Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Způsobů, jak zpracovat cuketu, je nespočet. Dnes si představíme jeden z nich. Hustou smetanovou polévku, kde cuketu skvěle doplňuje kořenová zelenina – mrkev a petržel.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cukety
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 lžíce másla
    7
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mléka
    7
  • 1,5 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
  • 1,5 lžičky soli
  • 150 ml smetany
    7
  • 1 snítka listové petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve na hrubém struhadle nastrouhejte menší mrkev a petržel a střední cuketu. 

02.

V hrnci na másle orestujte nastrouhanou mrkev a petržel. Když začne zelenina zlátnout, zasypte ji hladkou moukou, zarestujte a následně zalijte vývarem a mlékem. Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu.

03.

Vařte, dokud zelenina nezměkne, a pak do hrnce přidejte nastrouhanou cuketu a smetanu. Polévku vařte ještě asi 5 minut.

04.

Nakonec polévku dochuťte solí a muškátovým oříškem. Servírujte ji se zelenou petrželkou. 

Foto: Svatava Vašková

Tahle skvělá jarní polévka vás zasytí a dodá vám vitaminyFoto: Svatava Vašková

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Načítám