Hlavní obsah

Silná zeleninová polévka plná bílkovin

Hodnocení:
(236)
Foto: Martina Lancingerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Nejlepší způsob, jak do těla dostat dávku bílkovin, je přirozená cesta skrze základní suroviny. Sáhněte po nich a uvařte si polévku nabitou proteiny. O luštěninách a quinoi se ví, že jsou jejich bohatým zdrojem: quinoa obsahuje 15 gramů bílkovin na 100 g, u cizrny je to 20 gramů a červená čočka obsahuje 26 gramů bílkovin, což je více než čtvrtina váhy. To už je opravdu slušná nálož!

Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 30 g quinoy
  • 100 g zelených fazolek
  • 40 g červené čočky
  • 100 g sterilované cizrny
  • 1 lžíce nasekané petrželky
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm zpěňte.

Krok 2: Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka silná asi půl centimetru a celer pokrájený na kostky. Pozvolna opékejte asi pět minut.

Krok 3: Pak vložte najemno nakrájený česnek a římský kmín. Chvíli míchejte na mírném žáru, aby se česnek i kmín rozvoněly. Zalijte krájenými rajčaty, vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu.

Krok 4: Do polévky přisypejte propláchnutou quinou a vařte.

Krok 5: Fazolky zbavte stopek a překrojte napůl. Po 10 minutách varu je přidejte do polévky spolu s červenou čočkou a vařte, dokud fazolky i čočka nezměknou. Bude to trvat dalších zhruba 10 minut. Chvíli před dokončením přidejte propláchnutou cizrnu a ještě chvilku povařte.

Krok 6: Stáhněte z plotny a vmíchejte najemno pokrájenou petržel.

Máte rádi zdravá, hustá, sytá a jednoduchá podzimní jídla? Vynikající jsou polévky z pečené zeleniny: dýňová, květáková a z červené řepy. Anebo zkusíte nejlepší recept na italskou zeleninovou polévku minestrone s fazolemi a zelím?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek