Hlavní obsah

Krémově jemné zadělávané kedlubny

Hodnocení:
(98)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Zadělávaná zelenina je skvělý způsob zpracování. Technika je to jednoduchá na přípravu, rychlá a levná. A my si to teď předvedeme třeba na kedlubnách.

Ingredience pro:
2 porce
  • 2 kedlubny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 350 ml vývaru
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř bílý mletý
Článek

Postup

Krok 1: Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. Pokud mají hezké mladé listy, pár si jich nechte na ozdobu.

Krok 2: V kastrolu rozehřejte máslo, zasypte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Jakmile začne zlátnout, podlijte ji horkým vývarem (kuřecím nebo zeleninovým), prošlehejte metličkou, aby se neudělaly hrudky, a přiveďte k varu. 

Krok 3: Vložte kedlubny nakrájené na hranolky (nebo jakoukoliv jinou zeleninu, skvělé jsou i brambory, mrkev nebo pórek), osolte a dochuťte bílým pepřem a muškátovým květem. Poduste asi 15 minut doměkka.

Krok 4: Hotové kedlubny jsou tak akorát na skus měkké – ještě drží pevnost, ale už nekřupou. Podávejte je s vařenými bramborami a vařeným nebo sázeným vejcem. Na ozdobu použijte mladé kedlubnové listy nebo třeba petrželku či nať z řapíkatého celeru.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama