Hlavní obsah

Křivky z pera tanečního mistra

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

StarDance ve vašem obývákuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si ideálně udržet váhu a ještě se přitom dobře bavit? Tanec je ten pravý recept. S horečkou StarDance se stejně tančí všude. Tak proč se nepřidat?

Článek

Průprava na plesy

Pokud si pod standardními tanci představíte lehce nudný a nenáročný pohyb, jste dneska úplně mimo. Standard se totiž vyvíjí a ze strohého, technicky striktního anglického stylu se bravurně posunul k náruživosti, vášni a emocím.. Pilování figur valčíku, waltzu, slowfoxtrotu nebo tanga vám dokáže dát řádně do těla. Kurzy tanců pro starší a pokročilé už dávno ztratily lehce ironický nádech. Vezměte svého partnera (nebo si pořiďte partnera tanečního) a vyražte do „taneční" školy. Uvidíte, že vás to bude bavit a tělu rozhodně prospějete.

Kam? Taneční škola Bolero, www.tsbolero.com Taneční škola Blanky Vášové, www.tanecni.net Opltova taneční škola, www.tanečni-skola.cz

Erotika a vášeň

Latinská Amerika je plná paradoxů. Nudistické pláže abyste pohledala, ale taneční parket připomíná jednu velkou milostnou předehru. Samba, cha-cha, rumba, paso doble jsou temperamentní a horkokrevné tance nabité sexem a emocemi. Zaposlouchejte se do doprovodných tónů a sama zjistíte, jak s to s vámi bude cvičit. Kritické partie těla se rozvlní v rytmu smyslné hudby a pár kilo dole je jen třešničkou na pomyslném dortu. A překvapivě dobrá zpráva pro zaťaté singles: je možné přihlásit se na hodiny samby, kde taneční partner opravdu není nezbytně nutný.

Kam? Studio Pena Flamenca, www.penaflamenca.cz Salsa Studio, www.salsastudio.cz Taneční škola Hes, www.tanecniskola.cz

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na hodiny samby nepotřebujete partneraFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na špičkách

Hodiny baletu pro dospělé jsou poslední dobou vyhledávanou sportovní aktivitou. Správné držení těla, které si na hodinách (když nic jiného) určitě vryjete do pohybové paměti, není na škodu v žádném věku. Zpevněné hýždě, břicho a nohy a jistá dávka grácie jsou příjemným bonusem. A pokud je pro vás balet přece jen trochu moc, proložte ho nějakým jiným tancem, nabízí se jazz dance, musical dance nebo tanec scénický.

Kam? Dance Perfect, www.danceperfect.cz Baletní škola Pirueta, www.pirueta.cz Balet - Dag, www.ententyky.cz

Step, step, step

Step oproti jiným tancům nemá jen jeden základní krok, ale zhruba dvacet kroků výchozích, tzv. jednoúderových. Po zvládnutí jejich techniky nastává fáze kombinování, násobení a navazování podle vlastní fantazie. Počáteční strnulost (naprosto běžná) rychle pomine a vy si tanec začnete užívat. Při stepu intenzivně zabírají lýtka, stehna a hýždě a je nutná určitá dávka rytmu a hudebního vnímání. Můžete klidně stepovat třeba i na disco nebo country, nic není tabu. Klasické stepovací boty vás vyjdou na 2000 korun, můžete si však stepařské plechy připevnit i ke sportovním botám s hladkou koženou podrážkou. Pro tzv. street step stačí i obyčejné tenisky.

Kam? Kulturní centrum Zahrada, www.stepujeme.cz Four Taps, www.fourtaps.cz Plamínek, www.plaminek.cz

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Břišní tanec dává vyniknout ženskostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nádech Orientu

Břišní tance jsou jakousi tureckou odnoží tanců orientálních. Vy si však můžete vybrat mezi stylem indickým, egyptským, perským a mnoha dalšími. Břišní tanec ideálně modeluje pas, břicho a boky. Zároveň dává vyniknout ženskosti a zralé kráse. Buduje v ženách často nedostatečné sebevědomí a pomáhá rozvíjet i sexuální praktiky - práce s pánevními svaly se zúročí i na poli partnerském, ženy si více uvědomují své tělo a mohou postupně odstranit různé „bloky".

Kam? Studio Salome, www.orientalni-tanec.eu Centrum tance, www.orientalnitance.cz Atiya, www.atiya.cz

Tancujte, provokujte pohybem, nechte se unášet na vlnách hudby a oddejte se vášni. Pro samotnou Marthu Graham, nejkontroverznější a zároveň nejdéle žijící průkopnici moderního tance (její génius bývá přirovnáván ke geniu Pabla Picassa), byl tanec jediným způsobem řeči, v němž se nedalo lhát. „Tanec je skrytý jazyk duše," říkala. Tak vzhůru na taneční parket!

Reklama

Související témata:

Načítám