Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Občas je fajn obohatit repertoár receptů na vánoční cukroví o něco nového. Letos to může být třeba sandbakkelse – slavné máslové pečivo, které pochází z Norska a milují ho nejen Skandinávci.

15 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
  • 260 g másla
    7
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
    8
  • 360 g hladké mouky
    1
  • 1 špetka soli
Na vymazání
  • 2 lžíce másla na vymazání
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tradiční norské sušenky dostaly své jméno podle slova kopec, ale tvarem mají připomínat prý i mušle. Najdete je pod označením sandbakkelse či sandkaker. Mají jemnou texturu, sypou se trochou moučkového cukru a v dalších variantách se pak otočí, aby posloužily vlastně jako košíček, do jehož důlku se může přidat trocha čokolády, džemu nebo citronového krému.

Postup

01.

Změklé máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané konzistence. Vmíchejte vejce a mandlový extrakt. Postupně do mísy prosejte mouku se špetkou soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu vychladit (bude se pak lépe tvarovat).

02.

Troubu předehřejte na 190 °C. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky, vložte je do formiček s pěkným vzorem a lžící těsto vtlačte. Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte přibližně 12 minut do ztuhnutí, dokud nezačnou sušenky po okrajích zlátnout.

Tip: Těsto je dost máslové, formičky není třeba vymazávat. Kdybyste pro jistotu chtěli, vytřete je lehce štětečkem s rozpuštěným máslem.

03.

Po upečení nechejte sušenky ve formičkách pár minut chladnout, poté je otočte a opatrně vyklopte (dokud budou ještě mírně teplé) na talíř nebo prkénko.

Sušenky zlehka poprašte moučkovým cukrem, do důlků lze dát i džem či čokoládu, ale kvůli skladování je lépe je nechat bez náplně a přidat ji až před konzumací - a to je lze naplnit také šlehačkou.

Sušenky uchovávejte v uzavřené nádobě, aby neztratily křehkost.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie580,9 kJ
Bílkoviny1,61 g
Tuky8,17 g
Sacharidy14,7 g
Sůl0,04 g
SAFA4,02 g
Vláknina0,36 g
Cukry6,18 g

Načítám