Hlavní obsah

Kuřecí roláda: Nádivka z lískových oříšků jí dodá šmrnc!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Září je časem lískových oříšků. Ty jsou při využití mimo sladkou kuchyni dost podceňované, což je velká škoda. Vyzkoušejte je třeba při přípravě voňavé kuřecí rolády, budete nadšeni!

Článek

Vykosťování celého kuřete už je trochu „vyšší dívčí“, takže jestli si na to netroufnete, udělejte ze stehenních řízků s kůží malé roládky. Nebojte se ale zbytečně, zase tak složité to není, a navíc – cvik dělá mistra! Jak na to krok za krokem, se dozvíte v našem videu Naučte se vykostit celé kuře.

Kuřecí roláda s lískooříškovou nádivkou

Na 4 porce potřebujete: 1 větší kuře (asi 1,5 kg), sůl, pepř, ½ toastového chleba, 2 vejce, 1 jarní cibulku, 75 g lískových oříšků, asi 70 ml mléka nebo smetany, 50 g rozpuštěného másla, muškátový oříšek, rostlinný olej

Postup: Kuře vykostěte a vzniklý plát masa z obou stran osolte, zevnitř i lehce opepřete. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a asi třetinu si odložte stranou. Do dvou třetin chleba přidejte žloutky, jemně nakrájenou cibulku, nasekané lískové oříšky, mléko, máslo a trochu muškátového oříšku. Osolte, opepřete a nechte odležet. Mezitím z bílků vyšlehejte tuhý sníh a spolu se zbylou třetinou chleba ho vmíchejte do oříškové hmoty.

Vzniklou nádivku dejte na masový obdélník – jeho delší strana bude délkou rolády. Nádivky může být jen tolik, abyste roládu zcela uzavřeli. Zarolujte, podle potřeby spíchněte párátky a převažte kuchyňským provázkem. Místa, kudy by mohla nádivka „utéct“, párátky ještě zpevněte. Roládu potřete kapkou oleje a položte do pekáče. Podlijte trochou vody a pečte při 180 °C asi 60 až 80 minut dozlatova, záleží na tloušťce rolády. Podávejte s bramborami.

Jaké nádivky máte ke kuřeti rádi vy?

Reklama

Načítám