Hlavní obsah

Kedlubnové placičky s česnekem a vločkami

Hodnocení:
(44)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Placičky jsou vděčným způsobem, jak do jídla propašovat hromadu zeleniny a přitom si pochutnat. Když je navíc zahustíte jen ovesnými vločkami, spojíte vejci (která spolu s čočkovým dipem i zasytí) a upečete v troubě, může se hned mluvit i o zdravém jídle!

Ingredience pro:
4 porce
Na placičky
  • 4 kedlubny
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 4 jarní cibulky
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 1.5 lžičky oregana
  • 1.5 lžičky kari
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • chilli
  • rostlinný olej
Na čočkový dip
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce pasty Tahini
Článek

Postup

Krok 1: Kedlubny (vybrala jsem opravdu velké bulvy) a mrkev oloupejte a najemno nastrouhejte, nejlépe v robotu, jinak máte zhruba na 20 minut o zábavu postaráno. Pořádně je osolte a nechte 15 minut pustit šťávu.

Krok 2: Mezitím si ve velké míse smíchejte ostatní suroviny: najemno nasekanou jarní cibulku, vejce, vločky, prolisovaný česnek, oregano, kari a pořádnou hrst čerstvých bylinek (dala jsem mátu, petržel a další oregano, ale skvělý je i koriandr). Podle chuti přidejte trochu chilli a případně lněná semínka – díky nim budou placičky lépe držet a budou o fous zdravější.

Krok 3: Nastrouhanou zeleninu trochu propláchněte, pořádně vyždímejte a vmíchejte ke zbytku. Naolejovanýma rukama pak tvořte placičky, které buď klaďte na plech vyložený papírem a pokapaný olejem, nebo smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje na pánvi. V troubě placičky pečte při 180 °C 30 až 40 minut dozlatova, v polovině pečení je můžete obrátit.

Krok 4: Servírujte jen tak nebo s dipem z červené čočky. Propláchněte ji, zalijte vodou, osolte a povařte úplně doměkka. Přidejte citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pálivou nebo sladkou papriku a tahini (nebo trochu olivového oleje). Rozmixujte na hladký krém.

Kterou variantu placiček zvolíte: poctiváckou smaženou, nebo tu naši z trouby?

ynezorPumanzeSaNyknalC