Hlavní obsah
3,0
(3)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

K řepě má většina lidí radikální postoj: buď ji nesnáší, anebo miluje. Pokud ji máte rádi, máme pro vás tip na vynikající polévku. Je krásné krémová, zahřeje a je opravdu jednoduchá.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks chilli papričky
  • 500 g červené řepy
  • 150 ml červeného vína
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 500 ml vody
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a spolu s nadrobenou chilli papričkou nechte změknout na rozpáleném oleji. Přidejte oloupanou a najemno nastrouhanou řepu, ještě dvě minuty smažte a poté zalijte vínem.

02.

Víno nechte odpařit, zalijte pasírovanými rajčaty a vodou nebo vývarem, lehce osolte a povařte asi 15 minut do změknutí.

03.

Tyčovým mixérem rozmixujte na krém a ochuťte tymiánem, solí, pepřem, prolisovaným česnekem a balzamikovým octem. Podávejte se lžící zakysané smetany a čerstvým pečivem.

Tip: Pro výraznější chuť přidejte k cibulovému základu kostičky slaniny nebo uzeného masa.

Z řepy můžete vykouzlit i jednoduchou pomazánku.

Načítám