Článek
Tradiční norské sušenky dostaly své jméno podle slova kopec, ale tvarem mají připomínat prý i mušle. Najdete je pod označením sandbakkelse či sandkaker. Mají jemnou texturu, sypou se trochou moučkového cukru a v dalších variantách se pak otočí, aby posloužily vlastně jako košíček, do jehož důlku se může přidat trocha čokolády, džemu nebo citronového krému.
Postup
01.
Změklé máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané konzistence. Vmíchejte vejce a mandlový extrakt. Postupně do mísy prosejte mouku se špetkou soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu vychladit (bude se pak lépe tvarovat).
02.
Troubu předehřejte na 190 °C. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky, vložte je do formiček s pěkným vzorem a lžící těsto vtlačte. Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte přibližně 12 minut do ztuhnutí, dokud nezačnou sušenky po okrajích zlátnout.
Tip: Těsto je dost máslové, formičky není třeba vymazávat. Kdybyste pro jistotu chtěli, vytřete je lehce štětečkem s rozpuštěným máslem.
03.
Po upečení nechejte sušenky ve formičkách pár minut chladnout, poté je otočte a opatrně vyklopte (dokud budou ještě mírně teplé) na talíř nebo prkénko.
Sušenky zlehka poprašte moučkovým cukrem, do důlků lze dát i džem či čokoládu, ale kvůli skladování je lépe je nechat bez náplně a přidat ji až před konzumací - a to je lze naplnit také šlehačkou.
Sušenky uchovávejte v uzavřené nádobě, aby neztratily křehkost.



