Hlavní obsah

Pečené kuře opět jinak: Dozlatova, s nádivkou a lahodnou mrkví!

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Kuře nezklame nikdy – zvlášť to dozlatova vypečené s vynikající petrželovou nádivkou. A co k němu? Na másle opečená medová mrkev doladí pokrm k dokonalosti.

Článek

Kuřecí maso je hitem české kuchyně: je dostupné, nebývá drahé, je rychle hotové, vždycky měkké a jeho jemnou chuť máloco překoná. Majstrštykem mezi populárními úpravami je pečené kuře s nádivkou – zlatá křupavá kůžička schovává vláčné měkké maso a jeho vůně se rozlévá po celém bytě. A když k tomu přidáte netradiční zeleninovou přílohu – medovou mrkev se zázvorem opečenou v másle, úspěch bude absolutně zaručen.

Kuře s nádivkou a medovou mrkví

Pro 4 osoby budete potřebovat: 1 celé kuře, 2 housky, 2 vejce, 150 ml smetany, 150 g slaniny, 1 malý svazek petrželky, sůl, pepř, 300 g mrkve, 1 lžíci medu, 2 lžíce másla, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 300 ml vývaru

Postup: Slaninu nakrájejte nadrobno a vypečte ji. Do mísy dejte na kostičky nakrájené housky, zalijte smetanou a nechte chvíli stát. Pak přidejte nasekanou petrželku, opečenou slaninu a vejce, směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Touto nádivkou napěchujte opláchnuté a osušené kuře a otvor zašijte nebo spojte pomocí párátek. Kuře osolte, vložte do pekáčku a podlijte vývarem. Pečte dozlatova a průběžně přelévejte vývarem. Mrkve očistěte a vařte asi deset minut v osolené vodě. Nechte je okapat a poté obalte ve směsi medu a nastrouhaného zázvoru. V pánvi rozpusťte máslo a mrkve na něm opečte dozlatova.

Tip: Kuře podávejte s kuskusem nebo bramborovou kaší.

Připravujete kuřecí pečínky? Jaký je váš oblíbený recept?

Reklama

Načítám