Hlavní obsah

Kupujete gril? Tohle musí umět, jinak jde o zdraví!

Foto: obi

Grilovat se dá zdravě, jen se to musíte naučitFoto: obi

Reklama

Zábavné a zdravé vaření, jehož výsledek zachutná všem! Tato tři Z platí pro pokrmy připravené venku na grilu. Pokud souhlasíte pouze s tím, že jde o zábavu, ale o zdraví a chutnosti při vzpomínce na připálené špekáčky pochybujete, čtěte dál. Naučíme vás, jaký gril vybrat a jak s ním zacházet, aby byl výsledek znamenitý!

Článek

Grilování nejen vypadá jednoduše, ale také takové je. Ovšem na začátku je třeba si vybrat správný gril a nastudovat několik zásad, díky nimž připravíte zdravé, dietní a dobré jídlo. Pokud je porušíte, následky mohou být nemilé až nebezpečné, nejedno grilování už totiž skončilo salmonelózou a rovněž zprávy o rakovinotvorných látkách v pokrmech nelze brát na lehkou váhu. Dodržujte proto tento návod!

1. pravidlo: gril musí mít regulaci teplot

Chutná a oblíbená kuřecí křidýlka nebo stehýnka, stejně jako jakékoli maso s kostí, patří k nejrizikovějším potravinám. Pokud je opékáte při vysokých teplotách, budou na povrchu spálené, uvnitř tak akorát a u kosti nedodělané. V nepropečeném mase mohou zůstat některé choroboplodné zárodky. Například k zahubení salmonely dochází až při teplotách nad sedmdesát stupňů Celsia.

Foto: weber

Grily s poklicí vám umožňují regulovat průchod vzduchuFoto: weber

Proto by měl mít váš gril snadnou regulaci tepoty, a tomu odpovídají dva typy: elektrické a plynové. „Ty první je možné používat téměř všude, proto si můžete grilované pokrmy dopřát, i pokud nevlastníte rozlehlou zahradu. Vhodné jsou například i pro použití na balkoně. Plynové jsou určené pro komfortnější přípravu pokrmů, přičemž zvlášť oblíbené jsou grily s lávovými kameny, u kterých plynové hořáky neohřívají přímo rošt, ale speciální kameny z vulkanického materiálu. Dodají tak výbornou chuť masu, kterou z jiného grilu nezískáte,“ říká Petr Dvořák z plzeňského OBI marketu.

Foto: obi

Některé grily mají i odkládací plochyFoto: obi

2. pravidlo: strašák jménem rakovina!

Grilování samo o sobě není zdraví škodlivé. To, že se o něm mluví jako o rakovinotvorném, je způsobeno lidskou chybou. Pokud opékáte například uzeninu nebo prorostlé maso nad ohněm, tuk, který odkapává, se proměňuje v karcinogenní kouř. Ten potom stoupá vzhůru, a všechny škodliviny se tak dostávají zpět do pokrmu. Proto při nákupu nového grilu dbejte na to, aby právě tomuto dokázal zabránit. Umějí to všechny plynové lávové grily a grily s vodní lázní, tedy elektrické grily, do jejichž vany se lije voda, a ta zachytává odkapávající olej.

Foto: mall

U elektrických grilů se snadlo reguluje teplotaFoto: mall

Foto: obi

Vždy přemýšlejte o tom, jaké potraviny budete grilovat, a vybírejte ty méně tučnéFoto: obi

3. pravidlo: jak zacházet s grilem na dřevěné uhlí?

Třetí skupinu grilů tvoří ty na dřevěné uhlí. I když výše jmenované podmínky nesplňují, stále jsou velmi oblíbené, a to z těchto tří důvodů: patří k nejlevnějším, koupíte je i za tři stovky, snadno se přenášejí z místa na místo, nepotřebujete k nim ani přívod elektrického proudu, ani za sebou nemusíte tahat plynovou bombu. A hlavně si u nich lidé vychutnají oheň, který potravinám dodá zcela jinou chuť a po konci vaření mohou v jejich kovové nebo litinové vaně rozdělat oheň, který bude hřát až do rána.

Foto: obi

Pozor na spálené potraviny! Kontakt s ohněm vytváří karcinogeny!Foto: obi

A jak je to s tím zdravím? Návod, jak na to, nabízí dietoložka Nikola Hanyšová: „V případě, že budete grilovat nad otevřeným ohněm, pak je důležité co nejvíce zabránit právě stékání tuku do ohně, dát si pozor na spálené okraje masa, ty raději odříznout. Nikdy nedávat maso přímo do ohně. Lepší je k pečení použít maso v alobalu nebo v grilovacích miskách.“

Foto: weber

Kulové grily na dřevěné uhlí jsou mobilní a snadno obsluhovatelnéFoto: weber

4. pravidlo: čistota rovná se zdraví celé!

I když nároky na čistotu a hygienu při grilování v přírodě jsou přece jen nižší než v kuchyni, rozhodně byste měli po každé přípravě pokrmů gril důkladně vyčistit. Z toho důvodu jsou velmi praktické typy s vyndavacím roštem nebo odnímatelnou plotnou. Přece jen se jich maso, zelenina a další pokrmy přímo dotýkají, proto je nutné je vždy vzít a důkladné omýt saponátem a horkou vodou, ty menší pak můžete dát i do myčky. Grily s lávovými kameny se doporučuje nechat vypálit, čímž se odstraní nečistoty a tuk z kamenů. „Při vypalování gril zavřete, nastavte na nejvyšší teplotu a nechte zhruba deset minut pracovat, přičemž přesná doba vypalování závisí na míře znečištění,“ říká Petr Dvořák.

Foto: penzo-grily

Plynový model s lávovými kameny disponuje i přímým hořákemFoto: penzo-grily

Mastnotu a napáleniny z ostatních částí, ale i elektrických a ostatních grilů pak můžete odstranit speciálními prostředky. Více se dozvíte v našem videu Jak správně vyčistit gril.

5. pravidlo: na potravinách také záleží

Pokud už si dáte čas na výběr správného grilu, věnujte stejnou pozornost i výběru vhodných a zdravých potravin. „Snažte se používat jen malé množství tuku. U masa viditelně tučné části odřízněte. Budete-li si chtít udělat marinádu z malého množství oleje s bylinkami, vybírejte druhy olejů, které snesou vyšší teploty. Panenský olivový je sice kvalitní, ale není určen pro vysoké teploty, nýbrž pro použití za studena. Nepoužívejte ho tedy na marinády, ale jen například na zakápnutí salátu či již hotové zeleniny nebo masa,“ doporučuje Nikola Hanyšová.

Na grilování je proto lepší zvolit rafinovaný olivový olej, řepkový nebo klasický slunečnicový. A varování odbornice na závěr: Vyhněte se už připraveným grilovacím směsím, které obsahují vysoké množství soli.

Foto: campingaz

Rodinné plynové grily jsou někdy mohutné jako stabilní kus zahradního vybavení a s jejich častými přesuny ani není třeba počítatFoto: campingaz

Nezapomeňte, že k té pravé letní pohodě patří i pohodlné sezení. Inspirujte se proto v naší velké galerii zahradního nábytku!.

Řešili jste do teď, zda letošní léto žít zdravě, nebo si ho opravdu užít? Nyní vidíte, že správné grilování splňuje obojí!

Reklama

Načítám