Hlavní obsah

Kudy z nudy: Do Afriky, do jeskyně i za motýly

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možností, kam vyrazit ve chvílích volna, utěšeně přibývá. Tak si s námi pojďte naplánovat nadcházející víkend i celý týden. Co zajímavého se kde děje?

Článek

I když to ještě není na plné pecky, stejně je už kulturního a sportovního vyžití dost na to, abyste nemuseli snášet nudu. Upozorníme vás na pár zajímavých akcí a míst, která by vás mohla zlákat k výletu nebo návštěvě.

Mapy.cz jsou při plánování výletu dobrým pomocníkem

Africké léto v Brně

Léto má být pořádně horké a plné zajímavých akcí. Jedna se jmenuje Africké léto a připravila ji brněnská zoo (začala 1. června a končí 29. srpna). Během tří měsíců se můžete podívat, jak vypadá africká škola, naučit se základy svahilštiny, ochutnat africké ovoce nebo africkou kávu (už tento víkend), oslavit svátek s žirafami a plameňáky nebo si vyrobit masajský náhrdelník nebo hračku pro surikaty.

Součástí je i akce, která přivítá letošní prázdniny. 1. července můžete v zoo skočit „Z lavic rovnou do Afriky“. Víc o jednotlivých akcích najdete na stránkách zahrady .

Foto: Zoo Brno

V Zoo Brno můžete během tří měsíců prožít v rámci akce Africké léto spoustu zajímavéhoFoto: Zoo Brno

Motýli v Troji

Je vzácné vidět líhnutí motýla a rozkládání jeho křídel. Velkou šanci to sledovat máte v Botanické zahradě Praha. Už po osmnácté se v Troji koná výstava exotických motýlů a kukel. Začala 9. června a končí 18. července. Skleník Fata Morgana bude otevřen vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Lépe je si rezervovat čas, protože v jeden okamžik může být v prostorách maximálně 100 osob. Rodinné vstupné 2+3 je 415 Kč, dospělý zaplatí 150 Kč.

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Motýl Siproeta stelenes je jedním z těch, jehož líhnutí z kukly můžete pozorovat Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Prohlídka Býčí skály

Jeskyni Býčí skála, která leží v Moravském krasu, najdete mezi městečky Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší jeskynní systém v České republice (přes 13 kilometrů). Při jejím prozkoumávání bylo nalezeno několik desítek koster a památek z doby bronzové, které svědčí o rituálních vraždách. Jméno dostala po jednom z nálezů, sošce býka.

Jeskyně patří mezi jedno z největších zimovišť netopýrů, což je důvod, proč se do ní dá vejít jen výjimečně. Třeba v rámci Dnů otevřených dveří, které se konají následující tři červnové víkendy.

Prohlídka Býčí skály se koná za každého počasí, vždy mezi 9. a 16. hodinou a trvá asi 90 minut. Cesty v ní jsou sice upravené, ale je zapotřebí mít pořádnou obuv a počítat s oblečením vhodným pro vysokou vlhkost a teplotou kolem 9 °C. I na tuto akci je třeba si předem rezervovat čas. Vstupné je kolem 80 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Den otevřených dveří je výjimečná akce, při které budete moci projít místa, kam je běžně vstup zakázánFoto: Profimedia.cz

Nachytejte sprejery při činu!

Známí jsou jako sprejeři, ale pokud neničí fasády památek, ale naopak vnášejí do měst barvy a estetično, zaslouží si označení street umělci. Takové můžete sledovat při práci v Plzni, v rámci street art festivalu Wallz, který se odehraje od 14. do 19. června.

Od pondělí se budete na předem určených místech dívat pod ruku legendám české i světové graffity. V sobotu pak proběhne závěrečná akce v prostoru DEPO2015. Součástí bude i graffiti jam na vybrané zdi, jehož se mohou spolu s umělci zúčastnit i zájemci z veřejnosti.

A kam v Plzni zamířit, abyste viděli, jak toto umění vzniká? Vše o festivalu zjistíte na stránkách DEPO2015.

Foto: Profimedia.cz

Loňské dílo polských umělců, kteří si říkají Dwa Zeta Foto: Profimedia.cz

Muž Dvojhvězdy

Jistě jste se těšili na to, až půjdete po dlouhé době do divadla. Jestli to chcete udělat se vší parádou, můžete si vybrat představení, které mělo 10. června premiéru na výjimečném místě. Na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Představení Muž Dvojhvězdy oplývá mnoha obrazy a má neopakovatelnou atmosféru.

V hlavní roli uvidíte Marka Pospíchala, scénář je z dílny Ivana Arsejeva a Petra Formana, který představení i režíroval. Muž Dvojhvězdy se bude hrát do 26. června. Cena vstupenky začíná na 600 Kč a podmínky, které musíte splnit, abyste mohli do divadla přijít, najdete na stránkách Jihočeského divadla, pod které tato scéna spadá.

Foto: Irena Vodáková, Jihočeské divadlo

Spojení kultury a krásného prostředí otáčivého hlediště v Českém Krumlově je nezapomenutelnéFoto: Irena Vodáková, Jihočeské divadlo

Pro šperky do Kroměříže

Milovnice bižuterie, které to nemají daleko do Kroměříže, by si měly na tento víkend naplánovat cestu na místní výstaviště. Na venkovní zastřešené ploše proběhnou Šperkařské a rukodělné trhy. Můžete se těšit na unikátní prodejní výstavu šperků, kovovou a skleněnou bižuterii i drahé kameny a minerály.

Své umění vám na místě předvedou přadleny na kolovrátku, tkadleny a drátenice. Můžete vidět plstění ovčí vlny nebo skláře při vyfukování drobných ozdob. Zapojíte se v tvořivých dílnách, a pokud vás tato práce zaujme, nakoupíte si i potřebný materiál. V sobotu jsou trhy otevřeny od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin.

Vstup vyjde dospělého na 80 a děti na 40 Kč. Víc informací zjistíte na stránkách pořadatele.

Foto: Svetlana Verbitckaia, Shutterstock.com

Jestli si chcete udělat radost pěknou bižuterií nebo okouknout, jak se dělají skleněné korále, přijeďte o víkendu do KroměřížeFoto: Svetlana Verbitckaia, Shutterstock.com

Související témata:

Načítám