Hlavní obsah

Kruhy pod očima: Proč je máte právě vy?

Foto: Profimedia

Bojíte se svého ranního pohledu do zrcadla? Kruhy pod očima se dají zmírnitFoto: Profimedia

Reklama

Permanentně vypadáte jako po probdělé noci a bez krycího korektoru byste na ulici nevylezli? Za kruhy pod očima nejčastěji stojí nevhodná péče o pleť a špatná životospráva. Co dělat, aby rychle zmizely?

Článek

Oblast pod očima je velmi citlivá a kontakt s jakýmkoli dráždivým faktorem nesnáší příliš dobře. To se projevuje otoky i tmavnutím kůže.

„Pokožka očního okolí je v porovnání s jinými místy obličeje výrazně tenčí. Drobné kožní cévy v pokožce snadno prosvítají a metabolické děje ve škáře způsobují změnu barvy pokožky pod očima,“ uvádí Doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc., vedoucí lékařka Ambulance estetické dermatologie SynCare v Brně.

Na vině není jen spánek

S kruhy pod očima je spojovaná hlavně únava a nevyspání. Spánek bezpochyby vzhled vaší kůže ovlivňuje. Pokud ho máte nedostatek, zpomaluje se průtok krve a lymfy v této oblasti, a to má za následek zvýraznění cévek a tmavnutí kůže. Navíc při únavě bývá obličej pobledlejší, což tmavá místa pod očima ještě zvýrazňuje. Víte, co dalšího vám hrozí, když ignorujete potřebu spánku?

Kruhy pod očima však způsobuje i řada jiných faktorů včetně těch zdravotních. „Příčinou může být i zvýšený cholesterol, poruchy srážlivosti krve nebo jaterní poruchy,“ vyjmenovává Jarmila Rulcová.

Foto: Profimedia

Spánkový deficit se na vašem těle dříve či později projeví. Proto potřebu spánku nepodceňujteFoto: Profimedia

To jsou ale spíše výjimky. Z drtivé většiny případů je na vině buď špatná životospráva, nebo genetika a často i věk. „Již ve 30 letech postupně pleť ztrácí pružnost a pokožka již není schopna se zcela sama dobře regenerovat,“ komentuje MUDr. Markéta Majerová z Medicom Clinic.

Jaké volit přípravky?

Pokožka v očním okolí se od zbylých oblastí obličeje opravdu liší, a proto vyžaduje zvláštní péči. V první řadě nepoužívejte klasický denní krém na celý obličej, ale pod oči používejte speciální přípravky.

Vhodné a oblíbené jsou například roll-on chladivé gely, které velmi pomáhají při únavě pokožky a otocích. Ještě lepší účinek mají, když je skladujete v lednici.

Dále se hodí krémy s retinolem a vitaminem K nebo s kyselinou hyaluronovou, která podporuje tvorbu kolagenu. „U citlivé pokožky, která se snadno podráždí, volte raději krémy s jednodušším složením, čím více látek přípravek obsahuje, tím je možnost alergie vyšší,“ radí Markéta Majerová.

Provádějte správnou péči

Důležitá je i správnost aplikace kosmetických přípravků. „Oční krém většinou stačí mít jeden, nanášíte jej postupně a velmi jemně vklepáváte, dokud není pokožka nasycená. Taktéž buďte šetrní během odličování a zbytečně jemné oční okolí nenamáhejte a nevytahujte,“ doporučuje Markéta Majerová.

Foto: Profimedia

Na oči používejte speciální gely a oční séra, které jsou na citlivější kůži přizpůsobenéFoto: Profimedia

Jak upravit jídelníček?

Pravidlo číslo jedna: nezapomínejte na pitný režim. Do pitného režimu se samozřejmě nepočítá alkohol ani káva, které naopak mohou stav kůže zhoršit. Dospělý člověk by měl denně vypít minimálně dva litry tekutin, v horkých dnech pak spíše tři litry.

Dostatek čisté vody podporuje činnost ledvin a zabraňuje zadržování vody v těle, které je velmi častou příčinou kruhů pod očima. Alkohol a káva však působí přesně opačně. Stejně negativní efekt má ale i kouření nebo konzumace přílišného množství soli.

Tmavnutí očního okolí je také často způsobeno nedostatkem železa. To doplníte živočišnými produkty, jako jsou játra nebo červené maso a bohatým zdrojem jsou i ořechy, semínka nebo luštěniny. Důležitý je však také přísun vitaminů, zejména C, E a K, zařaďte proto citrusy a zelené druhy zeleniny, jako je brokolice, zelí a saláty.

Foto: archiv firem

Vhodná kosmetická péče může kruhy pod očima výrazně eliminovat. Na foto (zleva): Oční krém a korektor redukující tmavé kruhy a váčky pod očima, oční chladivý gel proti příznakům stárnutí a únavy a oční bio gel s unikátními liftingovými účinkyFoto: archiv firem

Trpíte na kruhy pod očima? Jak je řešíte?

Reklama

Načítám