Hlavní obsah

Kuchyně snů: Musí být hlavně dobře uspořádaná

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni si určitě přejí kuchyň, do které se budou pokaždé s nadšením vracet a v níž se vaří jedna radost. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak toho docílit? Zjistili jsme to za vás!

Článek

Kuchyně musí být funkční, praktická, z vhodných materiálů, útulná, estetická a dobře uspořádaná. A je to právě její uspořádání, které nejvíce ovlivní, jak se vám v ní bude pohybovat, vařit i uklízet. Praktická a funkční může být opravdu každá kuchyň, chce to jen znát pár pravidel. Prozradíme vám, jaká to jsou!

Tajemství kuchyňského trojúhelníku

Kuchyně se nejčastěji rozděluje do tří zón. Jedná se o skladovací, varnou a mycí zónu, které mezi sebou mohou při určitém uspořádání vytvořit vhodný kuchyňský trojúhelník. Ten by měl zajistit plynulý přechod mezi jednotlivými činnostmi, přičemž jeho strany představují nejkratší cesty mezi těmito třemi pracovišti. Jednoduše tedy můžeme říct, že se jedná o prostor mezi lednicí, sporákem a dřezem. Jednotlivé strany by měly být minimálně 90 cm dlouhé a v cestě od jednoho stanoviště ke druhému by se neměly vyskytovat žádné překážky.

Kuchyňský trojúhelník se nejvíce hodí do kuchyní s ostrůvkem nebo linkou do tvaru L nebo U. Rozdělení kuchyně do zón se ale dá snadno využít i u rovných linek. Jak by na sebe měly navazovat?

Foto: ELVIRA EMELIANCHIKOVA, Shutterstock.com

Při přechodu do jednotlivých pomyslných zón by vám nemělo stát nic v cestěFoto: ELVIRA EMELIANCHIKOVA, Shutterstock.com

Ideálně řešené zóny

Nejvhodnější umístění pro skladovací zónu, nehledě na tvar kuchyně, bývá pro praváky v levé části místnosti a pro leváky v pravé části. Patří sem lednice, mrazák a veškeré skříňky, v nichž můžete skladovat potraviny.

Na tuto zónu by měla navázat odkládací plocha, jejíž ideální délka je 90 cm. V menších kuchyních se můžete spokojit s menším prostorem. Odložit si sem můžete nejen potřebné suroviny z lednice či skříní, ale slouží hlavně pro hrubou přípravu potravin. Proto se sem hodí koš i nádoby na odpad putující na kompost nebo k recyklaci.

Dřez a odkládací plochy

Na tento prostor je ideální připojit dřez, do něhož můžete rovnou přesouvat vybalené a oškrábané potraviny. Odkládací zónu by měl mít i ze své druhé strany. Sem poputují jednak omyté suroviny na vaření, a hlavně umyté nádobí. Minimální potřebná šířka volné plochy se zde pohybuje okolo jednoho metru. Kvůli krájení, míchání a strouhání je nezbytný dostatečně velký prostor a jen minimum překážek, jež se budou stavět do cesty. Do skříněk pod a nad pracovní deskou patří v téhle oblasti především všechny potřebné pomůcky od mističek přes metličky až po struhadla.

Následuje samotná varná zóna, do níž patří hlavně sporák s troubou a digestoř. V okolí skladujte veškeré nádoby potřebné k vaření či pečení včetně pokliček a vařeček. Vedle varné desky se rozhodně bude hodit plocha na odkládání hotových jídel a úložné prostory pro talíře, jídelní sady a příbory.

Foto: JZhuk, Shutterstock.com

Rozdělení na zóny byste měli řešit i podle toho, jestli jste leváci nebo praváci. Praváci by měli mít skladovací zónu v levé části kuchyně, leváci naopak (na foto)Foto: JZhuk, Shutterstock.com

Zaměřte se i na vhodnou výšku

Dřez, pracovní i varná deska by měly být ve výšce, která je pohodlná především pro hospodyni. Podle ergonomických pravidel se výška pracovní desky udává kolem 90 cm.

Máte ostrůvek nebo linku do U a chystáte se dřez a sporák umístit naproti sobě? Dopřejte si mezi oběma částmi prostor minimálně 120 cm. Myslete také na to, že se při vaření budete muset dost otáčet, kvůli čemuž hrozí častější a snadnější ušpinění podlahy. Z toho důvodu je mnohem praktičtější linka v jedné rovině, kde by volné místo mezi dřezem a sporákem mělo být alespoň 90 cm.

Jestli vás čeká rekonstrukce nebo stavba kuchyně, vyhněte se těmto pěti nejčastějším chybám.

Reklama

Související témata:

Načítám