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 plátek kváskového chleba
  • 50 g prorostlé slaniny
  • olivový olej
Článek

Postup

Krok 1: Máslo rozehřejte v kastrolku s olejem a nechte na něm zesklovatět nasekanou středně velkou cibuli. Jakmile změkne, přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený celer (asi 500 g) a ještě asi 5 minut za občasného míchání restujte. Poté podlijte vývarem (nejlépe domácím) a spolu s tymiánem povařte 15–20 minut do změknutí.

Krok 2: Zatímco se polévka vaří, oloupejte a zbavte jádřinců jablka a pokrájejte je na plátky. Poté je přidejte k celeru, ještě 2 minuty povařte a rozmixujte dohladka. Kdyby byla polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou vývaru, vody nebo smetany. Dochuťte solí a pepřem.

Krok 3: Na kostičky pokrájenou slaninu opečte na troše olivového oleje, přidejte vlašské ořechy a kostičky chleba a opečte dokřupava. Směsí posypejte porce polévky a dozdobte tymiánem. POdávejte s čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v kuchařce Kublanka vaří doma.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek