Hlavní obsah

Odolnost i estetika: Jaký vybrat obklad do kuchyně?

Foto: DesignVis, Shutterstock.com

Foto: DesignVis, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože má na celkový dojem z místnosti poměrně velký vliv, prostor za kuchyňskou linkou bývá při zařizování často zanedbávaný. Nad čím se při výběru obkladu zamyslet?

Článek

Zabydlujete se v novém bytě, kuchyňskou linku už jste vybrali a lámete si hlavu, co dát za ni? Obklad je, hlavně z praktického hlediska, v kuchyni opravdu důležitý, a pokud je kvalitní, může vám vydržet celý život. Než se pustíte do nákupu, ujasněte si několik věcí. Poradíme vám, podle čeho se rozhodovat, a podíváme se i na několik alternativ klasických obkladů.

Venkovský styl volá po klasice

Ještě před výběrem obkladů byste měli mít jasnou představu o celkovém vzhledu. Bude vás vaření více bavit v moderně pojaté kuchyni, nebo dáváte přednost venkovským stylům?

Zatímco moderní styly jsou hodně benevolentní a nemusíte se bát experimentů, venkovské kuchyně vyžadují jistou klasiku. U dlaždic se ideálně držte rozměru 10 × 10 cm, barevné kombinace volte střídmé a maximálně o dvou barvách – nejčastější bývá spojení modré a bílé. Nejsou-li kuchyňská linka a nábytek příliš zdobné, zauvažujte nad mozaikou nebo přidáním několika kachlíčků s reliéfem. Zajímavou volbou, která kuchyni dodá naprosto jiný nádech, je položení obkládaček nakoso.

Foto: F.Schmidt, Shutterstock.com

Klasické kachlíčky najdou uplatnění v rámci venkovského styluFoto: F.Schmidt, Shutterstock.com

Obklad pro kuchyň v moderním stylu

Většina moderních stylů dovolí téměř vše, hrou se vzory a barvami navíc snadno předejdete hrozící strohosti. Pro retro nádech sáhněte po kachlíčcích s patinovým efektem, luxusu dosáhnete díky metalickému odlesku a zlaté nebo stříbrné mozaice. Vyberte jen jeden výrazný prvek a věnujte mu menší prostor – snáz tak vynikne a navíc se vyhnete sklouznutí ke kýči.

Pocit celistvosti dodají místnosti velkoformátové obklady, které zároveň ušetří čas při čištění spár. Nejčastěji se používají rozměry 20 až 30 × 60 cm a větší.

Foto: Elizaveta Panina, Shutterstock.com

Stále oblíbenější jsou dlaždičky větších rozměrůFoto: Elizaveta Panina, Shutterstock.com

Odolné kachlíčky neomrzí

Obklady dostanou v kuchyni pořádně zabrat. Jakmile už víte, v jakém stylu bude místnost zařízená, přichází na řadu výběr vhodného materiálu – může vám ušetřit čas a námahu při uklízení.

Nejčastěji používanou variantou jsou keramické dlaždičky. Jejich největší výhodou je nepřeberné množství barev, provedení i velikostí, snadné čištění a velká odolnost. Nevýhodu může být potřebná zručnost pro jejich instalaci a spáry, v nichž se snadno usazují nečistoty. Při výběru spárovací hmoty sáhněte po dvousložkové epoxidové, která je omyvatelná a přitom nenasakuje vodu – díky ní budou spáry vypadat stále jako nové. (Víte, jak vypadá koupelna, která se snadno uklízí?)

Grafosklo, tapeta nebo kámen

Zatoužili jste po změně a chcete se poohlédnout po něčem jiném, než jsou dlaždičky? Stále oblíbenější volbou je elegantní grafosklo. Jedná se o digitální tisk „zalaminovaný“ v kaleném skle, které je odolné proti rozbití a teplotám do 200 °C. Snadno se udržuje, jeho instalace je ale náročnější a mnohé může odradit vyšší pořizovací cena.

Tapeta v kuchyni může fungovat i samostatně, vybírejte druhy speciálně upravené proti vlhkosti a vodě. I přesto buďte připraveni, že ji budete muset časem obměnit.

Použít můžete i stejný materiál jako na desku kuchyňské linky. Nejčastěji se využívá lamino, jehož výhodou je snadná údržba a instalace, mezi nevýhody patří horší odolnost vůči vyšším teplotám.

Přestože umělý či přírodní kámen vypadají opravdu lákavě, z praktického hlediska jsou tyto materiály do kuchyně opravdu nevhodné. Snadno na nich ulpívají mastnoty, nečistoty i prach a velmi špatně se čistí. Zato imitace betonu, stěrky, se nebojte. Vhodná je hlavně do industriálních a moderních interiérů. K dostání je v několika barevných odstínech a její odolnost vůči vodě a mastnotám můžete zvýšit, když ji po nanesení přelakujete.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Betonová stěrka se hodí do interiéru v moderním styluFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Dvakrát měř...

I když je prohlížení on-line katalogů mnohem pohodlnější než cesta do kamenného obchodu, před nákupem na chvíli zavřete prohlížeč a vyrazte se podívat, jak dlaždičky vypadají ve skutečnosti. Nepodceňte ani důkladné měření prostorů, kam je budete umisťovat. Dobré je pořídit si rezervní kousky pro případ, že se kachlíček při manipulaci rozbije nebo ho budete muset v budoucnu vyměnit. Ze stejného důvodu se raději vyhněte pořizování materiálu z výprodeje nebo při likvidaci prodejny.

Plánujete novou kuchyni? Vyhněte se 5 nejčastějším chybám!

Načítám