Hlavní obsah

Průvodce ořechy: Které jsou ty pravé pro vás?

Foto: Thinkstock

Jaké oříšky máte rádi vy a jaké se hodí, když držíte dietu? Poradíme vámFoto: Thinkstock

Jistě jste už slyšeli, jak výjimečné zdravotní účinky ořechy mají. Kvůli jejich energetické vydatnosti se jim i tak řada lidí vyhýbá. Hrst ořechů denně však neuškodí ani při hubnutí. Které jsou ty nej?

Článek

Ořechy jsou přirozeným a velmi prospěšným zdroje energie. „Kromě obsahu cenných vitaminů, minerálů, zdravých tuků a bílkovin také zvyšují odolnost vůči stresu, jsou prevencí i pomocnou léčbou řady neurologických onemocnění a zlepšují paměť,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Na jednotlivé druhy jsme se proto podívali podrobněji.

Lískové ořechy

Patří k nejlépe dostupným ořechům u nás. Obsahují spoustu bílkovin, minerálů a polynenasycených mastných kyselin. Dále látku betasisterol, která je velmi účinná při snižování cholesterolu. „Lískové ořechy patří k nejhůře stravitelným oříškům, proto se doporučuje je důkladně rozžvýkat či pomlít, eventuálně je předem na několik hodin namočit, a poté nastrouhat, například do ranní kaše,“ radí lékařka Mojžíšová.

Vlašské ořechy

„Tvar vyloupnutého vlašského ořechu se podobá lidskému mozku. Je to krásný příklad podobnosti mezi surovinou a orgánem, kterému její konzumace prospívá. Pomáhají nejen mozku a paměti, ale také srdci, tepnám, mají vliv i na ledviny, plíce, tlusté střevo, zlepšují astma, snižují cholesterol, posilují střeva a podporují rytmické smršťování svalstva trávicího ústrojí,“ popisuje účinky vlašáků nutriční specialistka Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Thinkstock

Vlašské ořechy jsou doslova nabité prospěšnými látkami, zařaďte je do vašeho jídelníčku i vyFoto: Thinkstock

Co se týče jejich chuti, ta je už sama o sobě skvělá. Zuzana Komůrková však radí, jak se dá ještě vylepšit: „Vyloupané vlašské ořechy namočte přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do vody. Budete překvapeni jejich svěží chutí. Budou šťavnaté, jako byste je zrovna vyloupli ze zelené slupky. Navíc namočením se zvýší množství prospěšných látek.“

Mandle

Ze všech ořechů obsahují mandle nejvíce vlákniny. Jsou ideální nejen při střevních a trávicích potížích, ale i při hubnutí. Obsahují totiž minimum sacharidů, zato spoustu bílkovin, prospěšných tuků a antioxidantů. Mandle regulují obsah cukru v krvi, a navíc velmi významně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Para ořechy

Jejich nejvýznamnější složkou je selen, který působí preventivně proti rakovině. „Uvádí se, že pouhé dva para ořechy za den jsou dostatečným zdrojem selenu. Ten se v přírodě vyskytuje poměrně vzácně. Kromě rakoviny se selen uplatňuje i v prevenci šedého zákalu a okulární degenerace, je důležitý při tvorbě hormonů štítné žlázy, spolu s vitaminem E se podílí na elasticitě buněčných tkání. Je tedy prospěšný i v kosmetice – zmírňuje vrásky a vyhlazuje pleť,“ přibližuje Hana Mojžíšová.

Foto: Thinkstock

Pistácie zvolte, když máte málo draslíku či potřebujete upravit krevní tlakFoto: Thinkstock

Pistácie

Pistácie patří z hlediska obsahu nenasycených mastných kyselin a minerálů mezi nejvýživnější ořechy. „Jsou také přímo nabité antioxidanty. Prospěšné budou zejména vašemu srdci. Mimo jiné upravují krevní tlak, jelikož obsahují tolik prospěšný draslík,“ říká Zuzana Komůrková. Pro představu – draslíku je v pistáciích mnohem více než v banánu.

Kešu

Především jsou známé svým vysokým obsahem minerálů, jako je hořčík, železo, ale i zinek. Nedostatek železa postihuje ve velkém hlavně ženy a jeho častými důsledky jsou chudokrevnost, migrény i chronická únava. Kešu celkově zlepšují imunitu a jsou účinné v boji proti potížím psychického charakteru.

Jaké ořechy jíte nejraději vy?

Reklama