Hlavní obsah

Originální peněženka? Víme, které jsou in!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V barvě a tvaru peněženky býváme konzervativníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jsou věci, které příliš často neměníme. Průměrná Češka si pořídí novou peněženku jednou za tři a půl roku. Čech tak učiní v průměru jednou za pět let. A navíc jsme jako národ příliš stereotypní. Tak je možná ten pravý čas trochu to změnit. A vyrazit na nákup originální peněženky!

Článek

Ačkoli peněženka patří mezi několik málo věcí, bez kterých se denně neobejdeme, málokdo jí věnuje patřičnou pozornost. Ve srovnání třeba s mobilním telefonem, který rovněž denně používáme (a mnohdy dokonce sdílí v dámské kabelce místo hned vedle peněženky), ji příliš neobměňujeme, neupravujeme, a jak vyplývá z veřejného průzkumu, dokonce ani nečistíme. Přitom jen těžko najdete materiál, ze kterého se peněženky vyrábějí, jenž by se nedal omývat.

„Mnoho lidí si myslí, že vyprat látkovou nebo riflovou peněženku je hloupost. Ale vzhledem k tomu, že na ni neustále saháte neumytýma rukama a nosíte v ní bankovky i mince, které vykazují velkou míru znečištění, vyprat by ji čas od času měl každý. Pokud má například žena peněženku s vrstvou laku nebo z umělého materiálu, postačí ji otřít vlhkým hadrem nebo jemně omýt mýdlovou vodou," radí stylistka a módní poradkyně Jana Karpíšková. A pokud máte peněženku z kůže, můžete ji rovněž otřít vlhkým hadrem anebo speciálním přípravkem na čištění kožených věcí, který koupíte v každé drogerii či v obchodě s koženými oděvy.

Hit je pštrosí kůže

Kožené peněženky dlouho platí za oblíbenou klasiku, a to nejen u pánů. I ženy si rády kupují peněženky vyráběné z kůže. Mnohdy se však zbytečně české ženy a muži upínají na základní kožené barvy, jako je černá a hnědá. Přitom výrobky z kůže se také barví a prodávají i v odstínech, které by vás mohly příjemně překvapit. Co třeba koupit si sytě žlutou peněženku z pravé kůže? Anebo růžovou? Zářivě rudou? Otázkou pak je i to, jakou kůži kupujete. V běžném obchodě narazíte většinou na výrobky z vepřovice.

V posledních letech se ve světě stávají populárními výrobky z pštrosí kůže. U nás si je můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách a na pštrosích farmách. A rovněž se tam dočkáte množství barev i originálního zdobení. Většina „pštrosích peněženek" je totiž ruční výroby. „Koupit si středně velkou peněženku, kam si dáte základní doklady, několik málo vizitek a pochopitelně peníze, vás vyjde zhruba na sedm set korun, pokud kupujete produkt z vepřovice a nejedná se o žádnou luxusní značku. Stejný produkt z pštrosí kůže stojí dvojnásobek," informuje stylistka Karpíšková.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pořiďte si peněženku v zářivé barvěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ozdobte si látku

Jestli ale zrovna nemáte v plánu investovat do kožené peněženky, můžete si levně pořídit i látkovou. Prodávají se v mnoha barvách i tvarech. Letos se do módy opět vracejí klasické malé peněženky připomínající hadrový pytlík na zavírání pomocí „zacvakovačky". Působí elegantně a hodí se i na každý večírek. Bohužel do nich nevtěsnáte ani občanský průkaz a mnohdy ani ne bankovní kartu. Na druhou stranu bývají originálně zdobené, a to nejrůznějšími výšivkami a korálky. I vy sama si ji můžete případně dozdobit dalšími korálky. Nemusíte je ani našívat, neboť většina materiálů je natolik jemná, že na nich dobře drží i korálky nalepené sekundovým lepidlem. Tyto peněženky navíc pořídíte i velmi levně, třeba jen za dvě stě korun.

Luxus je drahý

Patříte-li ale k vyšší společenské vrstvě a ráda se obklopujete luxusem, můžete si vybrat některou ze značkových peněženek z nové kolekce Gucciho, Diora či třeba od Prady. Nabídka zde není sice příliš různorodá, většinou se drží základních motivů a barev dané sezony (letos oranžové a hnědé), ale věřte, že podobný model jen tak u někoho neuvidíte. „Za luxusní peněženku světové značky zaplatíte okolo deseti tisíc korun," říká na závěr Jana Karpíšková.

Reklama

Související témata:

Načítám