Hlavní obsah

Cestování po Česku: Krmení rejnoků nebo koza na obojku?

Foto: Archiv Zoopark Zelčín

Foto: Archiv Zoopark Zelčín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuděláte chybu, když si naplánujete rodinný výlet do zoo. Zvířata nezklamou nikdy, ať už zamíříte do některé z největších zoologických zahrad, nebo se vydáte do maličkých regionálních zooparků.

Článek

Kde jinde by se vaše děti zabavily tak jako v zoologické zahradě – bez ohledu na to, jestli leží na pár hektarech nebo jde o větší zahradu s přehlídkou mnoha druhů zvířat. Výlet za zvířaty je vždycky tutovka, a pokud sháníte program na víkend, možná využijete některý z našich tipů.

Zoo Praha: táta slon a děti slůňata

Jedním z lákadel v Zoo Praha jsou sloní holky Amalee a Lakuna. Narodily s rozestupem šesti týdnů – koncem března a na začátku května, a rostou jako z vody. Starší Lakuna už váží 242 kilo a mladší Amalee o čtyři kilogramy víc. Ve výběhu je můžete vidět i ve společnosti jejich táty Ankhora – jen pro zajímavost, ten váží 4 tuny.

Sloni samozřejmě nejsou jediní, na co se můžete při návštěvě zoo v Tróji těšit. Rozhodně si nenechejte ujít tasmánského čerta (správně je to Ďábel medvědovitý) v expozici Darwinův kráter, nebo krmení zvířat, ať už to budou surikaty, tučňáci nebo vlci.

Dospělí zaplatí 250 Kč, děti 150 Kč (stejně jako studenti). ZTP a ZTP/P 150 Kč a senioři nad 70 pouhou korunu. Rodinné vstupné (2 +4) je 1 000 Kč.

Foto: Archiv Zoo Praha

Otec slůňat Ankhor spolu se svými dcerami Amalee a LakunouFoto: Archiv Zoo Praha

Zoo Děčín a klaun očkatý

Kdo by neznal příběh ztraceného Nema, tedy klauna očkatého. Vy máte šanci ho najít v oddělené expozici děčínské zoo, která se jmenuje Rajské ostrovy a ukazuje korálový útes opravdu z blízka. Výstava nabídne i pohled na zvířata z ostrovů v Tichém oceánu nebo z tropického pralesa.

Pokud si expozici necháte jako tečku za návštěvou zoologické zahrady (o té děčínské se říká, že patří mezi naše nejkrásnější) a předložíte vstupenku, máte vstup sem zadarmo. Jestliže půjdete jen tam, zaplatí dospělí 80 a děti 60 Kč. 

Foto: Archiv Zoo Děčín

Stačí zajet do Děčína, abyste se tam potopili až ke korálovému útesu a objevili NemaFoto: Archiv Zoo Děčín

Zoopark Chomutov: zajeďte si na safari

Tipovali byste, že největší tuzemskou zoologickou zahradou je ta v Praze? A vidíte, není to pravda. Rozlohou ji překoná ta v Chomutově. Za návštěvu tam jistě stojí komentované krmení tuleního samce Kaška, při kterém se dozvíte nejen za jak dlouho spořádá kyblík ryb, ale i jak tuleně rozeznat od lachtana. V Chomutově můžete projíždět mezi stády muflonů, jaků nebo zubrů a zažít pocit ze safari. Milovníci historie ocení i možnost navštívit skanzen podkrušnohorské architektury Stará Ves.

Vstupné do zoo je pro dospělého 120 Kč, děti 3–15 let zaplatí 60 Kč, rodina (2+2) 290 Kč.

Foto: Archiv Zoo Chomutov

Kolik toho zbaští tuleň a jak ho poznáte od lachtana? To se dozvíte při komentovaném krmení Foto: Archiv Zoo Chomutov

Zoo Zlín a pavilon rejnoků

V bývalém pavilonu opic, nedaleko zámku Lešná, otevřela zlínská zoo pavilon rejnoků, ve kterém máte unikátní možnost je i nakrmit. A to několikrát denně – v 9.00, 11.00, 13.00 a 15.00 hodin. Zlínská zoo stojí za návštěvu každopádně, ale jestli patříte mezi nespavce a nevadí vám do ní dorazit už v šest ráno, nabídne vám komentovanou procházku zahradou za kivim, který žije volně jen na Novém Zélandu.

Dospělí dají za vstupenku 230 Kč, děti 3–15 let 150 Kč a rodina (2+2) 740 Kč.

Foto: Archiv Zoo Zlín

Nakrmit rejnoka? Tuhle šanci dostanete ve zlínské zooFoto: Archiv Zoo Zlín

Zoo Plzeň: když máte rádi hady 

Přitahuje vás pohled na jedovaté hady? Pak rozhodně navštivte Království jedu. Jde o unikátní expozici plzeňské zoo, která nemá v republice obdoby. Nabídne ty nejjedovatější hady světa! Můžete se podívat na kobru královskou, mambu černou, chřestýšovce, ploskolebce a podobné smrtelně jedovaté druhy.

