Hlavní obsah
3,4
(59)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Placičky jsou vděčným způsobem, jak do jídla propašovat hromadu zeleniny a přitom si pochutnat. Když je navíc zahustíte jen ovesnými vločkami, spojíte vejci (která spolu s čočkovým dipem i zasytí) a upečete v troubě, může se hned mluvit i o zdravém jídle!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Placičky
  • 4 ks kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 1 ks mrkve
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 4 ks vejce
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky čerstvého oregana
  • 1,5 lžičky kari koření
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 trochu chilli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Čočkový dip
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce pasty tahini
Článek

Postup

01.

Kedlubny a mrkev oloupejte a najemno nastrouhejte, nejlépe v robotu, jinak máte zhruba na 20 minut o zábavu postaráno. Pořádně je osolte a nechte 15 minut pustit šťávu.

02.

Mezitím si ve velké míse smíchejte ostatní suroviny: najemno nasekanou jarní cibulku, vejce, vločky, prolisovaný česnek, oregano, kari a pořádnou hrst čerstvých bylinek (např. mátu, petržel a další oregano, ale skvělý je i koriandr). Podle chuti přidejte trochu chilli a případně lněná semínka – díky nim budou placičky lépe držet a budou o fous zdravější.

03.

Nastrouhanou zeleninu trochu propláchněte, pořádně vyždímejte a vmíchejte ke zbytku. Naolejovanýma rukama pak tvořte placičky, které buď klaďte na plech vyložený papírem a pokapaný olejem, nebo smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje na pánvi. V troubě placičky pečte při 180 °C 30 až 40 minut dozlatova, v polovině pečení je můžete obrátit.

04.

Servírujte jen tak nebo s dipem z červené čočky. Propláchněte ji, zalijte vodou, osolte a povařte úplně doměkka. Přidejte citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pálivou nebo sladkou papriku a tahini (nebo trochu olivového oleje). Rozmixujte na hladký krém.

Kterou variantu placiček zvolíte: poctiváckou smaženou, nebo tu naši z trouby?

Reklama

Načítám