Hlavní obsah

Návštěva: Pravý úhel? V tomto domě ho budete hledat marně!

Foto: MgA. Ondřej Borovec (15x)

Vítejte v kulatém domě!Foto: MgA. Ondřej Borovec (15x)

Reklama

Mladí manželé s moderním vkusem si nevěděli rady se zařízením domu po rodičích z 90. let. Nechali si proto poradit odborníky. Podívejte se, jak proměna dopadla.

Článek

K návrhu a realizaci interiéru dvoupatrového domu byl přizván bytový architekt MgA. Ondřej Borovec ze studia Andy Design. Jeho úkolem bylo dům maximálně přizpůsobit páru s dětmi, a to nejenom prakticky, ale i vkusem. Projektu se věnovalo 15 řemeslníků po dobu dvou a půl měsíců, a výsledek stojí za to.

Oblé stěny v celém domě

Dům měl hodně specifik, se kterými si dokáže nejlépe poradit právě odborník. „Místnosti na sebe navazovaly pod úhlem 45°, a proto bylo také kdysi navrženo kruhové tubusové schodiště jako centrální prvek stavby,“ říká Ondřej Borovec. „Manželé si se starým schodištěm vůbec nevěděli rady, ale nakonec jsme z něj udělali přednost,“ dodává Ondřej Borovec. Kruhová stěna byla zvýrazněna obkladem skleněné metalické mozaiky Sintesi a sádrokartonovými podhledy osvětlenými LED páskem.

Foto: Archiv studia

Velké tubusové schodiště předurčilo podobu celého interiéru. Stěny do oblouku jsou prakticky v celém domě a byly inspirací i pro ostatní interiérové prvkyFoto: Archiv studia

Kuchyně samostatně, ale zato stylově

Oválné tvary se promítly i do ostatních částí domu. Na míru vyrobený nábytek v kuchyni od Andy Design má zaoblený varný ostrůvek, který tvoří centrum místnosti. Bílou barvu kuchyňského nábytku oživuje tapeta Eijffinger a osvětlení podhledů, které kopírují tvar ostrůvku.

Kuchyně, která vyšla na 280 000 Kč, zůstává od obývacího pokoje nadále oddělena, nicméně prostor dveří se stavebně zvětšil. Upustilo se zde od klasických dveří, které byly nahrazeny skleněnou posuvnou stěnou. Veškerý nábytek v této 23 m2 velké místnosti je bez úchytek, což bylo u kuchyně hlavním designovým záměrem.

Foto: Archiv studia

Vytvoření tohoto varného ostrůvku není stavebně vůbec jednoduché. Do prostoru ostrůvku bylo důležité přivést odpady, vodoinstalaci a elektroinstalaci pro napojení dřezu, indukce, myčky a výsuvných zásuvekFoto: Archiv studia

Kruhové pódium s otáčivou částí přímo v obýváku

Jídelna je spojena s obývacím pokojem, ve kterém najdete skutečně neobvyklý interiérový prvek – osvětlené kruhové pódium. „Klienti si přáli, aby byla televize jak u jídelního stolu, tak i v obývací části. Proto jsme navrhli prostorový nábytek, který bude navazovat na kruhové pódium, a televize se bude dát v případě potřeby o 360 stupňů otočit,“ vysvětluje Ondřej Borovec.

Foto: Archiv studia

Protože si rodina přála mít televizi na více místech, zvolil architekt netradiční způsob, jak toho dosáhnout. V obývacím pokoji bylo vybudované pódium s otočnou částí obývací stěnyFoto: Archiv studia

Pokojík pro malou princeznu

Také nejmladší člen rodiny si přišel na své. Pokojík pro holčičku předškolního věku se vymýšlel do nejmenšího detailu. Dostal růžovo-zelený nádech, který se promítá jak na nábytku, tak i na tapetách či drobných vzorech motýlů. Tu pravou princeznovskou atmosféru však dotváří velká postel s nebesy a baldachýny. Samostatná šatna se vstupem za postelí už jen dolaďuje představu dokonalého holčičího pokoje.

Foto: Archiv studia

Dětský pokoj o velikosti 22 m^2 byl vytvářen pro pětiletou holčičku. Díky posteli s nebesy a baldachýny se v něm může cítit jako princeznaFoto: Archiv studia

Stavebně nejnáročnější část? Koupelna!

Přestože v celém domě zůstaly po demolici původních prostor jen plastová okna a radiátory, největší stavební úprava proběhla ve vrchní koupelně. Měnily se zde pozice WC, bidetu a vany. Pro dosah denního světla ve všech koutech koupelny použil architekt staré známé luxferové příčky, které jsou stále ještě neprávem opomíjeným interiérovým prvkem.

Foto: Archiv studia

Vrchní koupelna má 9 m^2 a přirozený zdroj světla, který chtěl architekt využít ve všech koutech koupelny. K tomu dobře posloužily právě luxferové příčkyFoto: Archiv studia

A co vy? Dali byste luxferům šanci? A jak se vám takové bydlení bez pravých úhlů líbí?

Reklama

Načítám