Dospělí dají za vstupné 170 Kč, děti 3–15 120 Kč a rodina (2+2) 550 Kč.

Foto: Archiv Zoo Plzeň

V Království jedu můžete vidět i mamby úzkohlavé – jedovaté stromové hady z AfrikyFoto: Archiv Zoo Plzeň

Zoopark Stěžery a zkušená velbloudice

V Zooparku Stěžery u Hradce Králové jste ke zvířatům opravdu blízko a některá si můžete i pohladit. Na dvou hektarech uvidíte ptáky a zvířata z celého světa – papoušky Jižní Ameriky, mývaly severní, nosály červené, rysa kanadského a mnoho dalších. Rozhodně nepřehlédnutelná je desetiletá samice velblouda dvouhrbého.

Příspěvek na krmení a provoz (tedy vstupné) je 100 Kč pro dospělého a 50 Kč pro dítě.

Foto: Archiv Zoopark Stežery

V malé rodinné zoo jistě nepřehlédnete desetiletou velbloudici, k vidění je ale i spousta jiných zvířatFoto: Archiv Zoopark Stežery

Zoopark Na Hrádečku: opice a buřty

Soukromá zoologická zahrada Na Hrádečku s rozlohou 10 hektarů nabízí sto druhů zvířat. Od opic, lemurů, hyen, pum až po pštrosy, dikobrazy, lvy, vlky nebo varany. Kromě komentovaných prohlídek během dne nabízí občas i ty večerní. Díky omezené kapacitě se při ní dozvíte o zvířatech mnohem víc, než je běžně možné. I závěr prohlídky je výjimečný – opékání buřtů za zvuků usínající a zároveň probouzející se zoo.

Vstupné pro dospělé je 120 Kč a pro děti 70 Kč.

Foto: Archiv Zoopark Na Hrádečku

Na Hrádečku nabízejí večerní komentované prohlídky, které mají zvláštní atmosféruFoto: Archiv Zoopark Na Hrádečku

Zoopark Zelčín a domácí zvířata

Zoopark Zelčín leží na ostrově ohraničeném Vltavou, Labem a Vraňansko-hořínským plavebním kanálem. Je ideálním cílem pro rodiny s dětmi, třeba i jako zpestření cyklovýletu. Děti se tu seznámí s domácími zvířaty, která mnohdy znají jen z televize nebo obrázků. Mohou je nakrmit, pohladit si je a kozu vzít na procházku. Lze se tu stát na den i ošetřovatelem a o zvířata pečovat.

Vstupné pro dospělé je 90 Kč, za děti 2–15 let 70 Kč a rodina (2+2) dá 260 Kč.

Foto: Archiv Zoopark Zelčín

Nechcete se na zvířata jen dívat, ale chcete je nakrmit nebo vzít na procházku? To jde právě v Zooparku ZelčínFoto: Archiv Zoopark Zelčín

Zoo Chleby: pohlaďte si geparda

Rodinná zoologická zahrada Chleby nabídne přes padesát druhů zvířat, můžete tu pozorovat třeba rodinku gibonů nebo si pohladit geparda. Najdete tu velmi oblíbené surikaty, stejně jako dětský koutek s morčaty, kozami a ovcemi – všechny si můžete pohladit. Zajímavostí je i obří akvárium, které představí běžné druhy ryb z Polabí, včetně obřích kaprů. V této zoologické zahradě se dá občas i přespat.

Vstupné pro dospělé je 150 Kč a pro děti 110 Kč.

Foto: Archiv Zoo Chleby

V Chlebech najdete například i pavilon Angkor Wat, inspirovaný kambodžskými památkami. Velmi se v něm daří gibonům zlatolícímFoto: Archiv Zoo Chleby

Zoo Dvorec, domov bílých lvů a tygrů

Nejvzácnějšími a hlavně velmi atraktivními obyvateli Zoo Dvorec jsou bílí tygři a bílí lvi. Kromě nich tu najdete zástupce z každého kontinentu – od afrických levhartů, hrochů nebo antilop přes americké kapybary, opice a papoušky až po australského kakadu. Zástupcem Evropy je třeba medvěd hnědý nebo rys. Na své si přijdou i milovníci jedovatých hadů, anebo naopak domestikovaných zvířat, jako jsou kozy a drůbež.

Dospělý zaplatí za lístek 160 Kč, děti 3–14 let 60 a rodina (2+2) 380 Kč.

Foto: Archiv Zoo Dvorec

Bílí lvi jsou ozdobou zooparku Dvorec, potkáte tu ale i bílé tygryFoto: Archiv Zoo Dvorec

Reklama

Načítám